16 jaar en paradontitis?

Author:
Eileen
Posted:
do, 02/16/2006 - 12:41
ik heb bij 1 kies ontstoken tandvlees denk ik, het is een beetje opgetrokken volgens mij (kan niet goed zien) en doet zeer bij het flossen en tandenpoetsen...

weet iemand wat dat is?

ps: het bloedde eerst niet tijdens het tandenpoetsen maar net toevallig wel.. ik ben bang voor paradontitis omdat dan ook je tandvlees optrekt.
Geke

Het kan ook zijn dat je tandvlees wat terugtrekt doordat je te hard poetst, hierdoor kan het ook gevoeliger worden en wordt ook vaak je tandhals wat gevoeliger bij koud. Als je echt denkt dat er iets mis is met je tandvlees is het denk ik toch een goed idee om bij de controle je tandarts er naar te vragen. Als het goed is controlleert hij of zij je elk half jaar en wordt er ook goed naar je tandvlees gekeken. Met een instrumentje kijkt de tandarts dan of er teveel ruimte is tussen je tand en tandvlees. Het is belangrijk dat je goed poetst met een zachte tandenborstel en ook je tandvlees een beetje meepoetst. Dan zou het normaalgesproken na een paar dagen moeten stoppen met bloeden. Juveniele Parodontitis (parodontitis bij jongeren) komt niet erg vaak voor en is ook in veel gevallen erfelijk. Misschien weet je of je vader of moeder ook op jonge leeftijd al dit probleem heeft gehad.

Maak je er niet teveel zorgen over, je tandvlees kan best een beetje ontstoken zijn, maar dan is het niet altijd meteen parodontitis. En mocht er wel beginnende parodontitis zijn, is het heel goed behandelbaar, helemaal als je er vroeg bij bent.

:smt006 Geke
do, 02/16/2006 - 21:45 Permalink
Eileen

dankuwel voor de reactie!!

het is vorig weekend begonnen, dat het zeer deed tijdens het poetsen, maar wat ik dan doe is, lekker lang met de electrische tandenborstel erover (dan doet het echt zeer) en lekker flossen, maar volgens mij doet het daarom alleen maar meer zeer. ik maak er zo'n obsessie van omdat mijn moeder ook paradontitis heeft. 'k ben gewoon bang dat ik dat ook heb, en ik ben echt als de dood voor de tandarts dat is nu ook eigenlijk het probleem.

iemand nog tips om mee te spoelen of poetsen?
vr, 02/17/2006 - 10:09 Permalink
Lieneke

Tip is dus niet zo lang met die electrische borstel poetsen en zeker niet hard op het kopje drukken.
Nog een tip is dat je nooit jouw angst in de weg moet laten staan. Sleep jezelf naar de tandarts, hoe dan ook. Klinkt simpeler dan het is, ik weet het, maar toch doen!
vr, 02/17/2006 - 10:55 Permalink
Eileen

ja ik durf juist niet naar de tandarts omdat ik bang ben dat ik ook paradontitis heb.. echt stom ik weet het maarja me moeder belt zo even naar de tandarts erover, en als het moet ga ik dan na het weekend wel even langs, en k wil ook niet dat ze er met zo'n haakje onder gaan zitten wroeten want dat doet zeer!
Als mijn tandarts nou een beetje vriendelijk was, maar dat is hij niet dus dat helpt ook niet echt..

en het gaat natuurlijk ook niet over als ik er heel de dag aanzit en eraan denk.. lijkt mij *zucht!!!* :(
vr, 02/17/2006 - 12:08 Permalink