8 kronen of prothese ?

Author:
dappere dodo
Posted:
di, 09/30/2003 - 14:17
Mijn kiezen en hoektanden zijn dermate slecht en diep gevult dat er een definitievere oplossing moet komen.
Zelf dacht ik aan een prothese(boven gebit)maar de tandarts zegt dat ik daar te jong voor ben(33)en mijn tanden nog te goed om te trekken. Hij adviseert mij om kronen te nemen en dat zijn er op dit moment ong. 8. Aangezien ik behoorlijk angstig ben voor de tandarts spreekt het idee van pinnen in mijn mond waar kronen op worden gezet mij helemaal niet aan. En hoe zeker ben ik hierna dat de problemen over zijn?
Bovendien weet ik zo gauw ook niet het geld te voorschijn te toveren.(8x500 euro).
Zou de tandarts ook niet in zijn eigen voordeel spreken. Tenslotte verdient hij niets meer aan me na een prothese.
Alhoewel mijn eigen tandarts geen prothese voor mij wil maken lijkt mij dit toch de enige oplossing,al ben ik bang om achteraf spijt te krijgen.
Wie heeft er ervaring met een van beide oplossingen? En wat moet ik doen nu mijn eigen tandarts weigert? Kan hij dat eigenlijk wel?
ArrowGirl

Hoi Dappere Dodo (hmm,ik dacht dat de Dodo's uitgestorven waren¿ :wink: ),

Sinds 12 september heb ik (31 lentes oud) een bovenprothese.
Mijn eigen tandarts wilde dit ook niet doen,dus ik neem aan dat ze kunnen weigeren om dat te doen (jouw tandarts dus ook). "Wat denk je van een paar mooie kronen" was haar antwoord toen ik haar vertelde dat ik een prothese wilde. Maar daar had ik dus echt geen zin meer in nadat er 2 jaar geleden een nieuwe is geplaatst en er vorig jaar weer 1 afbrak (daar ben ik dus niet voor teruggeweest om er een nieuwe op te laten zetten). De restanten van de kies waar die kroon opzat zijn een maandje of 3 geleden verwijderd. En op die dag heb ik haar dus ook van mijn wensen verteld.
Aangezien zij het niet wilde doen (en ze zei ook gelijk dat een kaakchirurg het ook niet zou doen) heb ik haar verteld dat ik dan naar Kerkrade zou gaan.
En dat is dus 12 september gebeurd. En tja,wat is jong,ik ben nu 31 en heb een bovenprothese. Tot op heden ben ik alleen maar blij dat ik het heb gedaan (BLIJ,BLIJ,BLIJ :grin: )! Maar ja,dat is mijn verhaal en iedereen denkt daar weer anders over. Er zijn ook een aantal vrouwen (hoe het met mannen zit weet ik niet)die achteraf ongelofelijk veel spijt kregen dat ze het hadden gedaan. En verweten achteraf de tandartsenprakrijk dat ze hen niet tegen hadden gehouden. Tja,ik denk dat je er gewoon heel goed over na moet denken wat je precies wil. Wil je echt je "eigen" tanden behouden (voorzien van een aantal kronen),of wil je van alle ellende af (in mijn situatie) en kies je voor een prothese. Ik heb er 3 jaar over gedaan voordat ik eindelijk tot de beslissing was gekomen dat ik alles wou laten trekken en een prothese wilde. Maar dat kwam er mede door dat mijn tanden echt in sneltempo aan het verslechteren waren en ik dus al bijna niet meer met familie durfde te praten omdat ik me ervoor schaamde. Na 3 jaar was ik dus zeker van mijn zaak maar vanwege mijn angst heeft het dus nog een jaar geduurd voordat ik eindelijk de stap durfde te zetten.
En het enige waar ik nu spijt van heb is dat ik het niet 4 jaar eerder heb laten doen :grin:
Maar zoals ik al zei,dat is mijn verhaal. Ik denk dat echt naar je eigen gevoel moet luisteren en heel zeker van je zaak moet zijn wat betreft een prothese (want je kan het echt niet meer veranderen als het eenmaal zover is en je hebt hem).
Denk er goed over na & veel suc6 met wat je ook beslist!(maar ga in beide gevallen niet over 1 nacht ijs) en hopelijk krijg je ook nog een reactie van iemand die voor kronen gekozen heeft.

Groetjes ArrowGirl --> :grin:
di, 09/30/2003 - 14:44 Permalink
hummeltje

Hallo,
Ook ik heb 8 kiezen die voor langdurigere behandeling in aanmerking komen. Toch heb ik ervoor gekozen om wel kronen te laten plaatsen. Of een tandarts wel of niet kan weigeren om mee te werken aan protheses weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ook nadat je een prothese hebt, de tandarts nog bezocht moet worden. In mijn eigen familie maak ik dat regelmatig mee. Je kaak krimpt nl. in de loop van de jaren en dan past de prothese niet meer (zo goed) en begint het hele circus van het aanmeten van een nieuwe prothese van voren af aan. Ook een prothese kost geld, ik weet niet hoe dit in verhouding staat tot een kroon maar goedkoop is ook dat niet. In meen mij uit vroeger dagen bij mijn moeder te herinneren dat zoiets wel een kleine 2000 gulden kost, zal nu dus wel ruim 1000 euro zijn. En dan heb je alleen de prothese nog maar, niet de kosten van het trekken van al je tanden en kiezen. Dus ook de goede, want die moeten er ook uit. Tenminste als je praat over een volledige prothese en niet over een brug en dat neem ik wel aan aangezien je na plaatsing niet meer naar de tandarts wilt.
Volgens mij heb je ook een verkeerd idee over een kroon. Dat wat jij beschrijft met pinnen in je mond is een stifttand; een kroon wordt gewoon "geplakt" over de restanten van je gebit.
Natuurlijk, alles kan kapot, ook een kroon. En dan moet er een nieuwe geplaatst worden. Maar ook een tand of kies uit je prothese kan afbreken en dan zul je de tandtechnicus toch dat ding mee moeten geven om te repareren, danwel een nieuwe bestellen. Is ook leuk, dagen lang zonder je prothese!!
En over dat verdienen aan zijn patienten door tandartsen: ik denk dat je toch een sterk verouderd vooroordeel hebt over tandartsen. Nee, ik ben zelf geen tandarts en ook niet getrouwd met een tandarts. Maar wat ik wel weet is dat die mensen ook keihard werken voor hun geld. De hedendaagse praktijk vraagt veel meer dan alleen een tandartsstoel en borenset. Wanneer je twijfelt over je tandarts, is het verstandig een goed gesprek met hem/haar te voeren en je twijfels voor te leggen. Blijkt dan dat jullie ideeen zover uitelkaar liggen dat de arts-patient verhouding hieronder te lijden heeft, dan wil ik je adviseren toch eens om te zien naar een tandarts waar je je wel happy voelt. Heb ik ook gedaan en het bevalt prima.
wo, 10/08/2003 - 20:25 Permalink