Parodontitus

Author:
E.lisa
Posted:
di, 03/23/2010 - 12:49
Bij mij is een paar jaar geleden parodontitus ontdekt dmv een periodieke foto waarop te zien was dat mijn kaakbot aan het verdwijnen is.
Wat te doen : stoppen met roken en tanden stoken. verder niets, wel dat het erg belangrijk is en dat ik mijn tanden zou kunnen verliezen.
Stom genoeg niet serieus genoeg genomen, tandvlees bloedde hevig bij schoonmaken en veel tandplak duss .... naar de mondhygieniste.
paar keer geweest en toen was het blijkbaar genoeg, kon het verder weer door de tandarts laten doen.
Vervolg controle afspraak daar, wederom foto's gemaakt, gaat niet goed, kaakbotafbraak is ernstiger.
Vervolg 2 behandelingen van een uur, antibioticacoctail en spoeling.
Mijn tandarts heeft in die behandeling veel tandvlees weggesneden wat onstoken was.
Mijn mond zag eruit als een horrorfilm ( 1 grote open wond, vreselijk zeg) was er niet voor gewaarschuwd, advies was om het goed te verzorgen zogauw het mogelijk was.
nauwelijks pijn dus gelijk met verzorging begonnen, tanden poetsen en stoken dus.
Na 2 maand terug voor controle, hij was trots op me, tandvlees bloedde nauwelijks en zag er goed uit (helaas rookte ik wel weer)
Verder gewoon weer de periodieke controle.
Nu bloed mijn tandvlees nog steeds nauwelijks maar mijn tanden zijn wel veel langer geworden, paar zitten los en voortanden zijn erg scheef gaan staan.
Ik maak me ernstig zorgen om mijn gebit, ziet er niet mooi meer uit en ben bang mijn tanden te verliezen. Ik rook inmiddels niet meer en verzorg mijn tanden en tandvlees zo goed mogelijk, poetsen 2a3 keer en stoken 1a2 keer per dag.
Volgende maand is weer mijn controle afspraak bij de tandarts, ik wil graag mijn zorg met hem delen en advies maarr ....
kan ik op hem vertrouwen, ik lees hier over stappen plannen-metingen-extra controle, zo'n 4 keer per jaar, nabehandelingen enzo, heeft hij dus niets van gedaan en zo heb ik er dus mijn twijfels over.
Wie kan mij hier iets over zeggen, ben ik gewoon bang of zijn mijn twijfels terrecht en wat dan te doen ????
E.lisa

(zo, ik ga verder bij mijn eigen topic voor ik die van Netty76 helemaal mijn eigen maak :-? )

Ben gisteren bij de tandarts geweest, tandvlees zag er stralend uit volgens hem,
over de pocketmeting, heeft hij niet gedaan omdat mijn pockets heel gelijkmatig waren (hij doet het dus wel bij pockets die golvend zijn, diep en ondiep dus) hij weet niet meer hoe diep ze waren, hij gaat uit van de foto's en hoe het tandvlees eruit ziet, volgens hem is die meting alleen maar voor de statistieken. Ik was toch benieuwd hoe het er nou mee staat (hij kan me alleen maar vertellen dat het redelijk stabiel is) en hij heeft me terug in de stoel even globaal "geprikt" en die pockets waren 2 of 3 mm, volgens hem dus goed.
Hij wil overigens die pocketmeting wel doen hoor als ik erop sta.

Over mijn scheve tanden, vorige keer had hij het nog over facings om het mooier te maken, nu heeft hij het over een orthodontist, volgens hem kan die er vrij makkelijk weer iets van maken.
Dat mijn tanden ineens zo scheef zijn gaan staan komt niet door de behandeling volgens hem maar door de stand van mijn kaak en tanden.
Mijn beet is heel anders geworden (tanden zijn wel langer geworden) en ik bijt nu dus tegen mijn voortanden + ruimtegebrek nu.
Omdat de stand van mijn tanden volgens mij heel erg en snel verandert heeft hij wel aangeboden (op aandringen van zijn vrouw die ass. en mh is) om voor mij te bellen naar een ortho en er spoed van te maken.

Ook heb ik hem vertelt over de afspraak met de Mh, was bang ze voor het hoofd te stoten (dat ik het achter zijn rug om heb gedaan terwijl zijn vrouw Mh is) maar ze reageerden eigelijk alleen maar met een ja, alsof ze het verwacht hadden.

Mijn tandarts heeft nu trouwens iets aanslag weggehaald en verder heb ik gewoon weer een afspraak voor over een half jaar.
Even een extra vraag : ik heb een lekkende vulling in een kies waar volgens hem een keer een kroon op moet, kan dat nog minstens een half jaar wachten??.

Een heel verhaal met vragen weer :roll:
volgende week de Mh, kijken wat die ervan gaat zeggen.
Vr.gr. E.lisa
di, 04/20/2010 - 10:01 Permalink
Lieneke

Tja, dat heb je dus als je niet netjes meet...dan weet je dus niet meer hoe de situatie precies was! 2-3 mm is prima, maar is het wel echt overal 2-3 mm...dat weet je niet als je globaal meet.
di, 04/20/2010 - 12:15 Permalink
E.lisa

Tja, dat heb je dus als je niet netjes meet...dan weet je dus niet meer hoe de situatie precies was! 2-3 mm is prima, maar is het wel echt overal 2-3 mm...dat weet je niet als je globaal meet.

Nee, dat is zo, volgende week maar eens horen wat de Mh ervan vindt en als zij een pocketmeting nodig vindt laat ik het dan ook zeker doen, bij haar :wink:

Ik zat nog te bedenken, de tandarts zei dat hij ook weefsel (steunweefsel?) weggehaald had bij de behandeling, is het dan niet zo dat de tanden dan een minder stevige positie krijgen? Hij blijft me maar zeggen dat die scheve tanden niet door de behandeling komen maar het is toch echt veel erger geworden sindsdien (volgens hem waren ze zowiezo wel scheef gaan staan).
Is het niet zo dat als je de stevige basis van de tanden gaat veranderen ze meer onderhevig zijn aan veranderingen, scheefstaan, beinvloed door ruimtegebrek en andere beet??? Lijkt mij wel logisch namelijk.
En is dit dan te voorspellen door de tandarts ?? en had hij daar misschien extra op moet letten?
Ik vraag het me af :smt017
di, 04/20/2010 - 13:02 Permalink
Lieneke

Over de vulling: Beter niet een half jaar wachten, tenzij de tandarts dit wel verantwoord achte. Het geeft ook extra plakophoping aldaar. In een half jaar kan er een gaatje ontstaan wat echt diep wordt.

Steunweefsel wordt wel eens weggehaald. Vooral onder tandartsen populair; een mh zou dit zo gauw doen (mag ook niet van de wet...)Maar het kan af en toe flink in de weg zitten en kan ik me wel voorstellen dat het weg wordt gehaald. Je creeert zo wel terug getrokken tandvlees...

Je laatste opmerking volg ik niet helemaal. Hoe bedoel je dat precies?
di, 04/20/2010 - 14:09 Permalink
E.lisa

Mijn laatste opmerking,
die over de stevige basis van de tanden ??

daar bedoel ik mee: als je steunweefsel weg haalt, haal je dan ook wat van de stevigheid waarmee de tanden vast zitten weg waardoor ze dus eerder scheef kunnen gaan staan.
Of is het niet zo dat mede het steunweefsel de tanden op zn plek houdt??
wo, 04/21/2010 - 16:33 Permalink
E.lisa

Euhm...nee...dat weefsel is gewoon wat flubberig tandvlees; daar had je toch al geen steun aan!

Ok, dankje, goed om te weten dat het in ieder geval daar niet door komt!

Steunweefsel wordt wel eens weggehaald. Vooral onder tandartsen populair; een mh zou dit zo gauw doen (mag ook niet van de wet...)Maar het kan af en toe flink in de weg zitten en kan ik me wel voorstellen dat het weg wordt gehaald. Je creeert zo wel terug getrokken tandvlees...

Ik heb nu ook erg teruggetrokken tandvlees, was ook de bedoeling van de tandarts volgens mij, hij vertelde mij in ieder geval toen dat ik dmv stoken het zo moest zien te houden.
Hij heeft toen ontsteking weggehaald en ik denk dat het ook is om het beter schoon te houden.
Hij zal het met de beste bedoelingen zo hebben gedaan maar heb zelf het idee dat mijn tanden veel zwakker en gevoeliger zijn geworden sindsdien en vraag me wel eens af of het ook ander had gekunt!!
vr, 04/23/2010 - 18:33 Permalink
Lieneke

Tja, tandartsen snijden graag gewoon wat tandvlees weg. hele makkelijke oplossing...mh's laten het zitten en bij goed resultaat verkleeft het weer met de wortel...Voor allebei is wat te zeggen. Tegenwoordig wordt er het liefst minimaal invasief gehandeld; dus dmv de laatste oplossing. Je kunt daarna altijd nog wat weghalen. Het liefst dan enkel de geinfecteerde binnenbekleding en/of de zwelling; geen happen tandvlees dus. Dat is in mijn optiek echt niet nodig. Ik ben ook al eens gevraagd door een tandarts of ik ook gingvectomien deed...nou daar ben ik totaal niet voor bevoegd! Dus tijdens de opleiding mondzorgkunde (mondhygiene) leer je echt niet om tandvlees te verwijderen. Ik heb ook wel eens in een paropraktijk gezien dat mh's stukjes tandvlees wegknipte. Stond daar behoorlijk van te kijken!
Al met al is het vanaf hier moeilijk te bepalen of dat nou wel zo verstandig was of niet....
vr, 04/23/2010 - 22:18 Permalink
E.lisa

Ben inmiddels bij de mh geweest en zij vond ook dat mijn tandvlees er goed uitzag, mooi roze van kleur en ze zag gelijk dat ik het goed verzorgde.
Ze heeft het geheel nog wel gereinigd (ook ivm bacteriehuishouding ofzo) en even bij alle tanden "geprikt", volgens haar heb ik enkele pockets van 4a5 mm, niets om me zorgen om te maken maar natuurlijk wel in de gaten houden.
Volgende keer (over een half jaar) waarschijnlijk een pocketmeting + een status van mijn terug-getrokken tandvlees (ook wel prettig dat dat in de gaten gehouden wordt, is al teruggetrokken door de behandeling van de tandarts en poets ik het niet TE goed, moet niet nog meer terug gaan trekken natuurlijk).
Al met al een goede ervaring dus bij de mh :) moet nu maar eens ophouden me zorgen te maken over mijn tandvlees en erop vertrouwen dat het zo goed gaat.
Mijn scheve tanden is een ander verhaal maar daarvoor ga ik over 2 weken naar de ortho, hopen nu dat ik daar ook zo positief vandaan kom.

Nu even een andere vraag:
heb eigelijk al heel lang en soort van aanslag op mijn tong, me nooit zo druk om gemaakt.
Nu heb ik al een tijdje daardoor (volgens mij tenminste) een iets van we'ige smaak in mijn mond, ik heb zo'n tongschraper die ik in 1e instantie bij iedere poetsbeurt gebruikte maar mijn tong ging er zeer van doen (kleine bultjes achter op mn tong en zelfs beetje bloed) dus nu gebruik ik het niet meer zo vaak.
Het helpt ook niet afdoende want het komt steeds terug.
Nu mijn vraag dus, in hoeverre heeft die aanslag invloed op mijn tanden en tandvlees (ivm bacterien-aanslag op tanden)?
Moet ik er niet vanaf zien te komen en enig idee misschien hoe er vanaf te komen??

P.S.
weet eigelijk niet eens of jullie me met deze vraag kunnen helpen maar ik probeer het maar gewoon.

Bedankt weer,
vr.gr.
E.lisa
zo, 05/09/2010 - 12:08 Permalink
Lieneke

Om je laatste vraag de beantwoorden: dat weet men nog niet! Daar is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan om te vertellen in hoeverre het verwijderen van aanslag invloed heeft op je mondgezondheid.
Heb je een tongschraper met haren? Je hebt er ook zonder, misschien beschadig je daar je tong minder mee?
zo, 05/09/2010 - 13:40 Permalink
E.lisa

Vanmorgen naar de ortho geweest,
best spannend, mijn paro is nu redelijk onder controle maar mijn tanden passen niet meer zo netjes op elkaar, mijn onder hoektanden bijten tegen mijn boventanden aan waardoor die scheef gaan staan en ook weer een andere tand wegdrukken, ik maak me er echt zorgen over.
Dus naar de ortho in de hoop dat hij er iets mee kan,
kan wel maar dan moeten er 4 kiezen uit om ruimte te maken, boven-onder-links-rechts de 2e kleine kies (rechts heb ik trouwens boven en onder 2 grote en 2 kleine kiezen en links 1 grote en 2 kleine kiezen boven en onder, gaat er ook nog 1 uit dan hou ik dus maar 1 kleine en 1 grote kies links over, is dat niet een beetje weinig??)
en 2 jaar beugelen.
ik twijfel nu dus behoorlijk, niet om die 2 jaar beugelen maar om die 4 kiezen eruit te laten halen!!
Kan je dan eigelijk zo makkelijk die kiezen missen??
Krijg ik daar geen spijt van als ik ze weg laat halen??
Haal ik me dan niet juist meer ellende en zorgen op de hals??
Is het normaal om zomaar 4 kiezen eruit te laten halen??
Dat zijn nu wel zo'n beetje mijn twijfels,
iemand die daar nog een mening over wil geven?? graag !!!
vr, 05/21/2010 - 22:41 Permalink
E.lisa

vandaag naar een tandarts-paradontoloog geweest, heb toch mijn twijfels over die 4 kiezen laten trekken voor een beugel en behoefte aan een extra kijk op mijn gebit.
Ik weet het even niet meer zo en besef dat ik niet meer zo objectief ben wat betreft mijn eigen gebit en de keuzes die ik moet maken, ben er teveel mee bezig!!

Moet zeggen, een erg prettige praktijk waar ik was, laagdrempelig en persoonlijk, bij mijn eigen tandarts echt wel anders.
Mijn paro is wel onder controle, hij verbaasde zich erover na mijn verhaal maar bij het prikken bloedde het niet eens.
Ik verzorg het goed (al zijn zij juist weer voor het flossen, is echt een persoonlijke voorkeur per praktijk volgens mij!!)
Hij vindt 4 kiezen trekken ook wel veel, helemaal aangezien ik links boven en onder toch al een kies minder heb.
Een beugel is volgens hem wel een goed plan en mijn gebit/tandvlees is er klaar voor.
Zijn advies: een andere ortho om zijn opinie vragen.

Nou zet ik dit verhaal er weer neer om het volgende:
heb nu vragen over de ortho, behandeling e.d.
Hou ik me daarvoor bij mijn eigen topic of zal ik beter een andere openen???
Wil de juiste mensen hier aanspreken maar ze niet gek maken met overal mijn verhaal maar te posten n.l.
za, 05/22/2010 - 20:13 Permalink