aangezichts- en oorpijn

Author:
alystor
Posted:
di, 02/12/2002 - 14:42
Ik heb al ongeveer acht jaar last van pijnscheuten naar mijn rechteroog en naar mijn rechterkaakgewricht plus oor. Beide premolaartjes rechtsboven zijn behandeld d.m.v.een wortelkanaalbehandeling en een apexresectie. De pijn blijft echter bestaan. Nu heb ik in overleg met de tandarts besloten dat deze kiesjes (1.4/1.5) eruitgaan en dat daar een brug voor in de plaats komt. Die brug wordt dan bevestigd aan 1.3/1.6. De pijn naar de kaak/oor komt voor mijn gevoel van de achterste kies (1.7). echter met zekerheid kan ik steeds niet aangeven waar de pijn vandaan komt. Het lijkt wel of ik overgevoelig ben voor de endo's of voor de composietvullingen. Stel nou dat er een brug gemaakt wordt en 1.6/1.7 blijken er ook nog uit te moeten? Waar komt mijn pijn vandaan en waar doe ik verstandig aan qua behandeling?
de digitale tandarts

Pijnklachten zonder duidelijke oorzaak en pijnklachten die uitstralen zijn lastig te beoordelen. Het is heel moeilijk om de precieze oorzaak te diagnosticeren.

Er kunnen verschillende problemen aan ten grondslag liggen, mogelijk de niet gelukte kanaalbehandelingen in de elementen 14 en 15. Mogelijk meer redenenen, bijv een dysfunctie van het kaakgewricht- en kauwstelsel.

Helaas is het niet altijd mogelijk om de precieze oorzaak te herleiden. Je moet er dan ook voor oppassen om in deze situaties waar de oorzaak niet duidelijk is, al te uitgebreide behandelingen te verrichten. Verdwijnt de pijn na verwijdering van de 14 en 15? Zal de lange brug van 16 naar 13 goed en pijnloos functioneren? Vragen waar van te voren geen duidelijke antwoorden op te geven zijn.

Hieronder een stuk tekst uit het Nederlandse Tandartsen blad over een congres met als onderwerp kiespijn:

Veel patiënten melden zich met een pijnklacht bij de tandarts. De oorzaak kan heel divers zijn. Vaak is het een pulpitis, veroorzaakt door een ontstoken pulpa (=zenuw). Maar de oorzaak kan ook veel complexer zijn en niet op het odontogene (=tanden/kiezen) vlak liggen. Het komende NVT-congres stelt 'kiespijn' aan de orde. Volgens mede-organisatoren kaakchirurg dr. Ruud Bos en tandarts Jan 't Hooft is er een interessant en concreet programma te verwachten.
Voor het onderwerp 'pijn' is er de laatste jaren steeds meer aandacht in de medische wereld. Voor onbegrepen - meestal chronische - pijn hebben veel ziekenhuizen multidisciplinaire pijnteams samengesteld, veeal onder leiding van een anaesthesioloog. Binnen de tandheelkunde is ook er een groeiende aandacht voor pijn. Dr. Bos wordt als chef de clinique van de afdeling Mondziekten, Kaakchirurgie en Bijzondere Tandheelkunde van het Academisch Ziekenhuis in Groningen vaak geconfronteerd met pijnklachten, die niet altijd even duidelijk zijn. 'Er melden zich hier patiënten, die met pijnklachten zijn doorverwezen door de huistandarts, omdat deze de oorzaak van de pijn niet kon vinden. Kiespijn kan je op het verkeerde been zetten. Pijn die zich manifesteert als kiespijn, kan namelijk ook een niet odontogene oorzaak hebben. Zo kan kiespijn een uiting zijn van een onderliggend defect in een ander orgaansysteem.
Pijn kan derhalve verwarrend werken volgens tandarts 't Hooft. 'Er zijn twee valkuilen, waar je als tandarts alert op moet zijn. Een ingewikkelde pijnklacht kan verwijzen naar een ordinaire kiespijn, terwijl een ogenschijnlijk lichte pijnklacht een veel ernstiger oorzaak kan hebben.' Het is daarom van belang dat een tandarts een systematische anamnese afneemt bij een patiënt....

Ingebrand
Er is bewust voor gekozen om het psychologische aspect van pijn ruim aan de orde te laten komen. Volgens dr. Bos speelt de psyche een belangrijke rol bij pijnklachten. 'Soms is pijn niet somatisch van aard, maar is het een uiting van psychologische of psychiatrische problemen. Met name bij chronische pijn kan dit het geval zijn.' Chronische pijn is pijn die langer dan zes maanden duurt en waarvoor geen duidelijk somatisch substraat gevonden is.
Volgens Bos en 't Hooft blijkt ook steeds meer uit onderzoek dat pijn die langere tijd aanwezig is kan ontaarden in chronische pijn, omdat het als het ware ingebrand wordt in de hersenen. Hierdoor komt deze pijn los te staan van de oorzaak. De patiënten reageren vervolgens niet meer op therapieën en blijven een bepaalde pijn houden, wat de tandarts ook doet. Om dit te voorkomen is het van groot belang dat de tandarts snel de oorzaak van de pijn vaststelt. 'T Hooft: 'Toch moet een tandarts er voor waken dat hij of zij niet overhaast ingrijpt door bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling te starten of een element te extraheren. Het is belangrijker dat eerst een goede anamnese wordt afgenomen en een gedegen klinisch plaatsvindt, waarin stap voor stap de klachten in kaart worden gebracht. Daarna kan behandeling of een goed onderbouwde doorverwijzing volgen. ' Voor veel tandartsen is dat niet altijd makkelijk, omdat ze doeners zijn en de patiënt graag willen helpen. Het praktijkgerichte NVT-congres is bedoeld om de algemeen practicus behulpzaam te zijn bij het verfijnen van zijn diagnostiek en daaruit voortvloeiend practisch handelen. In één dag komen alle aspecten van kiespijn aan de orde.


Succes!



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-02-14 12:56 ]
do, 02/14/2002 - 12:55 Permalink