Slecht gebit

Author:
KL1987
Posted:
zo, 11/06/2022 - 23:26
Het gaat niet zo goed met mijn gebit, ondanks dat ik toch goed poets en regelmatig flos. Ik heb regelmatig gaatjes en heb het gevoel dat mijn tandglazuur ook wat zwakker wordt (ik ben 35 jaar).

Dus ik probeer een beetje te ondervinden welke dingen ik kan veranderen in mijn gewoontes om te voorkomen dat het nog slechter wordt allemaal.

Zo eet ik ook graag elke dag wat fruit, zoals mandarijn, appel, kiwi, banaan, is gezond maar voor tanden iets minder helaas, welk fruit is het slechtste voor je tanden?

Wat suikerinname betreft zoals frisdrank en andere etenswaren ben ik flink verminderd in vergelijking met vroeger.
Maar toch eet ik wel eens graag een chocolaatje of een koekje, drink af en toe eens frisdrank, ik eet/drink zeker geen grote hoeveelheden tegelijk maar verspreid over de dag wel meerdere keren als ik alles zo optel. Ik las ergens dat het een tijdje duurt voordat de ph waarde van het speeksel geneutraliseerd is, wat bij mij misschien niet genoeg kans krijgt daarvoor.

Helemaal suikervrij zal niet lukken, in zoveel dingen zit suiker, maar wil wel graag om te beginnen proberen het aantal momenten te verminderen en nog minder frisdrank etc. Wat mijn probleem ook een beetje is is dat ik een langzame eter ben (omdat ik anders snel last heb van maag/darmen), wat dus ook weer nadelig voor m'n tanden is.

Nog suggesties voor (voor het gebit) gezonde lekkere tussendoortjes die ik kan proberen?
Tandarts_Richa…

Eet alles met mate maar gezond. Wat ik belangrijk is het aantal eet/drink momenten. Beperk dat tot 6 pd jammer voor die tussendoortjes... gevaarlijk.,. Reinig uw tanden 3x daags, altijd een zachte of elektrische borstel. Ik gebruik bij elke poetsbeurt ook een rager ( gewoonte geworden en omdat ik het altijd gebruik snel gedaan, Oefening baart kunst) of een ander interdentale reiniger... En ik laat mijn gebit elke 6 maanden nakijken. Beter voor niets dan 1x te laat. Laat de mondhygienist/ preventie assistente controleren of u de juiste poetsmethode hebt. Wij denken vaak dat wij goed poetsen, maar dat is vaak niet voldoende om goed te reinigen.
ma, 11/07/2022 - 06:32 Permalink
KL1987

Wat aantal eetmomenten betreft zit ik altijd al op ongeveer 6 x per dag (ontbijt/lunch/avondeten + nog aantal keer tussendoortjes).
Ivm met mijn ondergewicht moet ik echt op de 2 a 3 uur iets eten, maar wil wel proberen om meer gezondere dingen te eten.
2x Per jaar naar tandarts voor controle doe ik altijd al.

Wat dat poetsen betreft twijfel ik soms ook of ik het goed genoeg doe, soms denk ik wel eens dat ik te hard poets, maar ik heb een elektrische tandenborstel die in dat geval een seintje zou moeten geven (rood lampje), dit heb ik nog niet meegemaakt. Ik heb ook een erg smalle mond dus poetsen is altijd wat lastig, ik probeer elke tand/kies zeker 2 sec. te poetsen. Maar misschien is het toch eens goed om eens naar een mondhygienist te gaan om te checken of ik goed poets.
ma, 11/07/2022 - 21:37 Permalink