10 gaatjes ineens kan dit?

Author:
purple
Posted:
zo, 02/13/2005 - 15:51
Mijn zoon heeft voor het laatst de tandarts in juni 2004 bezocht ter controle.
Nu hebben we i.v.m. verhuizing een andere tandarts bezocht. Deze heeft geconstateerd dat mijn zoon 10 gaatjes heeft. Is dit mogelijk, mijn zoon heeft tot nu toe alle halfjaarlijks controle gehad.
Heeft iemand verstand hiervan of dit meegemaakt? A.U.B. graag jou reactie. Hij durft nu niet naar de tandarts voor vullingen en ik wantrouw de tandarts nu ook. HELP!!
vV

In dit soort situaties zijn er meerdere mogelijkheden.

De oude tandarts heeft daadwerkelijk gaatjes over het hoofd gezien.

de oude tandarts heeft een behoudend beleid ingesteld, en diverse beginnen gaatjes het voordeel van de twijfel gegund. Met goede mondhygiene en eventueel extra fluoride applicatie hoeven dit soort plekken niet per se door te ontwikkelen tot een echt gaatje.

De nieuwe tandarts houdt er willicht met dit soort plekken een andere visie op na, en wil ook dit soort beginnende aantastingen weg hebben.

Zonder het door de oude tandarts bijgehouden dossier (en foto`s ) gezien te hebben is het dus niet mogelijk hier een sluitend antwoord op te geven, beiden kunnen prima argumenten hebben voor hun visie, en dus eigenlijk allebei een beetje gelijk en een beetje ongelijk hebben..

Wellicht ook was inmiddels de oude tandarts ook tot de conclusie gekomen dat er iets gedaan moest worden, als in de afgelopen 6 maanden toch een verslechtering is opgetreden. Hier kunnen vele factoren een rol spelen, een forse frisdrankconsumptie bv kan ook over de relatief korte 6 maanden toch wat doen.

al met al een moeilijk geval, maar geen reden de oude OF de nieuwe tandarts te wantrouwen in hun visie/mening...

Advies: vraag eens na bij de nieuwe tandarts wat zijn visie is? heeft hij de beschikking over het oude dossier?/ (persoonlijk laat ik dat altijd door de nieuwe patient opvragen en doorsturen naar mij toe). En wellicht heeft de oude tandarts hier ook een visie op, ook daar navragen kan natuurlijk nooit kwaad, zeker als de relatie voor verhuizing goed was.
En voor uw zoon (leeftijd ???) eens goed zijn eet/drink gewoontes in de gaten houden?? of ze al dan niet door de oude tandarts over het hoofd gezien zijn , of toch niet, ze komen ergens vandaan..
zo, 02/13/2005 - 16:57 Permalink
purple

Bedankt voor uw reaktie. (bericht; 10 gaatjes ineens)

Ik vraag me nou af of mijn zoon alle 10 gaatjes direct moet laten vullen? Zou beginnende gaatjes met en goede mondhygiene en extra flouride applicatie nog niet ontwikkelde gaatjes kunnen voorkomen?

Wat kan mijn zoon verder aan doen, naast minder suikerhoudende voedingsmiddelen te gebruiken en min. 2x per dag poetsen?[

Graag uw advies.
Bij voorbaat hartelijk dank
ma, 02/14/2005 - 10:24 Permalink
minique

Wat je kunt doen, is het aantal eetmomenten te beperken tot maximaal 6 op een dag. Met mijn kids doe ik het zo dat ze 3x per dag een maaltijd hebben en 2x een tussendoortje. Bij dat tussendoortje combineer ik koek/snoep/drinken en daarna krijgen ze dus helemaal niets meer tot de volgende maaltijd (of het zou een glas water moeten zijn als ze dorst hebben, dat kan natuurlijk geen kwaad). Gebruik ook de zoekfunctie van het forum eens, want hier is al meer over geschreven! Als je bijv. zuur of zuuraanval intypt dan kom je al een heel eind!

Overleg eens met je tandarts of een fluoridebehandeling c.q. spoelen met een fluoridespoeling (zoals bijv. ACT) zin heeft in het geval van uw zoon.

:smt006 Monique
ma, 02/14/2005 - 14:09 Permalink
dj

Ja en zoeken op:

- stokers
- interdentaal
- zuur

Levert ook een hoop nuttige info op.

Gebruik als je met de hand poetst zachte borstels. Koop borstels niet per stuk maar per zorg voor een voorraadje, dan is de verleiding met te oude borstels door te poetsen kleiner. Ik vind de Jordan multiaction een hele fijne borstel en verbruik er toch zo'n 10 per jaar.
ma, 02/14/2005 - 14:28 Permalink
vV

persoonlijk...(maar zoiets is echt persoonlijk) vind ik de Jordan borstels te hard en ook te groot.
Eenborstelkop mag niet te groot zijn, veel volwassenen kunnen veel beter overweg met een kinderborstel, mn achterin de mond!

Maar... dat is een heel andere discussie.

En de leeftijd van het kind is ook van groot belang. Ik heb het al eerder gevraagd, maar geen leeftijd doorgekregen. Daarom nogmaals; hoe oud is hij??
ma, 02/14/2005 - 15:19 Permalink
purple

Mijn zoon is 17 jaar.

Hij poetst met een electrische tandenborstel.
Ik heb het dossier van de vorige tandarts ingeleverd bij de tandarts.
Er waren eerder geen foto's van het gebid van mijn zoon gemaakt.
In het verleden is er een soort schedelfoto gemaakt i.v.m. zijn beugel.
b.v.d.
ma, 02/14/2005 - 20:07 Permalink
vV

Dat er geen foto`s gemaakt zijn op die leeftijd verbaast mij.
Maar kan gelijk ook de verklaring ervoor zijn dat de gaatjes niet eerder ontdekt zijn...
di, 02/15/2005 - 08:05 Permalink
minique

Even een kleine zijsprong, maar wat is 'normaal gesproken' ongeveer de leeftijd waarop voor het eerst foto's worden gemaakt? En wordt dat vanaf dat moment ook elke 2 a 3 jaar herhaald?

:smt006 Monique
di, 02/15/2005 - 09:00 Permalink
vV

persoonlijk maak ik foto`s vanaf het moment dat het lukt bij het kind. Bij de ene is dat op 5 jaar, de ander 7 jaar. Liefst begin ik ermee wanneer de eerste molaren gaan doorbreken.
Herhaling wordt individueel bekeken, kinderen zeg maar om de anderhalf tot 2 jaar, volwassenen om de 2 tot 3 jaar afhankelijk van de staat van het gebit, en cariesactiviteit. Bij een kind van 17 jaar zou je dan dus een dossier van 4-6 sets bitewings hebben, waarop ook duidelijk een verloop van eventuele caries zichtbaar is. En met name hoe een beginnend gaatje wat te klein is om iets aan te doen zich ontwikkelt.
di, 02/15/2005 - 10:56 Permalink
purple

Bedankt voor de adviezen.
Hoe gaat het bij het vullen van de 10 gaatjes? Worden ze direct allemaal gevuld of gaat dit in etappes?
Wat kan mijn zoon als "patient" vragen/informeren? b.v. kan hij vragen om de de gaatjes die niet ontwikkeld zijn niet te vullen?
Wat is het verstandigst?

Als ouder heb ik wel angst dat hij hierdoor problemen zal krijgen met zijn gebid. Vooral indien de kiezen onnodig worden beschadigd.

Ik ben zelf 43 en heb 3 gaatjes en andere familielid 49 jaar nog geen gaatje. Dus wij hebben over het algemeen een sterk gebid.

B.v.d.
do, 02/17/2005 - 18:39 Permalink