3 jaar na WKB, periodes van pijn bij warmte

Author:
SusanneA
Posted:
za, 02/02/2008 - 12:24
Iets meer dan 3 jaar geleden is mijn eerste wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Ik was 21, had nooit een gaatje gehad, maar had pure pech; in mijn kiezen zijn gaatjes blijkbaar moeilijk te traceren. De wortelkanaalbehandeling was een opluchting. Mijn eigen tandarts was op vakantie en een vervangend tandarts verloste mij van de pijn. Enige weken later heeft mijn eigen tandarts de behandeling afgemaakt en een vulling geplaatst. Een jaar met veel pijn volgde. Mijn tandarts 'isoleerde' de kies keer op keer en overwoog de witte vulling door een zwarte te vervangen, maar weet de pijn aan de vulling die "steeds krimpt en weer uitzet". Inmiddels zijn mijn verstandskiezen getrokken (wat ook eventueel een veroorzaker kon zijn van de pijn) en is aan de andere kant van mijn kaak een tweede wortelkanaalbehandeling uitgevoerd! Mijn nieuwe tandarts verbaasde zich over de twee WKB in zo'n sterk en gezond gebit als het mijne (zonder gaatjes), maar concludeerde a.h.v. de foto's dat de behandelingen correct waren uitgevoerd. Wel raadde hij aan op beide kiezen een kroon te plaatsen. Rechtsonder, de 2e wkb is dat inmiddels gebeurd. Perfect. Het kost wat, maar het is prachtig, sterk en ik heb er geen sprankje last van (gehad). Op de kies rechtsboven van de eerste wkb is nog geen kroon geplaatst. Deze kies zeurt namelijk nog steeds. In perioden is het heel erg en veroorzaakt een hapje (!) warm eten venijnige steken! Mijn nieuwe tandarts kan aan de hand van de foto's niets ontdekken en ook veroorzaakt druk normaliter geen pijn (alleen tot 10 min. na pijnscheuten na warme dranken bijv.). Ik ben niet kleinzerig, maar ik verlang naar een tijd van een pijnloos gebit! Weten jullie waar deze pijn vandaan komt en wat hier eventueel aan gedaan zou kunnen worden? Alvast heel erg bedankt!
katapult

Hallo Suzanne,

Ik wil wel even reageren op je berichtje - ik zat juist weer te zoeken op het forum of er mensen zijn die hetzelfde probleem hebben als ik.......en ja dus! Jij bent er een van i.i.g.
Zelf zou ik zo graag een oplossing danwel antwoord willen voor deze 'onverklaarbare' pijn. Mijn verhaal lijkt hetzelfde als die van jou. WKB gehad 2 jaar geleden (linksboven) en tot nu toe nog steeds heftige pijnscheuten bij het drinken of eten van warm eten (koud is geen probleem). Het doet vooral enorm veel pijn (alsof je een ontsteking hebt) en na een aantal minuten neemt het dan weer af. Ik heb dit niet constant, maar bij vlagen. Soms heb ik minder of geen pijn aan die kies.
Tijdens mijn vakantie in Australie ben ik erachter gekomen dat het probleem wellicht van mijn bijholtes afkomt. De tandarts had ook al eens gezegd dat ik aanleg heb voor ontstekingen daar. De tandarts heeft zelf een aantal keren een foto gemaakt, maar niks daarop kunnen zien. Terwijl ik toch echt pijn blijf houden.

Vanwege het holte-ontstekingsverhaal (wat wel op een x-ray te zien was) ben ik maar naar de KNO arts gegaan. Maar die kon uiteindelijk ook niet iets afwijkends vinden wat de problemen veroorzaakt.
Waarschijnlijk een 'zwakke' plek, waar mijn lichaam snel op reageert, was de de conclusie.

Maar goed, de problemen zijn niet weg, want ik heb nog steeds behoorlijk wat pijn - de afgelopen dagen is het ook weer raak. Het is gewoon heel vervelend.

Ik weet ook niet wat ik er nog mee kan en waar ik een 'antwoord' kan zoeken. Ik kan me niet of moeilijk voorstellen dat er een aanwijsbare oorzaak kan zijn. Zit er dan toch niet zoiets als een ontsteking ergens?

Wat ik zelf nog opmerkte is dat die WKB-kies die deze pijn veroorzaakt ook lichte pijn geeft als ik er tegenaan tik. En ook als ik iets warms heb gedronken, dan doet het echt pijn als ik m'n kiezen op elkaar zet. En ook snachts doet het soms pijn (omdat ik kennelijk m'n kaak nogal gespannen heb dan).
IK weet niet of dit aanwijzingen kunnen zijn dat er toch iets op het gebied van die kies niet goed is.
Het blijft lastig i.i.g.

Ik ben benieuwd of iemand anders nog ervaringen of tips heeft.
za, 02/16/2008 - 10:58 Permalink
Sammetje11

Hoi Flower,

Dit bericht is al oud dat weet ik, maar ik heb exact dezelfde symptomen aan een kies linksboven. en vroeg me af hoe dit destijds bij jou afgelopen is. Dus pijn bij warm een jaar na een afgeronde wkb. Kan dit eventueel nog met klemmen te maken hebben of met de kauwspieren waar triggerpoints in zitten?
ma, 11/03/2014 - 07:24 Permalink