10 Gaatjes!

Author:
noctom
Posted:
za, 11/07/2009 - 20:35
Beste lezers,

Enige tijd geleden ben ik voor mijn jaarlijkse controle bij de mondhygieniste geweest. In eerste instantie leek er met mijn gebit niks aan de hand. Ik had dan ook geen klachten. Mijn gebit was niet gevoelig en het tandvlees zag er goed uit.

De mondhygieniste adviseerde mij toch om foto's te laten maken met behulp van bitewings. Ik, die toch al angstig is voor de tandarts, zat met een hartslag van 120 in de wachtkamer te wachten op de uitslag. Toen na 10 minuten de mondhygieniste de wachtkamer binnen liep zei ze 'Zo Thomas, het is maar goed dat we foto's hebben gemaakt!'. Ik dacht direct dat mijn laatste uurtje geslagen had. Zij vertelde mij dat ik 10 gaatjes had, ruim verspreid tussen de kiezen. Mijn tandarts vertelde mij tijdens de eerste behandeling dat ie wel ergere dingen ziet. Verder gaf hij aan dat dit vaker voorkomt bij mensen tussen de 20 en de 30 jaar. Hij noemde het interdentale caries. Volgens hem kan het komen door de zuurgraad van het speeksel.

Dit was trouwens de eerste keer dat er foto's werden gemaakt van mijn gebit. Ik ben 25 en heb op een paar gaatjes na nooit veel problemen gehad. Mijn melkgebit was wel erg slecht en zat ondanks goede verzorging toch vol met gaatjes.

Mijn tandarts heeft mij verteld dat ik mij geen zorgen hoef te maken en dat ik gewoon twee keer per dag moet poetsen en flossen. Daarnaast gebruik ik nu Elmex Anti Caries.

Ik snoep niet en drink geen frisdranken. Verder heb ik een gezonde levenstijl en heb ik laatst allerlei ziektes laten uitsluiten door middel van een bloedtest. Toch vind ik het een vreemd en beetje eng idee dat ik zo veel gaatjes had. Mijn tandarts heeft inmiddels alles gemaakt behalve één kant. Het is bijna één jaar geleden en ik heb totaal geen last van de kant die hij nog niet gemaakt heeft.

Heeft iemand een verklaring voor deze vorm van, zoals ik het zelf maar noem, uitgezaaide caries?

Groet,

Thomas
Spiegeltje

Vraagt u anders even die bitewings op. Een kleine moeite, de tandarts(assistente) kan ze gewoon per e-mail sturen en doet dat op verzoek altijd. En dan kunt u ze hier uploaden. Misschien kunnen de forumtandartsen hier dan iets meer duidelijkheid over geven.
za, 11/07/2009 - 21:20 Permalink
Groningen

Kan goed zijn dat het beginnende gaatjes zijn, die net door het glazuur heen zitten. Dan moeten ze gevuld worden, maar geven ze nog geen klachten. Omdat ze klein zijn, en tussen de kiezen zitte (interdentaal) zijn ze alleen op foto's goed te zien.

Preventie wordt nu wel belangrijk; dagelijks flossen kan hierin goed helpen!
za, 11/07/2009 - 21:43 Permalink