Tandvlees gezond, tanden schoon. Toch snel terugtrekkend tandvlees.

Author:
Sybren
Posted:
ma, 03/15/2021 - 09:31
Hallo!

Ik heb hier een account aangemaakt omdat ik toch wat wanhopig aan het worden ben :(
Ik heb last van snel terugtrekkend tandvlees, vooral bij de kiezen, maar ook voortanden zowel onder als boven. Ben zeer recent voor de eerste keer bij de mondhygiëniste geweest.
Na wat metingen en een reiniging zei ze dat mijn tandvlees prima gezond was, en dat het teruggetrokken tandvlees dat ik had waarschijnlijk is gekomen door te hard poetsen in het verleden en mij nergens druk om hoefde te maken. De Tandarts heeft in begin februari op 1 tandhals een stukje composiet gezet, maar zei verder ook niets.
Ik poets al jaren elektrisch en ben erg bewust van het gevaar van te hard poetsen, dus ik poets voorzichtig, 2 keer per dag, 2 minuten. Ben de laatste tijd ook gaan flossen en gebruik de softpicks van Gum.
2 dagen na mijn bezoek aan de mondhygiënist merkte ik nieuwe pijn en gevoeligheid, snel even gekeken en er was alweer een nieuwe inkeping bij 1 van de kiezen, waar je duidelijk kan zien dat het tandvlees een stukje gezakt was. Dit is vooral een probleem van de laatste paar maanden.

Inmiddels voel ik constante kleine pijntjes op meerdere plekken in mijn mond, ik ben 35, mijn gebit moet nog een goede 50 jaar mee, dit kan toch niet zo?
Sybren

Als antwoord op door TeamTandarts.nl

Bedankt voor de reactie.
Volgens mijn mondhygiënist komt het waarschijnlijk door poetstrauma. Ik poets al jaren elektrisch en heb nu al een tijdje een tandenborstel met druk sensor.
De tandarts heeft in Februari een stukje composiet gezet op een tandhals waar het tandvlees zich best ver had teruggetrokken. Echter ik voel opnieuw ruimte tussen het laagje composiet en het tandvlees. Ook op andere plekken blijft het tandvlees zich terugtrekken door bijna mijn hele mond, er zijn nog maar weinig tanden niet aangetast.
Ik durf nauwelijks meer te tandenpoetsen, ik gebruik de laagste stand en heb de borstel licht in de hand, de druk sensor is nog nooit afgegaan. Tijdens het poetsen houd ik de tandenborstel recht op de tandzijde en beweeg ik langzaam van tand naar tand.

Ik gebruikte altijd de cross-action borstels van Oral B en Parodontax Ultra Clean. Is die tandpasta wellicht te schurend? Of de borstel te hard? Ik ga nu de opzet borstels van de kruidvat proberen, die voelen wat zachter aan. Ook ga ik de tandpasta van Vitis proberen voor kwetsbaar tandvlees.

Ik probeer er verder mentaal niet te veel mee bezig te zijn aangezien ik mij nu wel veel zorgen ben gaan maken over de toekomst van mijn gebit.
Als iemand nog tips of ideeën, dan hoor ik dat graag.

do, 03/25/2021 - 19:38 Permalink