Teruggetrokken tandvlees... transplantatie of flap operatie?

Author:
BartB
Posted:
ma, 08/31/2009 - 23:25
Hallo Allemaal,

Ik heb bij mijn hoektanden last van teruggetrokken tandvlees. Dit is heel geleidelijk gegaan (jaren). Pas sinds enige tijd merk ik bij een hoektand (waarbij het veel erger is dan bij de andere hoektanden) dat deze iets los zit. Dit is niet schokkend, maar wel voelbaar. Mijn gok tot nu toe is dat het is teruggetrokken door verkeerd poetsen en een beugel.

Ik ben bij een kliniek in eindhoven (heuvelgalerie) langsgeweest en die hebben foto's genomen. Nu wil ik niet dat ik mijn hoektand verlies. Ik gehoord dat er voor mij 2 opties zijn:

- flap operatie. Zoals ik het begrepen heb snijden ze dan een stukje tandvlees een flap en die gaat dan over het onbedekte stuk tand.
- transplantatie. Dan pakken ze een stuk vlees ergens vandaan (gehemelte ofzo). en dan gebruiken ze dat om er over te spannen.

In beide gevallen zal de hoogte van het tandvlees weer iets beter worden (minder teruggetrokken). Nu heb ik ook gehoord dat dit wel iets zal terugtrekken, maar niet zo erg als het nu is.

Het enige wat ik te horen gekregen heb is dat de flap operatie voor mij een stuk prettiger is omdat je sneller van de pijn af bent.

Verder heb ik ook al heel lang een draad achter mijn tanden. Dit is vanwege een orthodentistishe behandeling (vroeger beugel gehad). De arts wist me te vertellen dat dit eigenlijk helemaal niet goed is om zo'n draad heel lang achter mijn tanden te hebben (inmiddels meer dan 10 jaar).

Mijn vraag is nu:
- Heb ik het enigzins begrepen? Heb ik hiermee iets zinnigs gedaan aan het teruggetrokken tandvlees
- Zal de stabiliteit van mijn tand ietsjes beter worden hierdoor?
- Klopt dit van die draad dat dat niet goed is om die zo lang te hebben?

De arts die ik gesproken heb was een duitser en sprak dus slecht engels en geen nederlands. Ik kan dus iets verkeerd begrepen hebben. Als ik op internet zoek (ik weet het, oppassen waar je zoekt) dan maak ik alleen maar daaruit op dat bij een flap operatie het tandvlees verder terugtrekt. Ik snap er dus niet echt iets van.

Kan iemand me iets meer vertellen? Ik zal zowiezo weer moeten vragen aan die mensen bij Heuvelgalerie.

Met vriendelijke groet,

Bart