tandsteen....

Author:
ikke123
Posted:
di, 10/20/2009 - 15:51
Ondanks dat ik goed poets, rager en stoker heb ik bij de controles tandsteen. De tandarts en mondhygieniste zeiden dat sommige mensen meer tandsteen hebben door afzetting van kalk en dat hier niets aan te doen is.
Hier op het forum las ik ook al zo iets. De laatste keer heeft de tandarts het tandsteen verwijdert en deed het zo pijn dat de tranen uit de ogen liepen.
Ik ben nu dus bang voor de volgende keer en vraag me af of ik iets kan doen waardoor het tandsteenverwijderen minder gevoelig is? Ik poetste met Sensodyne en ben sinds kort overgegaan naar de Colgate total omdat deze 98% van de plak zou verwijderen en mijn gebit voelt wel glad aan, maar nu twijfel ik of de sensodyne de tanden ook minder gevoelig maakt voor het tandsteenverwijderen? :-?
ikke123

de tandarts heeft het gebit schoongemaakt met het ultrasoonapparaat. Aan de praktijk is ook een mondhygienist verbonden en meestal wordt het gebit ook schoongemaakt door de mondhygieniste, maar ook dan is het met regelmaat pijnlijk... Ik ben iedere avond zeker 10 minuten bezig met poetsen enz....maar het blijft komen! :smt010
di, 10/20/2009 - 18:53 Permalink
ikke123

Kan Sensodyne de pijn verminderen tijdens het tandsteen verwijderen? Ik baal er zo van dat ik telkens weer tandsteen heb ondanks dat ik goed poets enz. Nu heb ik de colgate total gekocht omdat deze 98% van de plak zou verwijderen, en mijn tanden voelen ook veel gladder aan, maar ik heb het idee dat mijn tanden wel weer gevoeliger zijn als met de Sensodyne....Dus weet ik eigenlijk niet meer welke tandpasta het beste is. De OralB expert krijg ik vellen van in mijn mond dus kan ik niet tegen....
di, 10/20/2009 - 20:10 Permalink
Lieneke

Het is heel persoonlijk of dit scheelt bij de behandeling.
Tandsteen kun je niet helemaal voorkomen door goede plakbeheersing. Het is trouwens een fabeltje dat de tandpasta de plak verwijderd. Dit moet je nog altijd zelf met de borstelen doen en met een interdentaal hulpmiddel.
di, 10/20/2009 - 21:22 Permalink
ikke123

Volgens de reclame van de nieuwe Colgate total zou deze een antibacterieel ingredient hebben die doordat er een laagje op de tanden komt ervoor zorgen dat plak weinig of geen kans krijgt? Is dit dan ook een fabel? :-?
di, 10/20/2009 - 21:34 Permalink
Chris888

M'n tanden voelen na gebruik van Parodontax duidelijk langer schoon en glad aan dan met Sensodyne. En ook Elmex laat m'n tanden wat langer glad achter dan Sensodyne.

Ik gebruik af en toe een periode Sensodyne vanwege één gevoelige tandhals, maar kan het niet laten regelmatig terug te grijpen naar één van die andere twee tandpasta's, vanwege dat schonere gevoel.
wo, 10/21/2009 - 08:16 Permalink
ikke123

Ik dacht dat de bedoeling van Colgate is dat je een beschermend laagje op de tanden krijgt, waardoor plak zich niet vast hecht..... :-? Tandpasta heeft naar mijn idee toch ook een reinigende functie en ik merk wel dat als ik met sensodyne en electrisch poets dat de tandpasta met klodders in de wastafel ligt en niet "verbruikt"wordt.
Maar ik ga het eens proberen met het plakpilletje. 's avonds poetsen met sensodyne en colgate en dan smorgens vroeg voor het tandenpoetsen kijken of er meer of minder plak zit :smt003

@chris
Ik moet eerlijk bekennen dat ik een paar jaar geleden met paradontax gepoetst heb en toen had ik geen tandsteen :-? Een paar dagen met paradontax poetsen gaat wel, maar daarna wordt ik misselijk en mijn hele mond voelt "uitgebeten"van het zout....
wo, 10/21/2009 - 10:21 Permalink
ikke123

Ik bedoelde 'de proef' meer zo: Eerst een plakpilletje, dan tandpasta erop smeren en uitspoelen, dan nog eens een plakpilletje. Kijk dan eens of je verschil ziet.


Ik heb de "proef" gedaan zoals je schreef en nu weet ik natuurlijk niet hoeveel plak er normaal op de tanden zou zitten als je 's morgens voor het laatst hebt gepoetst, maar mijn tanden verkleurden amper.
Ik heb daarna met de vingers tandpasta op de tanden gesmeerd en nog een keer de test gedaan en volgens mij waren de tanden niet meer verkleurd :o

Dus tjaa......
wo, 10/21/2009 - 19:40 Permalink
ikke123

ik had mijn tanden vanmorgen gepoetst en daarna gewoon gegeten en gedronken. Ik heb de tandpasta op de voortanden boven en onder gesmeerd, gespoeld met schoon water en toen de plakverklikker gebruikt..... :-?
Colgate beweert dat er een uniek antibacterieel ingredient in de tandpasta zit en door copolymer 12 uur op de tanden blijft zitten. In het filmpje op de website is afgebeeld dat er een laagje op de tanden en tandvlees ontstaat en plak geen kans krijgt zich te hechten....Ze beweren ook dat het klinisch onderzocht en bewezen is....
wo, 10/21/2009 - 22:03 Permalink
Spiegeltje

Je moet niet alles geloven wat fabrikanten beweren. Het soort tandpasta is niet of nauwelijks van belang bij het voorkomen van plak. Sterker nog, ook zonder tandpasta kun je je tanden goed schoon borstelen zonder veel extra inspanning. Toch is gebruik van tandpasta wel beter vanwege de fluoride die er in zit en het werkt ook prettiger. Voor fluoride is overtuigend bewezen dat de kans op caries verminderd doordat het glazuur wordt verstrekt.

Als je tandsteen hebt is de eerste boodschap beter leren poetsen. Dat is helaas lastiger dan veel mensen denken. Maar een alternatief is er niet echt. Als je dan toch nog tandsteen ontwikkeld, daarbij soms spelen ook factoren een rol die je moeilijk kunt beïnvloeden zoals de speekselsamenstelling, is daar weinig meer aan te doen dan het bijvoorbeeld 2x per jaar laten weghalen. Als je door goed poetsen weinig tandsteen hebt is dit ook minder pijnlijk.
wo, 10/21/2009 - 23:06 Permalink
ikke123

Overigens had ik hier op het forum gelezen(Lieneke en digitale tandarts) dat Colgate total als enige tandpasta onderzocht is door ACTA.....
De digitale tandarts schreef:
Als je naar prijs en effectiviteit kijkt zou een goedkope tandpasta met fluoride winnen. Er zijn tandpasta's met extra bestanddelen waarvan geclaimed wordt dat dit een significant bijdrage aan de mondgezondheid geeft. Niet al deze effecten zijn echter overtuigend bewezen en vaak dan ook in onderzoeken die door de fabrikant betaald zijn. Je twee voorbeelden hebben echter wel een andere claim, Elmex richt zich op caries en Meridol op het bestrijden van tandvlees ontsteking. Als het om het laatste gaat, dan kan je ook het goed onderzochte Colgate Total toevoegen.

Lieneke schreef:
Colgate Total is (bij mijn weten) de enige tandpasta waarbij een goed onafhankelijk onderzoek is gedaan. Namelijk door de ACTA (tandheelkundige opleiding Amsterdam). Het kwam goed door de test. Ik ken behoorlijk wat tandartsen die hiermee zelf poetsen. Maar ja, dat wil niet zeggen dat andere tandpasta's niks zijn of dat deze tandpasta superieur is....

Maar het poetsen op zich zal altijd het belangrijkste blijven....... :smt001
wo, 10/21/2009 - 23:27 Permalink
Spiegeltje

Maar het poetsen op zich zal altijd het belangrijkste blijven.......
Precies. Dat is het enige waar iedere deskundige het al jaren over eens is. De discussie rond bepaalde toevoegingen speelt zich af in de marge van bovenstaande. Momenteel zijn er nog steeds onvoldoende harde gegevens om een bepaalde tandpasta aan te raden als het (wonder)middel tegen plakvorming. Voor zover ik weet heeft het ACTA dat ook nooit gedaan.

Als het gaat om tandpasta's met een "significante" (*) antibacteriele (plakverminderde) werking kun je denken aan Meridol (inclusief het spoelmiddel), Parodontax en, inderdaad, Colgate Total. Goede tandpasta's met als enige nadeel de hoge prijs (en de smaak van parodontax bevalt ook niet iedereen). Misschien zijn er nog wel meer die minder bekend zijn.

(*) significant in statistische zin, zegt dus niks over de grootte van het effect. Soms wordt 'significant' stiekem gelijk gesteld aan 'relevant' maar dat is onjuist. Een significant effect hoeft dus geen enkele praktische betekenis te hebben en heeft dat vaak ook niet.
do, 10/22/2009 - 00:28 Permalink
Lieneke

Ik zeg ook niet dat ze totaal niet werken. Wat je je moet afvragen; Gaat dat aantal procent wat ze beweren over de bacterien die gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken, of over de wat minder belangrijke bacterien?
do, 10/22/2009 - 09:17 Permalink
ikke123

Nog even terugkomend op mijn onderwerp..... Ik zou graag willen weten welke ragers nu het beste zijn? Er is mij destijds geadviseerd om de conische ragers te gebruiken omdat je die op meerdere plaatsen kunt gebruiken. Maar zo'n rager krijg ik voor de helft tussen de kiezen en dat betekent dat je aan de buitenkant zo'n 5mm tussen de tanden komt, maar aan de binnenkant is het dus minder door de conische vorm. Zijn rechte ragers dan beter (in verschillende maat natuurlijk)
di, 11/03/2009 - 13:14 Permalink
Lieneke

Het klopt wat je zegt. Het is alleen zo dat je dan aan heel veel verschillende maten ragers komt te zitten. Dat is vaak te lastig en dan wordt er overal maar met het kleinste maatjes schoongemaakt. Vandaar dat de conische dan een uitkomst zijn.
di, 11/03/2009 - 13:45 Permalink
arjan41

Als antwoord op door Lieneke

Hoi Lieneke,

De laatste kies in mijn linkerbovenkaak had een klein vullinkje ter hoogte van de tandhals.
Tegen gevoelige tanden.

Vorig jaar is die er uitgevallen.

Inmiddels zit er een laagje tandsteen op,waarschijnlijk op het dentine.
Over een paar weken ga ik naar de tandarts toe.

Kan dit gewoon weggehaald worden en kan er dan weer composiet op gesmeerd worden?

Wat is beter in dit geval?Met een apparaat of met de hand?

Mvg,

arjan
ma, 06/13/2016 - 16:00 Permalink
damian.atreyu

Als antwoord op door arjan41

Het leek me het ideale gespreksonderwerp om hier even mijn frustratie kwijt te kunnen. Ik word dit jaar 36, maar heb al sinds mijn kidderjaren last van veel tandsteen. Beter poetsen werd mij altijd geadviseerd met een beschuldigende vinger. De laatste jaren worstel ik nog steeds met die schaamte, ONDANKS dat ik bakken vol geld uitgeef aan een scala raggers, stokers, flosdraad, spoelwater, prijzige tandpasta's en tandborstels. Daarbij wil ik ook even nadrukkelijk erbij zeggen dat ik absoluut niet snoep, snack, ik drink zelfs alleen maar thee, water en af een toe een glas ovaltine. Sporadisch vloeibaar voedsel. Uiteindelijk moet je toch wel normaal eten.

Nu ben ik zojuist weer terug van een reiniging. Eerst had ik het uiterste vertrouwen dat het enkele dichtslibbingen zou zijn, maar men is toch dik 20m bezig geweest om alles tandsteenvrij te maken. Ik ben met stomheid verslagen.. elke keer dezelfde ellende of ik ooit wel eens een tandstoker gebruik. JA NATUURLIJK!! Alsof ik een jokkend klein kind ben.

Hierbij wil ik even zeggen dat OOK ik bij de groep hoor bie wie onvoorstelbaar veel plakvorming ontstaat. Ik ken mensen die tien jaar naar de tandarts gaan en beweren geen gaatjes te hebben of tandsteen. Ik heb binnen een half jaar een mond vol. Dan heb ik nog zelf gezien met vrienden, huisgenoten, familie met wie we samen in de badkamer staan en samen staan te poetsen, dat diegene effe zo zo doet en nooit gaatjes of tandsteen heeft. Mensen die de hele dag door lijken te snacken en te snoepen.. ik snap dat echt niet. Daarnaast kost het me uiteraard ook nog eens vrije dagen aan vevelende afspraken en extra rekeningen. Zo zonde...

En het ergste nog, dat ik sterk het gevoel heb alsof al dat peuteren en tandpasta van een tientje allemaal geen zier helpt.
do, 07/20/2017 - 14:11 Permalink