1 x per dag eten, 1 x per dag poetsen?

Author:
merewen
Posted:
di, 02/15/2005 - 18:27
Ik heb al eerder iets gepost over de wanhopige staat van mijn gebit.
De afbraak van het glazuur is mede ontstaan door te hard poetsen, en hoewel ik nu met een zachte borstel poets blijft het bergafwaarts gaan met mijn gebit. In zodanige mate, dat ik nu nog maar een keer per dag eet (om zuuraanvallen tegen te gaan etc)
Ik ben ontzettend bang om mijn gebit nog erger te verwoesten...

Als ik 1 x per dag eet, is het dan niet zo dat ik in principe maar 1 x mijn tanden hoef te poetsen? (omdat ik ook bang ben om mijn tanden te poetsen ivm glazuur)

:smt001
minique

Hoi Merewen,

Ik kan me voorstellen dat je geneigd bent om maar 1x te willen eten, maar ik denk eigenlijk dat je het dan te ver wil doorvoeren. Het is gewoon niet goed voor je lichaam. Drie maaltijden per dag heb je gewoon nodig! Bovendien kun je het met 3x per dag eten waarschijnlijk wel volhouden, maar 1 maaltijd per dag lijkt mij op de lange duur gewoon niet vol te houden.

Verder denk ook ik dat je met je tandarts moet overleggen wat wel en niet nodig is in jouw specifieke geval!

:smt006 Monique
wo, 02/16/2005 - 15:31 Permalink
merewen

Ik ben een maand geleden bij de tandarts geweest.
Die zei dat ik niet te hard moest poetsen en een zachte borstel moest gebruiken. Ik heb gevraagd hoe lang hij denkt dat mijn tanden en kiezen nog mee zouden gaan, maar daar kon hij geen specifiek antwoord op geven. Hij benadrukte alleen dat overgeven en te vaak eten niet goed zijn.
(Ik heb 10 jaar geleden bulimia gehad, maar niet in zo'n ernstige mate dat ik dagelijks overgaf)

Het liefst zou ik alles laten trekken en implantaten nemen, maar die kan ik niet betalen, of desnoods een klikgebit (?)
wo, 02/16/2005 - 18:10 Permalink
vV

er gaat niets boven eigen tanden en kiezen.
Misschien moet je er iets minder over nadenken, en gewoon leven. Dus normale voeding etc, gewoon 2x pd poetsen, misschien een electr borstel overwegen.
Gewoon 3x pd normaal eten, geeft echt geen gruwelijke zuuraanval.
wo, 02/16/2005 - 22:37 Permalink
merewen

Ik drink alleen nog sinaasappelsap 's ochtends door een rietje (ver achter in de keel zoals aanbevolen) Vroeger dronk ik wel liters cola, bovendien poetste ik direct na iedere maaltijd mijn tanden, want zo hoorde dat immers....het is pas van de laatste jaren dat er zoveel aandacht is voor zuuraanvallen en de timing van het tandenpoetsen.
Bij mij is de schade al ontstaan door misbruik van mijn tanden in het verleden. Ik heb toch al niet veel tijd om te eten, dus sinaasappelsap in de ochtend en een avondmaal is voor mij genoeg. Daarom vroeg ik me ook af of ik dan in principe alleen voor het slapen gaan mijn tanden zou hoeven poetsen ipv 2 x per dag. Ik heb nu een tandenpoetsfobie en aai mijn tanden meer dan dat ik ze echt borstel, wat natuurlijk ook niet de bedoeling is, maar ja.

Ik poets overigens wel 's ochtends mijn tong en spoel met Listerine voor een frisse smaak. Nog geen klachten gehad van mensen om me heen..
wo, 02/23/2005 - 19:32 Permalink
vV

Tja Listerine, daar zijn de meningen over verdeeld...
Bij een goede mondhygiene (poetsen/flossen) is spoelen niet echt nodig.
Als je dan toch wil spoelen neem dan een spoelmiddle met extra fluoride erin.

de schadelijke werking van cola is al heel lang bekend, tijdens mijn studie 82-88 kwam dit al aan de orde.. Ik denk dat situatie nu al in het verleden ontstaan is. Indien je gewoon eet en drinkt en poetst kan het eigenlijk niet erger worden.
do, 02/24/2005 - 08:05 Permalink
Lookajli

Ik heb idd ergens in november heel veel over de schade van zure dranken gehad. Cola geeft ook veel schade, maar sinaasappelsap meer :o
do, 02/24/2005 - 08:16 Permalink
merewen

Op de fles Listerine die ik gekocht heb staat dat het het tandglazuur versterkt, dat zou ' klinisch bewezen' zijn (?)

Ik heb al meer gelezen dat de meningen over dit product verdeeld zijn, ik zal het maar niet meer kopen dus....
vr, 02/25/2005 - 14:32 Permalink
merewen

Bedankt, ik heb ze met interesse gelezen.

Iemand vertelde mij tien jaar geleden al dat je met cola verroeste bouten etc los kon weken, toen had me al een lichtje op moeten gaan haha.
Maar hoe gaat dat met die dingen, je begint er pas op te letten als de schade al ontstaan is.
Ik dronk wel altijd cola light maar het schijnt niet veel geholpen te hebben

Wat mij wel opvalt is dat mijn vriend, die ook veel cola drinkt, zijn tanden altijd met een harde tandenborstel poetst, en zo hard staat te raggen dat ik hem in een andere kamer kan horen, geen spoor van tanderosie, verlies van glazuur of een van mijn andere problemen vertoont.

Zou het glazuur van sommige mensen zachter zijn dan bij anderen?

Hij is overigens 40 jaar dus die schade had toch langzamerhand wel ontstaan moeten zijn (?)
za, 02/26/2005 - 08:44 Permalink
dj

Dat weet ik niet of sommige mensen op zich echt zachter glazuur hebben.

Wel hebben mensen een verschillende hoeveelheid speeksel en ook van een verschillende samenstelling. Dit beinvloedt de pH en daarmee de toestand van het glazuur.. Ook hoelang je wacht met poetsen na eten/drinken van zuur is heel belangrijk, want de pH stijgt weer na verloop van tijd, zeker met een flinke speekselproduktie..
za, 02/26/2005 - 14:04 Permalink
de digitale tandarts

Cola is natuurlijk altijd erosief voor het glazuur, maar de versterkende werking van tandenpoetsen of iets anders wat schuurt (bijv. boven en onderkiezen langs elkaar) geldt alleen het eerste uur. Dus na het nuttigen van wat zuurs, een uur niet je tandenpoesten!

Tevens zoals DJ aangeeft is speeksel heel belangrijk en de hoeveelheid en kwaliteit kan per individu verschillen. Door o.a. dit soort factoren zal de ene persoon vatbaarder zijn voor tandslijtage dan de ander.
za, 02/26/2005 - 16:58 Permalink