1e gedeelte WKB?

Author:
Torrio
Posted:
wo, 06/14/2006 - 19:25
Goedenavond dames en heren, ik had een vraagje (of eigenlijk 2)..

Gister werd ik wakker met kiespijn en het tandvlees boven de kies was behoorlijk dik, dus met geluk kon ik gisteren laat in de middag nog terecht bij mijn tandarts. Het tandvlees was dus ontstoken (gevolg van een gaatje in mijn kies) en die ontsteking is verwijderd, en daarna is mijn kies gevuld met een noodvulling. De kies is dus wel uitgeboord maar ik weet dus alleen dat de ontsteking eruit is gehaald. Over een maandje moet ik terugkomen voor de WKB. Was dit dan het eerste gedeelte?

Het doet nu nog behoorlijk erg pijn en ik weet dat je altijd napijn hebt, maar duurt dit over het algemeen nog lang? De zwelling in mijn tandvlees zit er nog wel maar is ietsje kleiner, dit gaat ook nog weg?

Bij voorbaat dank en sorry als u dit vaker heeft gelezen en er misschien moe van wordt, maar ik wil het graag zeker weten..

MvG
Geke

Ik denk inderdaad dat dit een soort eerste deel van de wortelkanaalbehandeling was. Bij pijnklachten, zoals jij omschrijft, maakt de tandarts vaak de kies open en zoekt de wortelkanaaltjes op. Deze vijlt hij of zij met kleine vijltjes wat schoon en hij of zij spoelt de kanaaltjes met chloorvloeistof goed schoon. Dit doodt de bacterien, zodat de ontsteking onder aan de wortel die je hebt kan verdwijnen, als tenminste de hoeveelheid bacterien in de kanaaltjes onder een bepaald peil is. In sommige gevallen kan het heel lastig zijn dit te bereiken, dan moet vaak nog een keer goed gespoeld en gevijld worden. Ik weet niet of je weet of dit allemaal bij je gedaan is. Als de wortelkanaalbehandeling verder gedaan wordt, wordt het vaak met dikkere vijltjes nog schoner gemaakt en goed gespoeld. Vervolgens worden de kanaaltjes met een soort rubber opgevuld, zodat er geen plaats is waar bacterien kunnen gaan zitten. Het wordt dus goed afgesloten. Het is inderdaad zo dat je wat napijn kunt hebben, vaak is dit na een paar dagen weer wat minder en als de kanaaltjes echt goed schoon zijn zal de ontsteking ook geleidelijk verdwijnen.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk laten weten.

:smt006 Geke
za, 06/17/2006 - 20:14 Permalink
Torrio

Dank je wel voor je antwoord.

De pijn is al ietsje minder en de zwelling in mijn tandvlees is nu wel helemaal weg (gelukkig). Ik weet helaas niet wat hij precies allemaal heeft gedaan, omdat ik NIET wil weten wat hij allemaal doet, dat maakt mij nog nerveuzer dan ik al ben op dat moment haha. Ibuprofen is in ieder geval wel mijn beste maatje geworden de afgelopen dagen.

Klopt het dat in de meeste gevallen de napijn na de eerste behandeling wat heviger is dan na de 2e? Want het was de eerste dag echt niet te doen, het is dat ik nooit jank, maar ik had het echt hard kunnen doen.

In ieder geval bedankt voor je tijd om te antwoorden!
zo, 06/18/2006 - 01:35 Permalink
Geke

Meestal is het na de eerste behandeling pijnlijker, dan na verdere behandelingen. Dit komt vooral omdat tijdens de eerste behandeling de zenuw eruit is gehaald, dat kan soms wat pijnlijkheid veroorzaken, omdat deze eigenlijk gewoon los is getrokken aan de onderkant van de wortel. Maar vaak geeft dit niet zo een heftige napijn als je omschrijft. Dit is eigenlijk altijd goed met paracetamol te onderdrukken. Misschien is het goed om het toch aan de tandarts te melden, dat je zoveel last hebt gehad. Het zou kunnen dat de tandarts een wortelkanaaltje over het hoofd heeft gezien, waar toch nog een stukje zenuw in zat. Dit kan echte ontstekingspijn geven die erg heftig kan zijn. Vaak is dit erg pijnlijk bij koud of warm. Als dit het geval is, kan dat betekenen dat er nog een stukje zenuw in zit. Vaak verdwijnt deze pijn wel weer, omdat dat stukje zenuw dan alsnog afsterft, maar het is wel belangrijk om te weten, want voor het goed slagen van de wortelkanaalbehandeling moet dit stukje er ook uitgehaald worden. Ik hoop dat de pijn al een stuk minder, of nog liever voorbij is, heel veel sterkte met de verdere behandelingen.

:smt006 Geke
do, 06/29/2006 - 21:04 Permalink
Torrio

Thanks,

De pijn is al 2/3 weken weg en ik heb en had ook geen last bij koud of warm, het was zeg maar een constante pijn. Ben wel blij dat het nu 2/3 weken voorbij is haha, maar ik moet donderdag voor de definitieve vulling. Hoop dat dat minder napijn geeft!

Bedankt voor je antwoorden!
ma, 07/10/2006 - 21:15 Permalink
bange_mus

Hoi Torrio,

Fijnd at d eijn weg is. Ik help je hopen dat de behandeling donderdag minder napijn geeft! Veel succes in ieder geval!

Groetjes bange mus :smt006
ma, 07/10/2006 - 22:16 Permalink
Torrio

Nou ik ben net geweest..

Bloedverziekend pijn deed het, verdoving was snel uitgewerkt bij mijn kies zelf, alleen me lippen en tandvlees zijn nog zonder gevoel voor de komende 3 uur nu..

Aardig dikke kaak, voel me net een mongooltje haha, maar ben blij dat ik ervanaf ben!
do, 07/13/2006 - 12:11 Permalink