Terugtrekkend tandvlees ondertanden

Author:
Dennisz
Posted:
ma, 12/07/2009 - 21:55
Er zijn al wat onderwerpen hierover en ik bezoek mijn tandarts maar toch nog wat vragen.

Ik merk sinds een paar weken of maanden dat het tandvlees bij mijn ondertanden steeds lager wordt. Bij een aantal is er een soort kale dunne plek naar beneden toe. Ik heb er geen pijn o.i.d. en gevoelig is het ook amper, niet meer dan ik gewend was.

Googlen op terugtrekkend tandvlees of paradontitis levert best enge verhalen op. Ik was afgelopen week bij mijn tandarts, ik moet helaas een kies laten trekken en we gaan er een implantaat inzetten. Direct is ze mijn gebit langsgelopen op gaatjes en twee kleintjes gevuld. Ze zag ook mijn ondertanden en zei me nog wat beter te poetsen, er zat een laagje aanslag en dat komt doordat ik niet zo goed durf te poetsen omdat het tandvlees al terugtrekt.

Maar goed, beter poetsen zegt ze. Verder geen noodbellen o.i.d. Heb haar aangegeven dat ik volgende week een afspraak heb met de mondhygienist en ze knikte goedkeuren. Maar verder dus geen opmerkingen. Gaatjes gevuld en wegwezen maar weer, kies trekken en implantaat zetten.

Kan dat terugtrekkende tandvlees (ik ben 30) puur door te hard poetsen komen (dat heb ik een fase namelijk erg enthousiast gedaan met mijn borstel)? Of is er perse sprake van paradontitis?
Spiegeltje

Kan dat terugtrekkende tandvlees (ik ben 30) puur door te hard poetsen komen (dat heb ik een fase namelijk erg enthousiast gedaan met mijn borstel)?

Ja, dat is zeker mogelijk (poetstrauma) en komt ook regelmatig voor als gevolg van een verkeerde poetstechniek. U moet voorzichtig poetsen met een 'medium' of 'zachte' tandenborstel.

Het is mogelijk dat terugtrekkend tandvlees ook wordt veroorzaakt door parodontitis. Beide factoren kunnen ook tegelijkertijd spelen. Gezien uw leeftijd is poetstrauma wellicht het meest voor de hand liggend. De tandarts of mondhygienist kunnen u echter vertellen wat er precies aan de hand is.
ma, 12/07/2009 - 22:16 Permalink
Dennisz

Dank voor deze snelle reactie. Topsite dit!

Wellicht is het een combinatie idd. Het viel me zo op dat mijn tandarts er zelf niet over begon en niet van schrok bij het zien. Ze vertelde me alleen dat ik nog wat beter moet poetsen. Nu moet ik wel zeggen dat ik een niet al te best gebit heb hoor. Tandvlees was vaak rood en bloedend en door die periode hard en vaak poetsen is het bloeden totaal gestopt, geen pijn meer, niet meer rood. Maar dus wel onder dunner geworden en op plekken erg laag!
ma, 12/07/2009 - 22:23 Permalink
Lieneke

Nee, het is inderdaad niet zo dat je na een nachtje slapen ineens wakker wordt met teruggetrokken tandvlees. Het is een proces wat doorgaans lang duurt. De tandarts had het probleem misschien dus eerder mogen signaleren. Heeft ze misschien ook wel gedaan, maar heeft je dit echter niet verteld.
Over hoeveel mm hebben we het eigenlijk?
di, 12/08/2009 - 13:44 Permalink
Dennisz

Hoeveel mm? geen idee. De ondertanden en hoektanden ernaast met name hebben erg laag tandvlees. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er eigenlijk nooit op gelet heb tot een paar weken geleden en nu let ik erop met poetsen (niet te hard). Heb dinsdag over exact een week een afspraak met de mondhygienist dus die zal er wel wat over kunnen zeggen en dat ene weekje moet dan ook niet teveel uitmaken zou je zeggen.
di, 12/08/2009 - 16:35 Permalink
Dennisz

Maar even netjes een update geven, alleen maar vragen en nooit meer wat laten horen is ook zo eenzijdig :)

Bij de mondhygienist vandaag een half uurtje schoonkrabben, eerst electrisch en daarna met een haakje ondergaan. tandsteen en plak verwijderen. tot slot een fluoridelaagje op mijn tanden.

Ze geeft aan dat ik nog beter moet poetsen, elektrische zachte tandenborstel i.c.m. stokeren en spoelen 1x per dag. Wat harder poetsen kan geen kwaad, juist de randen waar het tandvlees teruggetrokken is, daar zit de plak en daar moet ik goed reinigen.

Geen woord over paradontitis o.i.d. gelukkig.
wo, 12/16/2009 - 14:39 Permalink
biancafarouk

hallo ik heb een vraagje. mijn man is al 10 jaar niet bij de tandarts geweest. zijn kies is vleden jaar afgebroken en er zit nu een gat in. sinds gisteren heeft die onwijs veeel pijn hij springt en huild de hele dag. maar in die kies komt de tand vlees omhoog. wat is dat en wat kan die er aan doen. kaak chirug mischien :oops:
ma, 02/01/2010 - 12:00 Permalink