2 vragen over nieuwe prothese

Author:
Panfluit
Posted:
vr, 01/13/2006 - 15:12
Afgelopen Dinsdag zijn alle boventanden getrokken. Ik heb 2 vragen.

Wanneer mag de prothese 's nacht uit?

Het stinkt afschuwelijk onder de prothese. Ik heb geen pijn (gebruik pijnstillers), alle stolsels zitten er in. Het bloedt wel een ietsie pietsie en er zit telkens veel slijm met een beetje bloed. Is dit normaal? Kan ik iets doen om de stank tegen te gaan?

Nu spoel ik na elke maaltijd/drank etc.met water alles schoon en poets 2 x per dag met tandpasta mijn tanden en de prothese.
Geke

Alleen de eerste 24 uur moet je de prothese inhouden als een soort wondverband over de wonden. Inmiddels is dit voorbij en mag je hem natuurlijk s'nachts gewoon uit doen. Het is zelfs beter voor je slijmvliezen. De eerste 24 uur mag je hem niet uit doen, omdat het dan gaat zwellen en het dan zo kan zijn dat hij er niet meer terug in past. Dat zal nu niet meer het geval zijn. Als het nog erg nabloed kun je misschien even een uurtje op een gaasje dichtbijten, dat kan soms helpen. Een beetje een bloedsmaak in je mond zal nu nog wel vrij normaal zijn. Als er nu echt veel donkere stolsels in je mond komen en je je zorgen maakt kun je het beste contact opnemen met je tandarts of kaakchirurg. Maar maak je niet teveel zorgen, een druppel bloed maakt je hele mond rood en kan niet veel kwaad.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, heel veel sterkte ermee.

:smt006 Geke
vr, 01/13/2006 - 18:18 Permalink
Panfluit

Fijn dat je zo snel reageert Geke, ik durfde de prothese inderdaad niet uit te doen uit angst dat ie niet meer zou passen de volgende ochtend.

Het is niet zozeer een bloedsmaak die ik heb, maar echt stank. Het lijkt wel een rioollucht en ik krijg er zelfs braakneigingen van. De rest van het gezin wil bijv niet bij me aan tafel tijdens het eten of bij me in de auto.

Als dit gewoon over een aantal dagen weer over is vind ik het prima, maar ik word er erg onzeker van. Bang voor ontstekingen etc.
vr, 01/13/2006 - 18:40 Permalink
Geke

Je mag nu wel weer gaan spoelen. Soms helpt het om met wat zout water te spoelen, dat maakt goed schoon. Mocht het echt te erg zijn, kun je het beste misschien even contact opnemen met je tandarts of met de kaakchirurg. Misschien is het nodig om het nog eens goed schoon te spoelen of bijvoorbeeld met ontsmettend spoelmiddel te spoelen, zoals chloorhexidine. Het komt waarschijnlijk ook omdat je je prothese zo lang hebt ingehouden en er dus weinig speeksel wat een reinigende werking heeft, bij is kunnen komen. Ook s'nachts is er nog minder speeksel in je mond, en met de prothese er in hebben de bacterien vrij spel. Deze geven die vieze geur vaak. Ze zitten niet alleen op de plaatsen waar kiezen getrokken zijn, maar vaak ook op de tong. Een goede mondhygiene is daarom ook erg belangrijk. Dus probeer als het niet pijnlijk meer is, voorzichtig je tandvlees en de rest van de slijmvliezen te poetsen, dat is belangrijk ook al heb je een prothese, het moet ook goed schoon. Ook je prothese goed schoonmaken is natuurlijk erg belangrijk.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, heel veel sterkte ermee en ik hoop dat er snel verbetering te merken is.

:smt006 Geke
zo, 01/15/2006 - 18:52 Permalink
yvonne19

Afgelopen Dinsdag zijn alle boventanden getrokken. Ik heb 2 vragen.

Wanneer mag de prothese 's nacht uit?

Het stinkt afschuwelijk onder de prothese. Ik heb geen pijn (gebruik pijnstillers), alle stolsels zitten er in. Het bloedt wel een ietsie pietsie en er zit telkens veel slijm met een beetje bloed. Is dit normaal? Kan ik iets doen om de stank tegen te gaan?

Nu spoel ik na elke maaltijd/drank etc.met water alles schoon en poets 2 x per dag met tandpasta mijn tanden en de prothese.


Ik kan je helaas geen advies geven, want ik sta zelf pal voor het feit dat.... maar heb wel een vraagje.. ik zie er zelf vreselijk tegenop dat mijn boventanden getrokken worden... kiezen heb ik geen probleem me.. maar zo voor in mijn mond brrrrr doodeng vind ik het... Zit er veel verschil in het trekken van kiezen en tanden?
di, 06/06/2006 - 08:50 Permalink
Geke

Daar zit in principe niet zoveel verschil tussen, behalve dan dat tanden maar 1 wortel hebben en kiezen soms wel 3 of 4, waardoor het dus vaak veel moeilijker is om een kies eruit te krijgen en het risico vaak ook veel groter is dat er iets afbreekt. Wortels van voortanden zijn vaak ook mooi recht, waardoor er eigenlijk ook vrijwel geen kans is dat er iets afbreekt. Ik kan me voorstellen dat je er erg tegenop ziet om de voortanden te laten trekken, het is toch iets wat in het zicht zit en wat er toch nu iets anders uit komt te zien, maar het zal wel de goede oplossing zijn voor jou, anders was dat plan niet gemaakt. Heb je de prothese die geplaatst wordt al gezien? Maar het antwoord op je vraag: Er zit dus eigenlijk geen verschil tussen het trekken van tanden en kiezen, behalve dat tanden vaak makkelijker te trekken zijn.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben of als er onduidelijkheden zijn kun je het natuurlijk altijd laten weten. Heel erg veel sterkte en laat ook maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
di, 06/06/2006 - 09:46 Permalink
yvonne19

Quote: Heb je de prothese die geplaatst wordt al gezien? Maar het antwoord op je vraag: Er zit dus eigenlijk geen verschil tussen het trekken van tanden en kiezen, behalve dat tanden vaak makkelijker te trekken zijn.
:smt006 Geke[/quote]

Hoi.

Nee ik heb de prothese nog niet gezien... heb vorige week moeten "happen" en dan as do moeten er 5 tanden en een kies uit... Kiezen heb ik verdeeld over vroeger jaren al eens laten trekken (eerst drie omdat ik een beugel kreeg vroeger, later een die flink ontstoken was en later nog twee) dus die ervaring heb ik al.. Heb gelukkig rechte (wel lange) wortels, maar ook de ervaring dat mijn kiezen bij het trekken nog wel eens in stukjes breken.. Gelukkig heeft de tandarts dit altijd keurig eruit weten te krijgen want haha hij weet dat ik niet naar de kaakchirurg wil... Kiezen trekken vind ik ook eigenlijk geen probleem... Natuurlijk zit ik niet te popelen om de leegte die de verdwenen tanden achterlaten, maar het is nu eenmaal niet anders. Een van mijn tanden is gebroken bij de wortel en is nu nogal beweegelijk, heb altijd last van zenuwontstekingen en onlangs na een antibioticakuur een flinke tandvleesontsteking gehad.. waardoor de tanden nu iets losser zitten en er eigenlijk weinig andere opties zijn dan een kunstgebitje.. Hoe erg ik dat ook vind. Echter die voortanden trekken daar lig ik nu al nachten wakker van, meer om het gevoel denk ik.. het zit zo voor in je mond op zo een rotplek, lijkt me eng als ze daaraan gaan trekken... aan de andere kant nu ik van jou hoor dat ze er juist doordat er maar 1 wortel zit sneller uitgaan als een kies.. wie weet ... valt het toch nog mee....

Groetjes
Yvonne
di, 06/06/2006 - 09:54 Permalink