teruggetrokken tandvlees

Author:
timboz
Posted:
ma, 05/07/2007 - 13:22
Hallo,

Ik heb 2.5 jaar geleden ofzo ineens ontstoken tandvlees gekregen. Het was een maand of 2 erg pijnlijk maar toen ik begonnen ben met Listirine / mondwater ging het over. (de pijn althans)
Mijn tandvlees is in die periode erg teruggetrokken en het is er iig zeker niet beter op geworden met de tijd.

Ik ben pas 21 maar vooral onderin bij de voortanden ziet het er naar mijn idee heel slecht uit. Ik heb nog zo'n draadje achter mijn tanden nadat ik een plaatjesbeugel heb gehad, misschien heeft dit effect gehad hierop.

Maar goed, bij een aantal tanden zie ik volgens mij vrijwel de hele tandlengte. Aan de achterkant ziet het er wat minder drastisch uit.
Aan de voorkant vind ik het heel goed te vergelijken met deze foto:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/dehiscentie2.jpg

Mijn tandvlees is daar erg dun ook. Er zit nog een dun laagje redelijk rood tandvlees overheen maar van mooi dik roze is geen sprake meer. Ook zitten er wat witte gedeelten bij en heb ik eigenlijk voor daar geen pocket zoals op de foto maar loopt het tandvlees steeds dunner af zeg maar.

Mijn vragen zijn nu:

1) Is dit nog te herstellen? Is het tandvlees nog 'handmatig' terug te trekken met de kennis dat er niet veel tandvlees meer om heen zit?
2) Kan dit leiden tot tandverlies? Als ik het zo bekijk van de voorkant lijkt 1 tand echt nog HEEL ondiep in het tandvlees te zitten (zit niet los)
2b) Indien dit leidt tot tandverlies, kan er dan een plaatselijke oplossing komen zoals een neptand+tandvlees of iets dergelijks?

Alvast bedankt voor uw duidelijkheid, ik heb inmiddels wel wat opgezocht hierover maar ik hoor het graag op een andere manier.

Groeten,
tim
Irfan

Beste Tim,

Wat een vervelend situatie. Ben je wel onder behandeling bij een mondhygienist of tandarts vanaf de periode van de heftige ontstekingen?

Spoelmiddel is een kleine aanvulling op het poetsen, het belangrijkste is heel goed poetsen (zodat alle plaque weg is) en ook tussen de tanden schoon houden met een stoker of rager.

Het belangrijkste nu eerst is dat de tandvleesontsteking helemaal weg is. Helaas komt het tandvlees niet meer terug op plaatsen waar het teruggetrokken is.

Als alle ontsteking weg is, kan een parodontoloog tissue grafting proberen (transplanteren van tandvlees dat op vele manieren kan). Alleen is het niet altijd succesvol en soms wordt het erger (sporadisch). De parodontoloog kan je het beste vertellen wat in jouw situatie het beste is en wat de prognoses zijn.

Tandverlies komt niet van recessies, maar van diepe pockets, waarbij er botafbraak is en de tand niet meer stevig in het kaakbot kan staan. Als je geen pockets hebt, hoef je daar over voorlopig geen zorgen te maken.

Maar eerst is een perfecte mondhygiëne geboden.

Succes en groet Irfan
ma, 05/07/2007 - 15:27 Permalink
timboz

Zit het dichtbij een lipbandje (= bandje die de lip verbind met het tandvlees)?


Daar is het inderdaad het meest erg.
Mijn 6 voortanden onderin zijn het ergst qua pockets en vooral de middelste 2 en dan de linkse van die als meest.

Daar heb ik een aardige pocket naar mijn inziens en waar de tand nog in het tandvlees zit is het vlees wit. Het lijkt wel dus alsof ik bijna recht op de tand kijk maar ik kan mij ook vergissen omdat ik er geen verstand van heb.
Het lijkt dus niet echt op een pocket maar meer gewoon alsof mijn tandvlees steeds dunner wordt naarmate je verder naar beneden kijkt. Het is ook zeker flink teruggetrokken.

Ik voel het af en toe wel een beetje trekken maar echte pijn heb ik nooit.
do, 06/28/2007 - 00:15 Permalink
timboz

Ik ben nog niet bij de tandarts geweest, dat gaat binnenkort gebeuren.

Maar waarom vroeg je of het dichtbij het lipbandje zit?
do, 06/28/2007 - 16:37 Permalink