2 jaar na WKB ontsteking en veel pijn

Author:
xxes
Posted:
zo, 06/11/2006 - 11:04
Toen ik begin dit jaar ineens weer pijn kreeg in mijn kies baalde ik wel. Ik dacht eerst dat het kwam omdat ik flink ziek was geweest, maar het bleef aanhouden. De tandarts zei dat een stuk van een vijltje achtergebleven was in een wortel en dat een apex resectie nodig was.

De kaakchirurg zei dat ik eerst maar eens naar een endodontoloog moest gaan om de kies te "redden". Deze zei dat het heel lastig zou zijn en dat het ongeveer 30% kans van slagen had omdat mijn kies al een paar keer is gevuld en dus meer uit vulling bestaat dan uit kies. Ze zei dat mijn kies af zou kunnen breken en dat een kroon dan ook niet meer mogelijk was. Aangezien ze sowieso de wortel met de vijl niet volledig schoon kon maken was het een gok. Ik heb dus afgezien van verdere behandeling.

Nu is mijn keuze denk ik alleen nog maar: apex resectie of trekken. Het laatste spreekt me het meeste aan. Maar mijn onderkaak heeft al twee kiezen moeten inleveren. Een verstandskies en een kies toen ik 13 of zo was omdat mijn kaak te klein was voor al mijn tanden.

Ondertussen is mijn kaak denk ik wel ontstoken want er zit een bobbel onder die kies. Ik hoop dat ie wegtrekt. Het doet flink pijn, vooral 's nachts.

Is een apex resectie slim om te doen? of kan ik vragen om dat ding er gewoon uit te trekken. Mijn gevoel zegt het laatste, maar ik weet niet of dat genoeg is.

Alvast hartelijk dank voor enig advies. Ik ben heel blij dat ik deze site heb gevonden. Ik ben in ieder geval niet de enige :)

Groetjes,
Esther
Lieneke

Dat is inderdaad een lastige keuze.

Je zegt dat je al 2 kiezen mist in de onderkaak, echter is hierdoor waarschijnlijk geen fuctieverlies opgetreden of een gat ontstaan. Een verstandkies heeft eigenlijk niet echt een functie, en een kies die getrokken is door ruimtegebrek die mis je ook niet bij het functioneren. Dus dat argument gaat, wat mij betreft, niet op.

Een apexresectie heeft inderdaad een kleine kans van slagen. Maar stel dat het mis gaat, dan kan je altijd nog de kies laten trekken.

Hoe langer je jouw eigen kiezen hebt, hoe beter. Tenzij de ontsteking niet weg gaat. Als je de kies kwijt raakt, besef dan dat daar waarschijnlijk ook weer een vervanging voor moet komen. Bijvoorbeeld door een brug.

Succes met beslissen!
zo, 06/11/2006 - 11:14 Permalink
Lieneke

Nog een toevoeging: de ontsteking gaat niet vanzelf weg! Dat kan even zo lijken, maar dan komt het net zo hard weer terug. Als de kies eruit gaat, dan haal je de ontstekingshaard weg en gaat dus de ontsteking over.
zo, 06/11/2006 - 11:17 Permalink
xxes

Hoi Lieneke,

Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb alleen het id dat een apex resectie zo'n grote ingreep is en ik hoor maar weinig goede berichten over zo'n behandeling.

Over 4 weken ga ik 4 weken naar indonesie. Ik weet niet of ik moet proberen om een behandeling te krijgen voor of na de vakantie. En die ontsteking die er nu zit, kan ik die zolang onderdrukken?

Kunnen ze wel een apex doen als er zo'n ontsteking zit? of moet die eerst weg zijn met antibiotica? met een apex proberen ze toch ook de ontsteking weg te halen? of kan dat niet?
zo, 06/11/2006 - 11:21 Permalink
Lieneke

Ik zou eerst eens kijken of ze uberhaupt wel plek hebben voor jouw vakantie...

De apex kan gewoon gestart worden als het ontstoken is.
zo, 06/11/2006 - 11:27 Permalink
Wessel

Hoi Esther,

Ik vond dit artikel (zie link) mbt de apex:

http://www.nvbt.nl/hot-focus6.html
en
http://www.nvbt.nl/hot-focus2.html

Misschien helpt dit met je besluitvorming.

Overigens heb ik een Apex gehad een aantal jaren terug.
Tand tot op heden nog gevoelig en wordt binnenkort ook verwijdert :cry:
Zaak is wel dat als je een apex doet je niet moet wachten tot de onstekking heel erg is (ivm met lokale verdoving) weet ik uit ervaring...

Sterkte

Ron
zo, 06/11/2006 - 11:29 Permalink
xxes

Ok, bedankt. Dan ga ik dat doen. Ik hoop dat ik een goede kaakchirurg krijg en dat het goed verloopt. Als ik er weer een paar jaar tegen kan dat is dat natuurlijk ook wel weer mooi meegenomen, met mijn eigen kies.

Nu ook proberen die ontsteking weer tegen te gaan. Op zich is het sowieso een golfbeweging. De ene dag heb ik er constant last van en de andere dag kan ik er vrolijk mee kauwen etc.
zo, 06/11/2006 - 11:32 Permalink
xxes

Hoi Ron,

Ja, die artikels heb ik een tijdje geleden ook gevonden. Maar goed, wat moet je dan, de tandartsen willen altijd alles behouden en dat is op zich ook wel goed, maar niet ten koste van alles. Ik hoop dat ze het met de apex grondig kunnen schoonmaken en dat ik er voor een paar jaar in ieder geval geen last van heb.

Dan kan ik tegen die tijd nadenken over het trekken van die kies en een brug. Die kosten voor dit soort dingen zijn echt enorm. Vooral als je het eerst zelf moet betalen.

Denk jij dat trekken altijd nog de beste oplossing is dan?
zo, 06/11/2006 - 11:36 Permalink
Wessel

Nee, ik denk dat je eigen tanden het kiezen het beste is wat je maar kunt wensen :smt001
Ik ben het met je eens dat extractie altijd nog kan.

Ron
zo, 06/11/2006 - 11:51 Permalink