4 tanden kapot

Author:
hanw
Posted:
za, 04/30/2005 - 20:27
Ik weet niet precies of dit het goede topic is, maar vanmorgen om 2 uur ben ik gevallen met de fiets, en zijn beide van mijn voortanden eruit gevlogen.. met wortel en al.

Nou is dus hetvolgende kapot:

mijn kleine linkerbovenvoortand. zit los en is deels afgebroken.
Mijn andere kleine bovenvoortand zit ook los. Maar is maar een heel klein beetje kapot.
Mijn grote voortanden zijn allebei er helemaal uit gegaan, met wortel en al. En mijn rechter grotevoortand (bovenaan) is grotendeels de kroon er ook afgebroken.

Ik was dus voor mijn huis gevallen. recht op mijn gezicht. ik heb toen mijn tanden meegenomen. Op de afgebroken kroon na.
Het deed verder geen pijn.. ik zag alleen mijn tanden liggen.. daardoor wist ik dat ze afgebroken waren. Toen ik binnen was hebi k mijn ouders wakkergemaakt. Mijn moeder belde naar eerste beste tandarts praktijk, terwijl ik mijn mond eerst uitgespoelt heb met water, voor een kwartier. Daarna ben ik bij mijn moeder gaan zitten.
Ze heeft minstens 1 uur moeten bellen aan een stuk door. Voordat ze een tandarts aan de telefoon kreeg. Ik wist dus pas na 3 kwartier dat ik de wortels er weer terug in moest stoppen. Dit heb ik meteen gedaan. En het ging verder ook goed, ze pasten en ik heb ze erin gehouden.

Daarna ben ik naar het spoedgevallenziekenhuis in doetinchem gereden. Dit was het dichtste bij wat we konden bereiken.
Daar hebben ze mijn tanden allemaal aan elkaar vast gemaakt met een draad etc. Maar ik heb er niet al te veel vertrouwen in.
Hebik nog een kans dat de alle wortels goed vast groeien?
En kunnen ze mijn afgebroken tand nog vastlijmen?, ik heb hem namelijk volgens mij helemaal nog.
Wat moeten ze anders eraan doen?


Er was dus ook een tandarts in groenlo, die dienst had. Deze konden wij alleen niet bereiken. Hij had misschien wel het verschil kunnen bepalen:o .
Geke

Dat is niet zo mooi wat er met je voortanden gebeurd is :smt022 en ook balen dat je geen tandarts kon bereiken :smt013 , want hij of zij had je ook kunnen vertellen dat je de wortels zo snel mogelijk terug moest plaatsen en een uur of 10 minuten maakt wel verschil voor de kans van slagen van het terugplaatsen van de wortels. Ook is het belangrijk om te weten hoe je de wortels in de tussentijd voor het terugplaatsen bewaard hebt. Het beste is in speeksel, melk of fysiologisch zout-water. In water bewaren is niet goed en vooral ook niet schoonborstelen van de wortel, want dan beschadig je het ligament wat nodig is om opnieuw aan te hechten in het bot. Mocht het allemaal goed gegaan zijn is er nog een behoorlijke kans dat ze na het spalken met het draadje, zoals je zei dat gedaan was weer vastgroeien in het bot. Er wordt in de komende tijd dan ook een wortelkanaalbehandeling gedaan in de tanden die eruit geweest zijn. Verder kunnen ze waarschijnlijk niks meer met het stukje kroon wat afgebroken is, het is misschien uitgedroogd en tandmateriaal lijmen aan het tand wat er nog staat is veel minder sterk dan het hechten van vulmateriaal aan de tand. Ik weet niet precies hoe groot het deel is dat afgebroken is, maar als het niet groot is kan het waarschijnlijk goed opgelost worden met een witte vulling, als de kleur goed overeenkomt met je tand, zie je er bijna niks van. Als er een groter deel afgebroken is, is de beste oplossing misschien een kroon. Als er veel afgebroken is en er is een wortelkanaalbehandeling in de tand gedaan is er alleen vaak weinig houvast voor een kroon, daarvoor moet dan vaak een opbouw in het wortelkanaal gemaakt worden, waarop de kroon gezet wordt:
http://www.tandzorgploeg.nl/opbouw1.gif
http://www.tandzorgploeg.nl/opbouw2.gif
Als er weinig tand over is is dit de beste oplossing.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
za, 04/30/2005 - 21:35 Permalink
hanw

Ehh bedankt voor je antwoord.
Maar ze zijn ongeveer 45 minuten in gewoon water geweest. En daarna hebik ze meteen nadat we wisten dat ze der terug in moesten ze er Goed terug in gestopt.

Hoelang gaat dit alles duren gokt u? Ik wil btw maandag wel eerst even naar een goede tandarts gaan, aangezien die mijn tanden nagekeken heeft geen echte tandarts was... maar een kaakchirurg.
Mijn afgebroken tand, is bijna geheel afgebroken ( bijna net zover als bij melktanden die eruit zijn gevallen. ) Dit wordt in mijn ogen zeker een kroon, tenzij jullie zeggen dat jullie nog wat met het afgebroken deel kunnen doen.
zo, 05/01/2005 - 09:33 Permalink
Geke

Het is sowieso heel erg verstandig om naar een tandarts te gaan, omdat niet te lang na het terugplaatsen van de wortels (wat de kaakchirurg heeft gedaan) er een wortelkanaalbehandeling in gedaan moet worden. Dit is vooral om infecties rondom de wortels te voorkomen, omdat de zenuw in het wortelkanaal dood is gaan hier zich vaak bacterien ophopen, die voor ontsteking onder de wortel kunnen zorgen. Daarom wordt dit altijd gedaan. Dan is het altijd nog afwachten of ze weer goed vastgroeien, ook omdat je ze in gewoon water hebt bewaard, dat beschadigd vaak het ligament om de wortel, dat nodig is om weer aan het bot te groeien. Mocht het vastgroeien niet goed gaan, kun je op deze plaats altijd nog denken aan implantaten, maar daar hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. De uitleg en prijs staat hier volgens mij op de site tandarts.nl, dus niet in het forum.

Succes bij de tandarts en ik hoop dat het allemaal goed komt.

Groetjes Geke :smt006
zo, 05/01/2005 - 10:31 Permalink
hanw

morgen ga ik ws naar de tandarts om het even na te laten kijken. Dit is toch nog wel op tijd ofniet?

We gaan zowiezo nakijken hoe het zat met die tandarts die dienst had maar niet opnam, want die had veel eerder kunnen zeggen dat we ze er terug in moesten stoppen. Dit had dus al veel kunnen schelen. Ik heb wel het gevoel dat er bij die tanden een hartslag zit soms. :o kan dit kloppen? .
zo, 05/01/2005 - 12:48 Permalink
Geke

Ja dat is wel goed om morgen naar de tandarts te gaan. En het kan wel kloppen dat je je hartslag soms voelt op die plaats. Het heeft een behoorlijke klap gehad en is waarschijnlijk ook ontstoken door wat er allemaal mee gebeurd is. Op het moment kun je daar niet veel aan doen. Als je pijn hebt kun je het beste een paracetamol nemen. Sterkte ermee en laat nog even horen hoe het allemaal afgelopen is bij de tandarts morgen.

Groetjes Geke :smt006
zo, 05/01/2005 - 12:56 Permalink
hanw

zal ik doen.. ik heb nog helemaal niets geen pijn ervan gehad... ook niet van de wonden erom heen.. alleen een heel klein beetje van men opgezwollen lip.
Morgen hoor je et wel weer.
zo, 05/01/2005 - 13:08 Permalink
hanw

magik btw roken? en alcohol kan dat ook?
En wat kan ik allemaal beter niet doen/eten/drinken?

Ik gebruik iig niet die tanden om te kauwen.
zo, 05/01/2005 - 16:01 Permalink
Geke

Alcohol is iets minder goed zolang het nog bloed, maar als het niet meer bloed, kun je wel wat alcohol drinken hoor. Verder is roken heel erg slecht, dus als het je lukt is het het beste om niet te roken. Dit verminderd de doorbloeding en daardoor ook de wondgenezing. Het is juist belangrijk dat het geneest en er bloed in de buurt van de tanden komt voor de afweer tegen bacterien en misschien wat viezigheid dat met de tanden mee is gekomen. Dus als het je lukt niet roken. Verder zolang het lukt gewoon eten en drinken en je voortanden ontlasten.

Ik hoop dat het allemaal goed komt, veel sterkte ermee!!

Groetjes Geke :smt006
zo, 05/01/2005 - 16:56 Permalink