2 weken na plaatsing kroon ontzettende kiespijn!

Author:
Valura
Posted:
ma, 07/04/2005 - 15:35
Hallo,
Nadat er een stukje van mijn kies is afgebroken is er dus een kroon opgeplaatst. Ondanks mijn angst vooraf heb ik totaal geen last gehad van die behandeling. Maar het is nu iets meer dan 2 weken geleden en ik heb nu in aanvallen behoorlijk veel pijn aan die desbetreffende kies (er is geen wkb uitgevoerd). Is dit normale irritatie na zo'n behandeling of zit er waarschijnlijk een ontsteking onder die kroon? Is er iets wat ik tegen die pijn kan doen??? Ik gebruik al tandpasta en mondwater voor gevoelige tanden...
Geke

Wanneer doet de kies pijn, is dat bij warm/koud of als je er op tikt of ergens op kauwt. Bij warm/koud kan het zijn dat de zenuw ontstoken is, waarschijnlijk door dat er veel aan geboord is en dat kan de zenuw wat irriteren. Als de pijn echt lang aanhoudt nadat er iets warms/kouds tegenaan is gekomen kan het zijn dat de zenuw blijvend beschadigd is en kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Als de pijn niet lang aanhoudt kun je het het beste nog even afwachten, dan kan het nog weer herstellen, als het erger wordt of erg lang aanhoudt (minuut of langer) kun je het beste weer even langs de tandarts gaan. Als het vooral pijn doet bij kauwen en druk erop, kan het een ontsteking onder aan de wortelpunt zijn en dan is de zenuw vaak al dood. Dan kun je ook heb beste bij de tandarts langs gaan, want zo'n ontsteking kan problemen veroorzaken en dan is vaak ook een wortelkanaalbehandeling nodig. Maar dat kun je het beste met je tandarts overleggen.

Sterkte ermee!! Mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk altijd laten weten.

:smt006 Geke
ma, 07/04/2005 - 18:08 Permalink
Valura

Hoi Geke,

Mocht het alsnog tot een wkb komen, gaat dan dus mijn net nieuwe kroon eraan? En is het normaal dat ik pas na 5 weken na de eerste boor-behandeling pijn krijg? Ik heb na het eten meer pijn maar het is een continu aanwezige doffe pijn die dan dus tijdelijk erger wordt. Hé, ik was net zo blij dat ik klaar was met die behandeling voor een kroon! :cry: Zou het ook kunnen dat ik eerst bv een antibiotica kuur krijg (om de nieuwe kroon te sparen?)? Alvast bedankt!
:smt006
ma, 07/04/2005 - 19:01 Permalink
Geke

Dat is heel erg vervelend, doffe pijn duidt vaak op een probleem aan de wortelpunten of een tandvleesprobleem. Het is vreemd dat deze pijn pas ontstaat nadat je iets gegeten hebt en bijvoorbeeld niet tijdens het kauwen, dus bij druk op de kies, want dat is vaker het geval bij een ontsteking onder aan de wortelpunten. Het beste kun je je tandarts er naar laten kijken, heb je in de tussentijd tijdens die 5 dagen voordat deze pijn ontstond ook nog gevoeligheid gehad bij warm en koud, of misschien langer geleden?? En heeft de tandarts voordat hij/zij er een kroon op maakte ook een foto gemaakt om te kijken of er een ontsteking aan de wortelpunten zat? Dat kun je ook eventueel nog navragen bij de tandarts, want dan is het de fout van de tandarts. Verder kan een eventuele wortelkanaalbehandeling door de bovenkant van de kroon heengedaan worden, dus hij hoeft niet helemaal gesloopt te worden, maar een klein beetje. Het is natuurlijk wel zonde. Maar over het algemeen hoeft hij er niet helemaal af. Het beste kun je dus bij de tandarts langsgaan.

Heel erg veel sterkte ermee en laat nog even weten hoe het afloopt.

:smt006 Geke
di, 07/05/2005 - 09:33 Permalink
Valura

Hoi Geke,

De tandarts heeft wel een foto gemaakt toen er een stuk van mijn kies was afgebroken (12 mei), ongeveer 2 wk later kreeg ik de eerste behandeling voor een kroon en de echte kroon kreeg ik op 23 juni. Ik heb dus pas afgl. zondag pijn gekregen, met name met warm eten.Maar ik voel de hele tijd wel "ïets". Ik weet dat ik naar de tandarts moet maar ik zie er zooooo tegenop... ik heb nog steeds niet gebeld. :oops: Ik twijfel ook een beetje omdat ik hoop dat na een paar dagen de pijn misschien wel verminderd of overgaat, of is dat ijdele hoop denk je?
:smt006
di, 07/05/2005 - 13:02 Permalink
Valura

Hoi Geke,

Was ik alweer... :lol: Ik heb net toch maar gebeld en kon gelukkig meteen langskomen (geen tijd om te lopen zenuwen...!). De tandarts heeft erop getikt en met kou erop geweest maar het deed niet echt pijn. Omdat er recent dus nog een foto was gemaakt was dat nu ook niet nodig (een evt. ontsteking zag je pas na een hele tijd). Hij denkt nu dat er een zenuw aan het afsterven is, en vertelde dat als dat langzaam gaat dan voel je er niets van maar als het snel gaat dus wel. Hij raadde aan om nog maar even af te wachten, het kan minder pijn gaan doen en dan heb ik geluk en als het plotseling veel meer pijn gaat doen dan heb ik dus pech. Afwachten maar weer! Maar ik ben toch wel blij dat ik gegaan ben, voel me wel geruster nu. En hopelijk wordt de pijn minder... :-?

Groetjes! :smt006
di, 07/05/2005 - 14:26 Permalink