3 maanden oorpijn, ligt het dan toch aan mijn kies?

Author:
Madeliefjes
Posted:
za, 08/27/2005 - 14:39
Na hier wat rondneuzen, wil ik dan toch graag mijn probleem aan jullie voorleggen.

Al 3 maanden heb ik oorpijn. KNO kan niets vinden en weet het niet meer. CT scan en allerlei ooronderzoeken leverden niets op. Aangezien ik een behoorlijk slecht gebit heb wat telkens opgelapt wordt met veel vullingen, ligt het voor de hand dat de oorzaak ook daar gevonden kan worden.

Het meest frappante is dat een tijdje terug toen ik verdoofd werd voor vervangen van een amalgaanvulling voor een porseleinvulling aan die kant bovenin, mijn oorpijn tijdens de verdoving ook even weg was. HEERLIJK!

Er zijn meerdere rare dingen met mijn oor aan de hand en niet alles kan m.i. door een te diepe vulling of kiespijn verklaard worden, maar op een speciale manier duwen op een zeer gevoelige kies verandert wel de pijn in het oor. Mijn kaakgewricht knakt al jaren bij het open en dicht doen van mijn mond, aan die kant, dus ik vermoed dat dat niet meespeelt.

Echter sinds ik een maand geleden oordruppels heb gebruikt, blijft het in mijn oor ruisen wanneer ik mijn hoofd beweeg. Hetzelfde geluid en gevoel wanneer je na het zwemmen water in je oor hebt. KNO zegt dat er geen vocht in het oor zit, maar wat ruist er dan? Dat heeft toch niets te maken met een evt. vervelende kies?

Verdwijnt 'gewone' oorpijn ook wanneer je kiezen bovenin zijn verdoofd door de tandarts?

Kan iemand hier misschien een licht opwerpen?

Ik ben ondertussen in staat om al de verdachte kiezen te laten trekken, alleen om te kijken of daar de oorpijn van weggaat. Maar het zou wel zonde wezen als het niets helpt. :-?

Het is een beetje warrig verhaal geworden ben ik bang. Ik hoop dat jullie er toch wat mee kunnen.
minique

Mensen die tandenknarsen of klemmen hebben ook nog weleens last van oorpijn. Misschien is dat een mogelijke oorzaak? Gebruik de zoekfunctie van het forum maar eens met termen als bijv. knarsen, klemmen, bruxisme, oorpijn...

:smt006 Monique
za, 08/27/2005 - 17:03 Permalink
harry2004

Heb al 2 jaar oorpijn na een bezoekje aan de tandarts. Trouwens ook keelpijn, het lijkt uit te stralen naar oren. KNO arts kon ook niets vinden.
In ieder geval neemt niemand je serieus als je oorpijn hebt maar er is niets te vinden, althans dat was bij mij zo. Gek wordt je ervan.

1 maand geleden is er een apex gedaan omdat er een grote ontsteking onder 1 kies zat (2 centimer groot!) wellicht is dat bij mij het probleem, tijd zal het leren.
Weet jij zeker dat je geen onstekingen hebt o.i.d. Heb jij alleen oorpijn of ook keelpijn?
do, 09/01/2005 - 12:03 Permalink
Madeliefjes

Mensen die tandenknarsen of klemmen hebben ook nog weleens last van oorpijn. Misschien is dat een mogelijke oorzaak?


Nee dat kan ik wel uitsluiten. Knarsen doe ik niet volgens mijn partner. En daar komt bij dat ik 's ochtends bij het wakker worden het minste last heb.

Heb al 2 jaar oorpijn na een bezoekje aan de tandarts. Trouwens ook keelpijn, het lijkt uit te stralen naar oren. KNO arts kon ook niets vinden.
In ieder geval neemt niemand je serieus als je oorpijn hebt maar er is niets te vinden, althans dat was bij mij zo. Gek wordt je ervan.

1 maand geleden is er een apex gedaan omdat er een grote ontsteking onder 1 kies zat (2 centimer groot!) wellicht is dat bij mij het probleem, tijd zal het leren.
Weet jij zeker dat je geen onstekingen hebt o.i.d. Heb jij alleen oorpijn of ook keelpijn?


Wat is een apex? En is je ontsteking nu weg? Maar je oorpijn nog niet begrijp ik?

Inderdaad, serieus word je niet genomen. Ik kan pas maandag naar mijn tandarts bellen aangezien ze dan van vakantie terug is. Ik hoop dat ze een plekje voor me heeft. Ik verwacht dat er niets op een foto te zien is, want ik heb wel eens vaker een kies gehad die vreselijke pijn deed zonder dat er wat te zien was. Na veel soebatten mocht die eruit. Een WKB doe ik nooit meer!

De kies die nu zeer doet is erg diep gevuld en ik vermoed dat de zenuw geïrriteerd wordt en dat daarom mijn oor gaat meedoen. Wanneer ik op een bepaalde manier aan deze kies wiebel, verandert mijn oorpijn echt.
Dus ik ga vermoedelijk opnieuw de discussie aan; kies eruit en hopen dat de pijn verdwijnt. Ik mag me wel eens gaan oriënteren op een plaatje op deze manier. :-?

Echt keelpijn heb ik niet. Wel een wat vaag gevoel daar. Maar ook keel is nagekeken.
do, 09/01/2005 - 12:15 Permalink
Franky FF

Het kan zijn dat na die operatie de weefsels eromheen licht ontstoken zijn geraakt, daardoor zijn de zenuwen gevoeliger. Het daar gevormde Bradykinine zorgt daarvoor. Anderszijds kan bij een lichte onsteking de extra bloedtoevoer en vochttoename daar een verhoogde druk opleveren in de holtes van het hoofd. Daardoor ook problemen met het oor.

Er zijn dus wat theorieen op los te laten, maar in elk geval valt er vanuit de operatie bekeken zeker wat te zeggen dat 'het oor gaat meedoen' in de pijn.

Het ruisen heb je niet als je de druppels niet gebruikt?
Aspirine... maar dat zul je vast al wel geprobeerd hebben...? De ontsteking zal dan wat onderdrukt worden en de zenuw weer minder gevoelig. Paracetamol helpt niet, want dat gaat de ontsteking niet tegen, slechts de pijn. Het probleem emmert dus een beetje door, stop je met slikken, dan moet het hele proces afgewacht worden... wat beter is.. ?
vr, 09/02/2005 - 08:05 Permalink
humpy_dumpy

hoihoi

uit eigen ervaring weet ik dat kiespijn van alles met je doet!
gisteravond een driedubbele wortelkanaalbehandeling gehad.
direct met de verdoving was de pijn in mijn gehele bovenkaak weg en ook de hoofd/oorpijn!
na de behandeling trok de verdoving al snel weer weg, maar alleen het gevoel dat er flink was gewroet in mijn kaak kwam even terug.

de oor/hoofdpijn is weggebleven en werd dus duidelijk veroorzaakt door de kies! momenteel ben ik weer helemaal pijnvrij! :D

succes met je probleem hopelijk word de oorzaak gauw gevonden!
vr, 09/02/2005 - 10:54 Permalink
Madeliefjes


Het ruisen heb je niet als je de druppels niet gebruikt?

Ik heb die oordruppels maar 1 keer gebruikt! En sindsdien blijft het ruisen bij het bewegen van mijn hoofd. Alsof er vocht inzit, zoals je wel eens hebt na het zwemmen. Maarja... volgens KNO zit er geen vocht.


de oor/hoofdpijn is weggebleven en werd dus duidelijk veroorzaakt door de kies! momenteel ben ik weer helemaal pijnvrij! :D

Oh heerlijk! Dat geeft de burger moed. :smt002
vr, 09/02/2005 - 12:03 Permalink
Franky FF

Misschien heb je een aandoening aan je gehoororgaan of evenwichtsorgaan zelf. Sommige mensen horen het geruis van het bloed langs het oor luider dan anderen. Je evenwichtsorgaan is ook op het bewegen van vloeistof gebaseerd, dus misschien is er daar iets aan de hand, los van de issue kiespijn.

Nog een toevoeging trouwens aan de vorige post van me: de zenuwen die gevoeliger worden lopen langs het oor en als ik het goed heb verzorgen die ook een gedeelte van het oor. Misschien dat dat er juist iets mee te maken kan hebben. Sterkte in elk geval.
vr, 09/02/2005 - 12:34 Permalink
Madeliefjes

Even een kleine update. Misschien dat anderen er nog wat aan hebben in de toekomst.

De second opinion bij een ander KNO leverde niets op. Zij heeft mij doorverwezen naar een kaakchirurg om mijn kaakgewricht te laten nakijken en om te kijken of het misschien toch door onbewust klemmen komt.

Ondertussen ben ik zelf begonnen met behandelingen bij een acupuncturiste. Dit lijkt te gaan aanslaan! Zij behandelt op oor en kaak. Ik ben er nog lang niet maar het begin is er! Ik ben al vaker door haar geholpen bij klachten waar niemand wat mee kon of begreep, dus na veel te hebben uitgesloten via de KNO was dit de volgende logische stap voor mij.

Ik hoop dat anderen die net als ik op zoek waren naar een oplossing voor oorpijnklachten die door kaak, kiezen of aanspanningen veroorzaakt worden, wat aan mijn berichtjes hebben.
wo, 10/12/2005 - 16:46 Permalink
dj

Die kans zit er altijd in Madeliefjes, dat anderen er wat aan hebben! Soms merk je dat niet eens omdat het alleen wordt gelezen.

Denk toch nog na over klemmen lijkt me, je hoort het ook 's nachts niet, en je kunt het juist ook overdag doen. In rust (dwz als je niet eet) horen je tanden en kiezen elkaar eigenlijk niet te raken. Als ze dat wel doen oefen je vrijwel altijd een kleine kracht uit op de elementen. Als in tijden van stress die kracht wat groter wordt (en zo gaat dat) dan heb je kans op overbelasting, die dan weer tot een flink aantal klachten kan leiden.
wo, 10/12/2005 - 21:16 Permalink
Broek

Interresant dit.

Ik heb namelijk ook al lange tijd last van een piep in mijn oren, al kan dat wel 1001 en 1 oorzaken hebben dus daar heb ik maar me leren leven.
Maar ook vaak een stekende pijn in mijn oor en druk op mijn oor. Al bij KNO arts geweest, kon ook niks vinden. Nu had ik laast een zenuw behandeling gehad wegens een abces dus ik hoop(te) eigenlijk dat het daar door kwam. Nu verdenk ik mijn verstandkies. Maar het kan ook goed kaakklemmen zijn. Aangezien ik vaak kaugom kauw. Maar ook dat ik de kiezen dus vaak op elkaar heb. Kan dit klemmen dat zoveel klachten veroorzaken. In iedergeval probeer ik er op te letten dat ik mijn onderkaak lost laat hangen.
do, 10/13/2005 - 14:16 Permalink
dj

Ja kaakklemmen kan veel pijn veroorzaken, maar ook slijtage aan je gebit, afbreken van elementen, overbelasting en zelfs beschadiging van van het kaakgewricht..

Dat kauwgom kauwen kan er ook voor zorgen dat je je kauwspieren traint en dus enorm sterk maakt. Dit verergert het klemmen dus!

Ook éénzijdig kauwen leidt tot overbelasting van het kaakgewricht. Kauwgom kauwen heeft natuurlijk een grote kans eenzijdig te gebeuren, nu kun je denken "ik kauw kauwgom links én rechts dus niet eenzijdig" maar ik denk dat dat best eens zou kunnen neerkomen op afwisselend links en rechts maar nog steeds eenzijdig kauwen. Overigens, eenzijdig kauwen links leidt tot overbelasting rechts en andersom.

Overbelasting van het kaakgewicht kan aanvoelen als oorpijn, het gewricht ligt vlak naast het oor!

[EDIT: heb links en recht boven door de war gehaald, staat er nu goed]
do, 10/13/2005 - 14:57 Permalink
Broek

Bedankt voor de info.

Het valt me trouwens op dat mijn piep in mijn oren erger wordt als ik mijn mond ver open doe.

Ik moet dus voorlopig even het eten van oerbroden vergeten. Ik dacht dat het juist goed was voor mijn kauwspieren om goed te moeten kauwen.
Nou heb ik waarschijnlijk de hele tijd de verkeerde spieren zitten trainen :-?
do, 10/13/2005 - 17:09 Permalink