aangezichtspijn (postherpetische neuralgie)

Author:
Jorus
Posted:
di, 01/03/2006 - 19:40
hallo

Ik heb een vraag over aangezichtspijn. Ik heb een jaar of drie geleden gordelroos (of eigenlijk continu last van koortslip/kin/neus)gehad, hier een kuur voor gehad sindsdien gaat t beter minder last van herpes.
Maar hierdoor heb ik postherpetische neuralgie ontwikkeld, ontsteking van de trigeminus (drielingzenuw) waardoor ik soms helse pijn heb in een helft van mn gezicht.
Ik heb nadat ik bij de tandarts ben geweest 3 weken aan beide kanten aangezichtspijn gehad..en echt als nooit tevoren! ik weet dat dit geen napijn is, ik voel het verschil.
Ik denk dat het komt omdat je bv een uur met je kaken open ligt, of door de trillingen van het boren dat daardoor die zenuw wordt getriggerd. Ik weet dat bv een kruik tegen dat punt aanhouden helpt maar los daarvan is advil mijn enige redmiddel..

zijn er mensen die deze klachten herkennen, of misschien een deskundige die dit eerder heeft gezien bij patienten en mogelijke oorzaken of manieren weet om deze pijn te lijf te gaan.
Ik ben niet meer bang voor de tandarts...ik ben bang voor die pijn die erna komt.. :o
Lieneke

Quot van: http://www.nvvn.org/voorlichting/TGN_trigeminus.html

Ook kunnen de pijnaanvallen worden opgewekt door bewegingen in het gelaat, zoals bij praten, kauwen en slikken, waardoor de mensen soms haast niet durven te eten of te spreken in een periode dat ze erge last hebben. Verder kunnen de pijnen worden opgewekt door het aanraken van een bepaalde plek (men noemt dat een trigger point) in het betrokken gebied (zoals bij het scheren). Zo'n trigger point is bijvoorbeeld de neusvleugel (2e tak) of zijkant van de tong (3e tak). Bij aangezichtspijn in de boven- of onderkaak die niet als trigeminusneuralgie wordt herkend, is vaak eerst de schuld voor de klachten gezocht in het gebit of de neusbijholten, met het gevolg dat deze patiënten zonder effect allerlei ingrepen aan het gebit of de neusbijholten ondergaan. Het gevoel in de gebieden waar de pijnscheuten gelokaliseerd zijn is meestal normaal.
di, 01/03/2006 - 21:11 Permalink
Jorus

dank je wel voor de quote...maar dit wist ik al. Inderdaad worden er nogal eens kiezen getrokken etc. omdat de patient denkt daar pijn te hebben, maar dan is t de aangezichtspijn.

Er is gewoon heel weinig informatie hierover... ik hoopte dat er mensen zijn die hetzelfde hebben en trucjes weten als je zo'n aanval hebt... Ik heb ook het idee dat de verdoving een nadelig effect heeft, want ik dacht dat de verdoving in de aangezichtszenuw wordt gespoten..

maarja misschien leest iemand dit een keer die toevallig precies t zelfde heeft..
di, 01/03/2006 - 22:04 Permalink
Lieneke

De verdoving wordt niet IN de zenuw gespoten hoor. Dat zou niet gezond zijn...maar het verdoven is inderdaad een lastige klus.
Ik geloof dat er een paar weken terug ook iemand die dit heeft een bericht had geschreven...nu weet ik alleen niet meer wie...probeer het eens met de zoekfunctie.
di, 01/03/2006 - 22:15 Permalink