2 kiezen WKB en nog steeds klachten

Author:
Annet
Posted:
zo, 08/28/2005 - 19:16
Begin mei begonnen met pijnklachten aan een kies. Door een vervangende tandarts WKB gedaan. Vervolgens door eigen tandarts verder behandeld. Omdat de klachten bleven werd in een naastliggende kies ook een WKB gdaan. De klachten bleven en werden steeds erger. Op een gegeven moment zulke pijnscheuten dat ik bijna door de grond heen ging. Vervolgens naar een speciale tandarts (voor endo's) gestuurd en deze heeft de 2 kiezen verder behandeld. Ik heb wel begrepen dat er eerst niets te zien was op de foto's maar later toch wel aan de wortelpunten. Nu sinds half juli zijn de kiezen afbehandeld en gesloten. We zijn nu weer 6 weken verder, maar de kiezen zijn nog steeds gevoelig als ik er op druk en mijn kiezen op elkaar zet. Ook poets ik nog steeds voorzichtig en eet ik voorzichtig. Nu heb ik de indruk dat de kiezen weer meer gaan zeuren (de ene keer wel de andere keer niet). Omdat ik al heel veel pijn heb gehad en ook behandelingen heb gehad, ben ik best bang geworden. Nu ga ik over 5 weken op vakantie naar Egypte en ik ben enorm bang dat ik daar weer die erge pijnklachten ga krijgen en dat ik daar naar een tandarts moet. Ik ga een rondreis maken dus dat wordt erg moeilijk.
De tandarts zei dat het lang kon duren eer de drukklachten weg zijn maar ik ben nu toch erg in dubio of dit normaal is en of dat ik nu terug moet naar de tandarts of het maar moet riskeren. Ik word wel enorm zenuwachtig van die kiezen.
Graag advies.
carabelli

De drukgevoeligheid na een wortelkanaalbehandeling kan inderdaad wel een tijd blijven. Daar komt nog eens bij dat het resultaat van een wortelkanaalbehandeling pas na een aantal maanden (+/- 1/2 jaar) beoordeeld kan worden.

Uiteraard zal er ingegrepen moeten worden als de pijn in ernstige mate toeneemt, maar de vraag is in dit geval bij deze redelijk milde klachten moet gebeuren. U gaat over 5 weken op vakantie, de wkb's zijn 6 weken geleden door een endodontoloog afbehandeld, de tijd is eigenlijk te kort om een definitief oordeel over het wel of niet slagen van de behandeling te geven voor u op vakantie gaat.

Afgezien daarvan, wat zou er in uw optiek gedaan moeten worden voor u op vakantie gaat? Een herbehandeling (voor zover het nut daarvan nu al kan worden aangetoond) of zelfs apexresectie bied geen zekerheid en brengt ook risico's op problemen met zich mee in uw vakantietijd. Hoe men het ook went of keert in uw geval er zal de komende tijd een risico zijn dat er zich iets voordoet (tenzij u per direct extractie van de elementen overweegt). Misschien een wat onbevredigend antwoord, maar wel een eerlijke voorstelling van zaken.

Ik hoop desondanks dat u hier iets mee kunt, mocht u toch nog vragen hebben stel ze dan gerust.

Met vriendelijke groet
zo, 08/28/2005 - 23:41 Permalink
Annet

Ik dank u voor uw eerder antwoord. Het heeft mij toen wel gerustgesteld. Nu is momenteel de situatie dat ik over 1.1/2 week op vakantie ga en de klachten nog niet verbeterd zijn. Ik heb de indruk dat de drukgevoeligheid toeneemt maar ik heb nog steeds niet echte pijn. Af en toe een kleine scheut maar dit neemt weer af. Ook zijn de kiezen in de ochtend minder gevoelig en de gevoeligheid neemt toe in de middag en de avond. Afgelopen donderdagavond na hardlopen wel even goede last maar die trok ook weer weg. Slapen gaat ook maar ik merk dat ik in mijn slaap probeer te voorkomen dat mijn kiezen links op elkaar drukken.
Nu zijn mijn klachten neem ik aan nog steeds te weinig om verdere actie te ondernemen. Wel maak ik me zorgen wat ik moet doen als de klachten (erge pijn) zich voordoen als ik in Egypte ben. Ik heb nog wat Brufen zakjes dus die gaan zeker mee. Maar kunt u mij ook een advies geven wat te doen als het daar fout gaat. Ik maak me misschien voor niets zorgen, maar het zou me erg geruststellen als ik van te voren toch een advies kan krijgen. Nu maak ik me erg druk. Mijn afweer is ook slecht want ik word veel meer dan normaal geplaagd door migraine.
Alvast bedankt voor uw reactie.
za, 09/24/2005 - 19:51 Permalink
jassie

Misschien is het een goed idee om toch maar antibiotica mee tenemen voor de zekerheid
En zeker ook de pijnstillers
Als ik op vakantie gaat neem ik het altijd mee je weet maar nooit

gr jassie
zo, 09/25/2005 - 08:03 Permalink
carabelli

Drukverhoging kan wijzen op een persisterende wortelpuntontsteking, echter gezien het tempo waarin een en ander zich manifesteert verwacht ik niet dat dit zo een twee drie tot een uitbarsting zal komen. Garanties kun je echter niet geven. Hoe lang gaat u op vakantie naar Egypte?

Blijft zoals gezegd dat wat er nu ook aan gedaan wordt er een risico blijft op complicaties wanneer u op vakantie bent. Wat ik u kan adviseren is om te zien of u binnen de tijd dat u op vakantie gaat te zien of u een afspraak kunt krijgen bij de endodontoloog die u behandeld heeft (of anders bij uw eigen tandarts) om toch eens over uw klachten te spreken en te zien wat in uw geval het beste is om te doen. Uw tandarts kan indien nodig iets voor u voorschrijven wat u mee kunt nemen op vakantie.
Echter antibiotica zijn geen wondermiddel (zeker niet bij wortelpuntontstekingen) u kunt er hoogstens wat tijd mee winnen. Het hangt er dus ook vanaf hoe lang u op vakantie gaat naar Egypte.

Hoewel het er op lijkt dat de wortelpuntontsteking persisteert (maar uitspraken hierover op afstand zijn moeilijk), lijkt het er niet op dat het hier een acute ontsteking betreft. Indien mogelijk een afspraak maken bij de endodontoloog of de tandarts om uw klachten door te spreken en een op uw situatie toegesneden traject uitstippelen.
zo, 09/25/2005 - 23:41 Permalink
Annet

Dank voor de beide reacties. Vanmorgen dacht ik even dat het nu echt weer ging beginnen want ik kreeg echte pijnscheuten, maar gelukkig is het vanaf vanmiddag weer rustig. Inderdaad gaat het proces van verergering redelijk langzaam, maar het verergert wel. Dus ik hoop van harte dat ik het nog even uit kan stellen. Na de vakantie dan toch maar naar de kaakchirurg denk ik.
Ik heb de endodonloog getracht te bellen maar die was niet aanwezig. Dus morgen weer een poging.
Ik ga vanaf volgende week donderdag voor 2 weken op rondreis door Egypte. Vroeger was ik nooit bang voor de tandarts, maar sinds mijn klachten van het afgelopen half jaar, ben ik nu lichtelijk panisch. En als ik aan de vakantie denk en ik denk aan de pijnklachten die ik op het hevigst gehad heb, dan ontgaat mij bijna de lust om te gaan.
Maar bedankt voor de raad, ik zal toch proberen e.e.a. te bespreken met de endodonloog of mijn eigen tandarts.
ma, 09/26/2005 - 18:18 Permalink