1 jaar geleden WKB en nu opnieuw ontstoken

Author:
admin
Posted:
ma, 10/11/2004 - 13:00
Ca 1 jaar geleden brak een kies af. Na een WKB maakte mijn tandarts een plastische kroon.
Lange tijd is daarna alles rustig geweest.

Twee weken geleden kreeg ik pijnklachten. Opnieuw een WKB gehad en een tijdelijke vulling. Binnen een week begon de pijn opnieuw.
jl zaterdag was ik bij de weekend-tandarts. De boel opengemaakt zodat het pus wegkon en afgesloten met watjes.

Ik ben nu net terug van mijn eigen tandarts, die weer bezig is geweest met vijltjes, er kwam nog steeds pus uit, zalfje erin en een noodvulling geplaatst. Over drie weken de volgende afspraak.

Mijn vraag is nu. Hoe kan na een WKB en 1 jaar lang geen klachten de boel opnieuw gaan ontsteken ??
admin

Vanmiddag ging het weer mis. Hevige kloppende pijn. :smt005

Ik ben net terug van de tandarts. Ik heb nu een antibioticum gekregen en Brufen 600 tegen de pijn. Ook gaf hij me een sonde mee, waarmee ik, als de pijn te heftig wordt, de noodvulling kan verwijderen.... :smt003

Ik hoop maar dat het in orde komt. Mijn ondergebit is niet al te best en elk element wat behouden kan worden is winst.
Ik draag al drie weken mijn frame prothese niet meer, als gevolg van al dit geduvel. :cry:
ma, 10/11/2004 - 16:35 Permalink
dj

Ok, een van de vragen was: hoe kan het een jaar na een wkb en geen klachten weer ontsteken.

- Als er aantasting is van de tand naast de kroon kan er herinfectie
van het binnenste van de tand plaatsvinden. Ik denk wel dat een jaar hier meestal te kort voor is.
- Voorzover ik begrepen heb is het dentine, waar het binnenste van een tand na een wkb in ieder geval zeer grotendeels uit bestaat, enigszins poreus. Er kunnen daardoor nog resten ontsteking zitten, in die poriën. Dat zou je pas beginnen te voelen als dat in de buurt van een zenuw is gekomen, dat kan best een eindje van de onstoken rest afzitten.
Ik zit me altijd af te vragen of pulpa in zijkanaaltjes, zie deze tread na een wkb nog al te levensvatbaar is. Het lijkt mij dat de bloedcirculatie toch verstoord kan zijn, dat daardoor de zenuw niet meer goed "verzorgd" wordt en uiteindelijk afsterft. Dat afgestorven weefsel gaat voorzover ik heb begrepen altijd ontsteken.

Maar dat is maar wat ik ervan denk hoor.. Wat ik wel weet is dat het kan, zelfs met de allerbeste zorg van de tandarts. Nou iig, ik hoop ook dat het goed komt..
ma, 10/11/2004 - 17:02 Permalink
admin

Ik heb net gelezen dat de doelstellingen van dit forum enigszins zijn bijgesteld. Vooral de deskundigheid is blijkbaar wat minder aanwezig dan men zou wensen. Ik begrijp dat er geen tandartsen te vinden zijn die zoveel tijd hebben dat ze op alle vragen kunnen ingaan.
Dat is jammer, maar ik begrijp het wel. Als ik in het vervolg iets meer wil weten, stel ik mijn vragen aan mijn eigen tandarts.... :D

In ieder geval, ik ben de afgelopen nacht goed doorgekomen zonder pijnklachten. Een uur geleden kreeg ik pijnklachten op onverwachte plekken. Linksboven begint een kies te zeuren en linksonder idem dito. Linksonder zit een gouwe ouwe verstandskies met een WKB van 8 weken geleden en linksboven kruipt het tandvlees alsmaar verder terug.... :x

Dus dan maar een Brufen 600 genomen.
Het kuurtje Amoxilline Caps 375MG doet hopenlijk zijn werk, behalve leiden tot foute stoelgang :oops:

En zo tobben we maar verder :smt001

Een jaar geleden ben ik gestopt met roken. Weet iemand wat de gevolgen daarvan zijn ivm tandvlees en vullingen..??
di, 10/12/2004 - 15:12 Permalink
Roxanne

Goed zo dat je gestopt bent met roken!!! ik ga voor je duimen dat je het volhoud...

stoppen met roken en tandvlees... vaak gaat het heel erg goed, maar soms bij een enkeling gaat het fout, er is hier ook een verhaal op het forum, ik weet niet precies waar hij staat, maar als je zoekt onder roken zal je hem wel snel vinden...

Groetjes Roxanne
:smile1:
di, 10/12/2004 - 20:43 Permalink
dj

Ja zoek er maar eens op!

Maareh, de effecten van stoppen met roken op de gezondheid van het tandvlees zijn enorm. Dat heeft ook weer zijn effect op de levensvatbaarheid van vullingen etc.

Kijk er mensen zijn die stoppen met roken en daarna problemen krijgen, maar dat kan ook aan iets anders liggen!
di, 10/12/2004 - 21:48 Permalink
de digitale tandarts

Als een wkb na een jaar opspeelt dan kan je dat op twee manieren verklaren:

1) de bacterien in de wortelkanalen zijn nooit voldoende verwijderd
(zoals dj zegt is dat gezien de lastige anatomie soms ook zeer moeilijk/onvoorspelbaar)

2) de bacterien zijn weer terug (herinfectie)
(in tegenstelling tot wat dj beweert kan dat bij blootsetlling van de kanaalvulling aan speeksel al binnen enkele dagen gebeurt zijn.)

en dan heb je nog de mogelijkheid dat er een breuk ontstaan is in de wortel waardoor ook een ontstekingsreactie kan ontstaan.

Een second-opinion halen via dit forum is niet mogelijk omdat we teveel informatie missen.
di, 10/12/2004 - 22:21 Permalink
admin

Hartelijk dank voor de reacties en de info.

Wat ik niet begrijp is, dat ik pijn heb aan een kies waarvan de zenuw als gevolg van een WKB al geruime tijd dood zou moeten zijn.... :roll:

Het is opvallend, dat ik na gestopt te zijn met roken, veel meer problemen met mijn gebit heb dan voorheen. :x zoals :

Een verstandskies raakt ontstoken en heeft inmiddels furcatie I
Een plastische kroon begint opnieuw te ontsteken na een WKB van 1 jaar geleden
Tandvlees van een andere kies trekt in snel tempo terug. Nog even en ik heb hier ook furcatie I

Overigens heeft het niet meer roken een duidelijk positieve invloed op andere delen van mijn gebit. Dat is dan weer winst. ik ben veel te blij dat ik eindelijk niet meer rook.....

En nu begint die ouwe verstandskies weer op te spelen.
Tijd voor een Brufen 600.....

Zucht.....
wo, 10/13/2004 - 15:29 Permalink
dj

Pijn aan een kies na een wkb, waarvan vaak wordt gezegd dat dat niet zou kunnen kan als volgt verklaard worden, (weer mij lekenmening, overigens, zoek onbekende termen wel even op, gewoon de zoekfunctie proberen):

1 Er is sprake van een ontsteking rond de apex, net buiten de kies. Dit veroorzaakt pijn, vooral bij druk. Rondom de kies aan de buitenkant zitten nl nog steeds zenuwcellen!
2 Er is sprake van overbelasting door bv occlusie-problemen of bruxisme. Dit kan ook pijn rond de apex geven.
3 Er is een breuk in de kies. De kies zit aan de buitenkant ook vast aan het kaakbot met kleine vezeltjes (ligamenten). Tussen die kleine vezeltjes zitten zenuwcellen. Omdat bij druk rond die breuk beweging plaatsvindt waar de vezels niet op gemaakt zijn doet dit pijn.
4 Er bestaat zoiets als fantoompijn, dit komt voor als zenuwen zijn afgesneden maar om een of andere reden nog wel signalen afgeven. Mensen met een onderbeenamputatie kunnen zo pijn aan hun voet hebben!
5 De pijn lijkt van een bepaalde kies af te komen maar komt in wezen ergens anders vandaan. Dit heet uitstraling en het komt vrij veel voor, kan rare effecten geven. Zeer regelmatig blijkt de pijn van de kies naast de kies te komen waarvan de patient dacht dat hij kwam.
6 Een relatief onbekende, die ook al min of meer blijkt uit de thread waarop ik hierboven wees: het is helemaal niet zeker dat na een wkb de wortel volledig dood en/of verwijderd is! In de zijkanaaltjes, een gemiste wortel of doordat de wkb net te ondiep is uitgevoerd kan nog steeds levend zenuwweefsel aanwezig zijn!
wo, 10/13/2004 - 16:10 Permalink
admin

Gisteren bij de tandarts geweest. De WKB van de plastische kroon is nu voltooid. Het voelt niet echt goed. Het is niet echt erg pijnlijk, maar zo nu en dan begint de kies plotseling te kloppen.... :cry:

Over zeven weken de volgende afspraak om de WKB van de verstandskies te voltooien. Hopenlijk wordt het daarna eens wat rustiger.

Wat momenteel vervelender is, dat is dat mijn frame prothese niet meer past :x . Ik heb het frame de laatste weken niet in gehad en volgens mijn tandarts is de plastische kroon wat verplaatst :-?

Dat zou natuurlijk wel kunnen, want mijn paradontitus is in de fase dat verschillende kiezen wat minder botsteun hebben dan eigenlijk zou moeten.
Wat ook zou kunnen dat is dat de plastische kroon een wortelbreuk heeft en daardoor van stand is veranderd. Daarmee is ook het opnieuw ontsteken mee verklaard. Of klets ik nou onzin ?

Nou, hopen maar dat alles weer een keer goedkomt.
Desnoods een nieuw frame of een andere oplossing :smt003
Grt.
Henk.
za, 10/30/2004 - 11:50 Permalink