aanhoudende druk in kaakbot

Author:
zzzz
Posted:
vr, 09/03/2004 - 12:28
Hallo, ik heb een probleem waarover volgens mij nog niet veel geschreven is in dit hoogst interessante forum (hulde voor degenen die ermee begonnen zijn). Het probleem is aanhoudende druk in mijn linker bovenkaak na volgens mij een wortelpuntontsteking (ik laat het aan de experts over dit precies te beoodelen).
In februari kreeg ik last van een gevoelige kies en de tandarts constateerde al snel een ontsteking en startte een wkb. De kies liet hij open (dat doen ze hier in Duitsland bijna allemaal) en na ongeveer twee weken was de pijn weg. Hij vulde de kies, maar na ongeveer tien dagen kreeg ik opnieuw vreselijke pijn, dit keer alleen hoger in de kaak. De tandarts heeft toen de kies opnieuw geopend waarna maar zeer langzaam de pijn, die dus hoog in mijn kaak zat en daar grote druk veroorzaakte, wegging. Soms was de druk zo hevig, dat de pijn naar mijn ogen en langs de zijkant van mijn hoofd naar boven trok (was om gek van te worden). Een antibiotikakuur hielp de scherpste kantjes er vanaf te halen. Na ongeveer twee maanden heeft de tandarts de kies weer gedicht, het ging iets beter, de druk was niet meer zo hevig en hij zei dat ik het maar even moest aanzien. Soms ging het ook goed, soms ging het slecht en had ik weer last van die druk. In juni heeft de tandarts de kies uiteindelijk getrokken en ook weer heel langzaam is de pijn (en de druk vooral) daarna weer weggetrokken, om vorige week weer in alle hevigheid terug te komen. Nou vermoed ik dat een kies die naast de eerder getrokken kies zat ontstoken is (hij geeft de bekende ontstekingsverschijnselen: scherpe pijn bij kauwen op plakkerig spul, gevoelig als ik er tegenaan tik) en dat deze ontsteking weer druk op de kaak zet, misschien wel tegen het zich herstellende botweefsel aandrukt van de kies die er naast zat en daarom weer voor druk zorgt in die kaak. Wie weet er meer van en wat kan er tegen die vreselijk druk gedaan worden? Is het bot misschien ontstoken? (overigens is er volgens de tandarts geen bot of zo achtergebleven, hij heeft dat gecontroleerd aan de hand van een foto)
Roxanne

Misschien kan er inderdaad een kleine ontsteking zitten wat voor vervelende pijn kan zorgen...

misschien kan je nog een foto laten maken? of een second opinion laten plegen, zodat je zeker weet dat het goed zit...

Groetjes Roxanne :smt006
vr, 09/03/2004 - 18:24 Permalink
Ilse35

Herkenbaar wel jouw klachten, ik ga morgen mijn tandarts bellen en een foto laten maken. Die druk in mijn kaak (dus hoog) heb ik ook en ook pijn uitstralend naar mijn oog. Heb alleen niet erge pijn, het zeurt een beetje. Hoe is het nu met jou?

groetjes,
ilse
zo, 09/05/2004 - 18:34 Permalink
zzzz

Dank voor je antwoord en ik heb gelezen wat de digitale tandarts geschreven heeft bij jou en vraag me nu af wat de 'schade' aan het kaakbot kan zijn als de ontsteking lang blijft zitten en of er alsnog nog ontstekingsmateriaal achter is gebleven, ondanks alle foto's die het tegendeel bewijzen. Ik merk aan de pijn, die meestal ook zeurend is maar wel duidelijk voelbaar, dat alles erg afhangt van bijvoorbeeld mijn weerstand. Dus als ik moe ben, heb ik er ook meer last van. Verder heb ik regelmatig last van misselijkheid en vraag me af of dat er misschien ook mee samenhangt (of alleen maar stress is).
Laat maar weten wat jouw tandarts er van maakt, ik bezoek morgenochtend de mijne.

groetjes.
zo, 09/05/2004 - 20:00 Permalink
Ilse35

Ja, inderdaad e.e.a. heeft te maken met weerstand. Is er bij jou wel goed kunnen zien dat er een ontsteking van het bot is/was? Die pijn die naar boven toe trekt, heb ik vandaag ook voor het eerst gehad. Ik hou je op de hoogte van mijn bezoek aan de tandarts en ben benieuwd naar jouw verhaal. Sterkte!!
zo, 09/05/2004 - 20:05 Permalink
zzzz

tandarts geweest, foto bekeken, kies ernaast is volgens hem volkomen in orde, maar bij het trekken van de kies kan er een opening zijn geweest kortstondig met de kaakholte dus moet ik naar de keel, neus en oorarts. Ik ben benieuwd.
ma, 09/06/2004 - 10:55 Permalink
Ilse35

Oh, en heb je enig idee wat de KNO voor je kan betekenen? Ik heb vanochtend mijn tandarts gebeld maar die arme man heeft tijdens zijn vakantie een ongeluk gehad en is de komende tijd uit de roulatie. Nu ga ik vanmiddag naar een vervanger en hoop daar iets wijzer van te worden. Nou, gelukkig voor jou heb je geen ontsteking van je kies!
ma, 09/06/2004 - 11:11 Permalink
dj

Die holte heet een antrumperforatie dacht ik. Zoek er maar eens op op het forum, dat kan geen kwaad. Geen lucht door dat gat blazen!

De schade die optreedt aan het bot is dat het eenvoudigweg verloren gaat (ehhm "resorptie"). Veel botverlies gebeurt niet zomaar lijkt me maar is wel iets wat je wilt voorkomen.
di, 09/07/2004 - 21:52 Permalink
zzzz

Heb voor de zekerheid mijn oude tandarts in NL bezocht en die bevestigde dat met de kiezen alles in orde is na een fotootje maar vond de kaakholte boven de getrokken kies zeer 'gesluierd' en concludeerde dat die vol zat met van alles en was het eens met de conclusie dat ik naar een KNO arts moet. Die moet de boel schoonmaken. Dat gat - antrumperforatie inderdaad - is waarschijnlijk geweest en nu dicht, maar een deel van de ontsteking is vermoedelijk door dat gat in de kaakholte terechtgekomen. Ilse, heb jij de vervanger bezocht?

groetjes.
wo, 09/08/2004 - 09:41 Permalink
zzzz

okee, kon meteen bij KNO arts hier in Duitsland terecht met mijn klachten (als 'akuutgeval') en die stelde vast dat er een grote ontsteking in kaakholte boven de getrokken kies zit. Hij wil een ct-scan van de kaak om te zien wat er allemaal aan de hand is. Hij zei dat het heel bekend is dat je flinke kiespijn van sinusitis kunt krijgen. :x
wo, 09/08/2004 - 13:39 Permalink
Ilse35

Zo, das wel heftig zeg, dat er een fikse ontsteking zit in de kaakholte. Pff, wat gaat er nu gebeuren?

Met mij gaat het goed, de vervanger constateerde geen ontsteking. Hij heeft wel de vulling van deze kies wat afgeslepen. Ik heb eigenlijk al twee dagen geen last meer. Hij zei me de boel voorlopig even af te wachten. Aangezien ik geen ernstige pijnklachten heb, maar meer dat het zeurde laat ik het voorlopig hierbij. Overigens, kan het best door de sinusitus gekomen zijn. Ik heb een speciale neusspray gehad van de huisarts en daar spray ik nu bijna een week mee. De druk achter mijn ogen was toen na een dag of twee wel weg. Wellicht dat het bij mij meer de sinusitus was?

Nou, sterkte met je ontsteking!!
wo, 09/08/2004 - 17:17 Permalink
Annea

Hoi 4xz en Ilse,

Dat is toevallig. Ging naar dit forum voor kaakbot etc en klachten, staat dit onderwerp bijna bovenaan door jullie ! Fijn deze informatie.

Ik heb dezelfde klachten na een wkb in mei en apex in juli, nooit echt weggegaan. Ook tussendoor sinusitis geconstateerd en antibiotica gehad. De pijn zit nu nog steeds hoog in de bovenkaak boven de behandelde kies, maar volgens de kaakchirurg was de sinusitis 1,5 maand geleden weg. Soms zeurt de pijn / druk, maar soms laait het op. Altijd wel aanwezig. Ik denk dat dit laatste ook aan mijn weerstand ligt. De pijn en druk lijkt soms ook 'te wandelen'.

Mijn tandarts heeft gisteren hetzelfde gedaan als bij jou Ilse, de vulling wat afgeslepen en weer even afwachten. En nu maar kijken of dit helpt. Hoe gaat het nu bij jou ?
En hoe loopt het nu verder bij jou zzzz en hoe is de pijn nu ?

NOG 2 VRAGEN:
1 Kan een sinusitis vanzelf overgaan zonder antibiotica ? Ik heb het soms het idee dat deze na de antibiotica is teruggekomen. Dit vanwege de druk en prikkeling op mijn ogen en in mijn neus etc.

2 Mijn tandarts zei gisteren dat er kaakbot was weggehaald bij de kaakchirurg, het zag er een beetje rommelig uit. Hij zei dat het ongeveer een half jaar duurt voordat het aangegroeid is. Kan deze aangroei / herstel ook klachten veroorzaken en wat voor klachten ?

Dankjewel alvast & succes,
Anne
do, 09/09/2004 - 15:02 Permalink
Ilse35

Hallo Anne,

Ik heb voor mijn sinusitus klachten een neusspray gekregen van mijn huisarts met cortinogwatsteroiden, dus wel een heftig goedje. Ik moet zeggen het helpt wel, want de druk achter mijn ogen is nu weg. Ik moet mijn klachten aanzien en geduld betrachten. Soms denk ik dat het met weerstand en psychische gesteldheid te makenn heeft (stress enzo).
Nu de vulling is afgeslepen gaat het wel beter. Ik hoop dat het voor jou ook beter zal gaan.

groetjes,
Ilse
do, 09/09/2004 - 16:22 Permalink
zzzz

Hallo Anne,

Ik las net je reactie en ik kan je zeggen dat de klachten in mijn kaakholtes etc. maar zeer langzaam minder worden. Ik hou druk op m'n kaakbot, heb geregeld hoofdpijn aan de linkerkant . Blijf teruggaan naar de KNO arts. Bij mij is het probleem kennelijk dat de slijmhuid steeds opzwelt (dat veroorzaakt de druk), en ik heb diverse sprays gekregen. Het drukt ook weer op m'n kiezen en ondanks alle foto's die het tegendeel schijnen te beweren, heb ik van een kies linksboven nog altijd behoorlijk last. Ik ga dus maar weer is naar de tandarts (zucht). Kaakbot hersteld zich zeer langzaam, een flinke ontsteking gaat ook langzaam weg, maar de pijn zou wel redelijk snel weg moeten zijn, in elk geval niet een half jaar moeten aanhouden.

Groet! :smt006
di, 09/21/2004 - 09:43 Permalink
Van Leeuwen

Even een heel algemeen antwoord:

De wortelpunten van de kiezen van de bovenkaak kunnen heel dicht bij de sinus gelocaliseerd zijn (soms enkel gescheiden door een dun vliesje). Wanneer er een wortelpunt onsteking ontstaat kan het sinusslijmvlies ook ontstoken raken. Het belangrijkste is om eerst de oorzaak van deze onsteking te achterhalen en te verwijderen. Hierna kan verder worden gekeken wat te doen met het onstoken sinusslijmvlies.

Dit onstoken sinusslijmvlies kan inderdaad de in dit forum genoemde klachten veroorzaken. Heel vervelend allemaal maar gelukkig wel behandelbaar. Nogmaals; probeer eerst de oorzaak te achterhalen.

Suc6

Gr. Maurice
di, 09/21/2004 - 21:39 Permalink
Annea

Hallo !

Bedankt voor de reactie d.t. en zzz.

Pfff, wat vervelend zzz, dat het zo langzaam over gaat en ook dat het zo onduidelijk blijft. Dat slijmhuid dat opzwelt, zouden die sprays dat geheel op moeten lossen ?

Ik snap er zelf ook niets meer van; voordat de wkb en apex gebeurd waren, heb ik nog nooit last gehad van dat gebied (kende het woord sinus geen eens). Tandarts, kaakchirurg zeggen dat de apex-behandeling geslaagd is, foto's laten dit ook zien etc en zij zeiden doodleuk dat ik geen pijn meer zou kunnen moeten voelen in de kies & maar af moet wachten (sinds mei speelt dit).
Nu sinds kort heb ik gelukkig een nieuwe tandarts die de pijn serieus neemt & de boel echt beetpakt en doorvraagt. Gisteren foto gemaakt en aan de linkerbovenkies zelf was weer niets te zien, maar wel weer een grijs gebied daarboven (was stiekem allang blij dat er iets te zien was wat niet goed zat ...) wat wederom duidt op een ontsteking in de holte. Nu weer een antibiotica-kuur en maar weer afwachten.
Ik vind het zo gek dat alle pijn er steeds via de behandelde linkerbovenkies lijkt uit te komen en de ontsteking steeds juist op die plek terugkeert. Ik vraag me inderdaad af wat de oorzaak is van die ontstekingen, juist steeds daar. Wat veroorzaakt nu wat. Volgende week de tandarts terugbellen voor het resultaat van de kuur. Soms vraag ik me af of de kies er maar uit moet, maar twijfel ook erg of het dan allemaal over is. Wellicht wordt het ook KNO ...

Veel succes verder en laat horen hoe het gaat.
Pfff, wat zal ik blij zijn als het allemaal een keer voorbij is ... :wink:

Anne :smt006
do, 09/23/2004 - 10:59 Permalink
FrankM

Hallo,

Als ik de klacht omschrijving van zzzz lees zie ik veel overeenkomsten met mijn klachten. Ik heb al 2 jaar last van pijn in mijn linkerjukbeen net onder het oog. Pijn straalt uit naar oog en oor, er staat ook druk op. Ook heb ik klachten van misselijkheid, slaperigheid extreme vermoeidheid en niet lekker voelen. Vorig jaar constateerde de tandarts een onsteking in element 26. Ik dacht eindelijk er vanaf te zijn. Na de wkb en spoeling voelde ik me goed druk en pijn namen af en ik voelde me weer fit. Echter na 2 weken kwamen de klachten langzaam terug. weer een wkb, en uiteindelijk een wortelpunt operatie bij de kaakchrirug. Onsteking had kaakbot verwijderd, Klachten na behandeling nog steeds aanwezig. Uiteindelijk kies laten trekken op mijn verzoek. Nog steeds klachten. Inmiddels wkb gehad in achterste kies, zat wel een onsteking volgens tandarts, eerste weken voelde ik me redelijk, daarna leken de klachten weer toe te nemen. Jukbeen voelt ook warm en 'brandend'. Iemand iets soortgelijks gehad en wellicht advies aub?
wo, 06/08/2005 - 16:49 Permalink
Geke

Heeft je tandarts kaakgewrichtsproblemen al eens in overweging genomen. Als ik hoor dat de pijn uitstraalt naar het oor, last van vermoeid gevoel, moet ik daar ook wel aan denken. Dit soort klachten worden ook niet altijd gevonden en kunnen ook soms leiden tot wortelkanaalbehandelingen die geen effect gehad hebben. Dit is een plaatje, de pijn zou veroorzaakt kunnen worden door overbelasting van de twee roodkleurige spieren of door het kaakgewricht zelf (achter het geelgekleurde kapsel):

http://sungag.buddhism.org/tech22pe/board/jungyun/upfile/temporalis.gif

Heb je pijn bij beweging of bij het aanspannen van je kauwspieren? Of wordt je s'ochtends wakker met een vermoeid gevoel in je kauwspieren of meer pijn dan de rest van de dag, dan kan het door knarsen komen. Als het echt alleen bij beweging is en niet door het aanspannen van spieren, kan de oorzaak in het kaakgewricht zelf liggen. Daar zijn speciale testjes voor, mocht je tandarts denken dat dit het zou kunnen zijn en hij of zij komt er niet helemaal goed uit, zou hij of zij je ook door kunnen verwijzen naar een gnatoloog, die zijn gespecialiseerd in dit soort problemen.

:smt006 Geke
wo, 06/08/2005 - 17:00 Permalink