2e wortelkanaalbehandeling in dezelfde kies.

Author:
Koki
Posted:
wo, 08/18/2010 - 22:59
Afgelopen week kreeg ik opeens ontzettende pijn, hoofdpijn, maar voelde na gericht overal te tikken dat het naast mijn kies moest zijn die ooit een wkb heeft gehad 4 jr. geleden, vorig jaar kreeg ik daar ook last van en is een apex aan diezelfde kies gedaan in een scheve wortel. Destijds heeft die tandarts blijkbaar niet alle wortels helemaal schoongemaakt zegt de foto en nu blijkt er een fistel in te zitten. Nu krijg ik binnenkort een behandeling waarbij ze de cement weer uit die kies gaan boren. Nu weet ik dat er een scheur in die kies zit, maar of deze tandarts dat ook heeft gezien, weet ik niet (ik ben nu bij een andere tandarts dan eerst) Zou dat kwaad kunnen, of kan de kies scheuren en afbreken oid. En als ik het goed begrijp gaat het hele feest zo anderhalf uur duren, maar ik vraag me af hoe dat nu dan in 1x kan. Normaal moet je bij een wkb toch eerst een tijdelijke vulling voor het doodmaken van de bacterien en hervullen een aantal weken later. Kunnen ze die bacterien dan nu wel in 1 x weghalen of zal ik het verkeerd begrijpen. Het zou zonde zijn als ze hem eerst weer helemaal afvullen en over een jaar blijkt dat de bacterien toch nog niet dood zijn.

Ik ben benieuwd of dit bekende dingen zijn. Komt een 2e wkb in dezelfde kies vaker voor? Kan de kies door dit 'geweld' scheuren? Gaan de bacterien dan nu wel dood na 1 behandeling of zal het de bedoeling zijn dat ik het nog weer laat afvullen?

Alvast dank voor de antwoorden. Ik ben nogal een zenuwpees en zou graag vooraf weten wat ik kan verwachten....:smt010

Vr.gr. Koki
Spiegeltje

Gemiddeld heeft ongeveer 1 op de 4 tot 5 wortelkanaalbehandelingen uiteindelijk niet het gewenste resultaat. Dan komt een herbehandeling in beeld. Vaak wordt ook doorverwezen naar een kaakchirurg voor een apexresectie maar eigenlijk zijn daarvoor maar een paar specifieke indicaties. Herbehandeling heeft doorgaans de voorkeur.Dat is dus niet echt iets bijzonders.

Een wortelkanaal(her)behandeling kan in 1 zitting worden gedaan of in 2. De ene optie is niet aantoonbaar beter of slechter dan de andere. Het is dus niet zo dat per se eerst een paar weken een desinfecterend middel moet inwerken. Dus in 1 keer, daar is weinig mis mee, integendeel. Het is wel een lange zit, maar dan bent u er wel in een keer vanaf. Slechts in enkele gevallen kan het toch beter zijn het in 2x te doen. Het is wel een beetje een discussiepunt. Sommige tandartsen zweren bij 2x. Anderen weer bij 1x.

Ik weet niet wat u precies bedoelt met een scheur in de kies. Het is wel zo dat een kies met een wortelkanaalbehandeling behoorlijk is verzwakt. Vaak is dan een kroon nodig om de kans te verkleinen dat de verzwakte kies op enig moment afbreekt.
wo, 08/18/2010 - 23:46 Permalink
Koki

Dank voor het antwoord! Goed te weten dat het dan ook goed kan zijn dat het in 1 x gebeurd. Je kan er idd maar weer vanaf zijn. Ik had al een apex in 1 kromme wortel gehad, in de anderen een gewone wkb.
Er zit een scheur dwars over de kies. Je zou haast denken dat ie is gebarsten, misschien doordat ie te vol zit of te veel druk kreeg? maar bestaat dat wel of is dat onmogelijk..? Hm, dus wie weet moet ik ook nog een kroon. Dat heeft de tandarts niet gezegd, dus misschien valt dat dan weer mee?
dank!
ma, 08/23/2010 - 11:07 Permalink