16 wk zwanger, door wie / wanneer kies laten trekken?

Author:
MRP
Posted:
ma, 02/07/2011 - 15:27
Ik ben 16 weken zwanger en heb een fistel op mijn tandvlees (wangzijde) boven een kroon. Dit is een bekende zwakke plek: sinds ik hier een kroon heb gekregen, enkele jaren geleden, speelt de ene na de andere ontsteking me parten. Het begint steeds met een fistel. Mijn tandarts behandelde die altijd door hem door te prikken en mijn tandvlees ahw te liften en eronder schoon te spoelen, waarna ik thuis nog enige tijd door moest gaan met spoelingen. Vlak na mijn vorige zwangerschap belandde ik (ca. 1 jaar geleden) uiteindelijk toch bij de kaakchirurg die een apex resectie uitvoerde. Helaas was deze niet afdoende, want na enkele maanden begon het weer opnieuw. Een tweede apex resectie werd overwogen, maar het bleek dat ik hiervoor niet genoeg kaakbot meer had (!). De kaakchirurg (een andere, die aangaf dat de eerste apex resectie niet goed was uitgevoerd) heeft toen wel alles schoongemaakt. Hierna moest de wond genezen, dan zou de kies getrokken worden. Bij controle bleek echter alles zó rustig te zijn, dat de kaakchirurg liever nog wilde wachten met trekken. Bij de eerste tekenen van een nieuwe ontsteking, moest ik me melden en dan zou hij de kies alsnog trekken. Echter, ook de tandarts zei me dat ik me bij de eerste tekenen van een ontsteking bij hem moest melden en dat hij de kies dan alsnog zou trekken. Nu is de ontsteking dus terug (na ca. Een half jaar weggeweest te zijn), dus de tijd is aangebroken om de kies te laten trekken.

Twee vragen:
1. Naar wie ga ik nu? Eerst naar mijn tandarts en in overleg met hem eventueel naar de kaakchirurg? Of meteen naar de kaakchirurg, die immers de wortels goed heeft kunnen zien en dus het best geinformeerd is? Ik heb ivm mijn zwangerschap geen zin in afbrekende kiezen, waarna ik alsnog naar de kaakchirurg moet. Verdoving zal immers ook aangepast en spaarzaam moeten zijn, dus ik wil geen twee behandelingen: ik wil er zo efficiënt en zo snel mogelijk vanaf, met het minste risico op complicaties.

2. Omdat ik ziek ben (keelontsteking en grieperig) voel ik me nu niet in staat tot een ingrijpende tandartsbehandeling. Maar ik wil met deze voorgeschiedenis en mijn zwangerschap ook geen risico nemen voor de baby (scepsis?). Wat is wijsheid: toch zsm trekken of eerst uitzieken?
Paramedic

Ik denk dat het belangrijk is dat u zo snel mogelijk van die infectie afkomt.
Ook voor het ongeboren kind, dus ga naar de tandarts en overleg met hem/haar wie de behandeling doet.
Bent u er zeker van dat u "grieperig" bent ?, geen gezwollen lymfklieren in de hals ?, of koorts ? van die ontsteking ?
Indien u echt zeker bent dat u griep heeft, kunt u nog wel een paar dagen wachten, maar niet te lang lijkt me.

beterschap !
ma, 02/07/2011 - 19:27 Permalink