Parodontitis

Author:
Netty76
Posted:
di, 12/01/2009 - 22:30
Hallo allemaal,

Al bijna 2 wkn loop ik met tandvleesontsteking uiteindelijk toch een afspraak gemaakt bij de tandarts, blijkt dat ik een abces hebt ik kreeg meteen een verwijsbrief, gister een afspraak gemaakt maar kon pas 30 dec. toen had ik later gebeld om te vragen of ze me kunnen bellen in het geval iemand afzegd nou gistermiddag werd ik gebeld dat ik vandaag kon komen ik helemaal blij want ik heb ook pijn. Dus eenmaal daar moest ik wat papieren invullen en er werd foto's gemaakt, resultaat dat mijn tanden erg slecht aan toe zijn vooral de kiezen daar had ik pockets 8, 9 en 10 en daar maakte de tandarts zich zorgen en alles was volgeboekt voor dec. dus ging hij wat afspraken verschuiven zodat ik een plekje kan krijgen en ik kan al 10 dec. voor een gebitsreiniging. Ik heb ook mondspoeling erbij gekregen om alvast met dat te beginnen, ik ben erg geschrokken van dit en hij vond dat ik me moet laten testen om te kijken of ik diabetes hebt (komt voor in de familie) en hij wil zelfs contact opnemen met mijn huisarts hierover want ik heb wel een erge vorm van tandvleesontsteking. Ik had wel altijd last van bloedend tandvlees dus nooit gemeld bij mij eigen tandarts en er zijn ook vaker foto's van mijn gebit gemaakt maar nog nooit werd ik gestuurd naar de mondhygieniste. En gister was ik bij een andere Ta en hij haalde een foto van vorig jaar en zag al dat er iets was met mijn kiezen maar vorig jaar had niemand mij wat gezegd alleen dat ik een vulling nodig had.

Ik ben erg geschrokken, ik ben 33jr. en nu al een kunstgebit?? En ik heb alleen een basisverz. zonder tandverzekering. Ik zit nu bij Agis en wil nu een andere proberen want ik heb al veel problemen gehad daar dat ik het zat ben met Agis. Dat betekent dat ik deze behandeling zelf moet gaan betalen maar maakt niet uit als ik de levensduur van mijn tanden kan verlengen dan heb ik er alles voor over. En nu meteen een andere zorgverzekeraar zoeken!!

Kan de pockets van 10 echt genezen?? En kan je een pocket van 10 hebben en dat je bot nog niet gebroken is??

Alvast bedankt!

Groetjes
Spiegeltje

Nou dat zijn inderdaad al behoorlijk diepe pockets die zijn vastgesteld. Is het zo dat u nu onder behandeling bent van een parodontoloog (=tandarts-specialist in tandvleesproblemen)? Dat lijkt me wel raadzaam, ook gezien uw betrekkelijk jonge leeftijd en mogelijk complicerende factoren als diabetes.

Een pocket van 10 mm betekent dat er al fors botverlies is opgetreden. Dat komt in ieder geval niet meer terug. Deze pockets zijn moeilijk te behandelen en vaak is daarvoor een zogeheten flapoperatie nodig. Maar daarover kan de tandarts u beter over informeren denk ik. De prognose op lange termijn van elementen met zo'n groot botverlies is helaas niet zo goed. Erg jammer dat de ernst van uw situatie niet wat eerder is onderkend. Toch is het zo dat met een goede behandeling nog heel veel bereikt kan worden. En niet alle pockets zijn zo diep.
di, 12/01/2009 - 23:59 Permalink
Lieneke

10 millimeter is inderdaad fors, zeker op uw leeftijd. Ik vraag me ook af of er niet meer aan de hand is qua gezondheid.
Een mondhygienist kan zo'n pocket maximaal 6 millimeter laten worden. Bij 6 millimeter is er nog steeds een indicatie voor flappen. Ook is het interessant om te weten of er furcaties zijn en in welke mate. Dan is er namelijk veel beter een prognose te geven. Furcaties geven een slechte prognose.
wo, 12/02/2009 - 12:17 Permalink
Netty76

@Spiegeltje, ik was bij een tandarts-paradontoloog geweest en 10 dec. heb ik een afspraak voor gebitsreiniging en 15 dec. heb ik ook een afspraak.

@Lieneke, wat zijn furcaties??

Ik maak me erg zorgen, moet ik binnenkort een kunstgebit?? Gistern had ik niet kunnen slapen, vanochtend werd ik wakker met een rare smaak in mijn mond, ik denk van de mondspoeling.

Bedankt voor jullie reacties, ik laat wel weten hoe het is gegaan.
wo, 12/02/2009 - 23:02 Permalink
Lieneke

Furcaties zijn ruimtes waar het bot is verdwenen tussen je wortels in. Er zit dan dus een holletje onder je kies. Dit zijn erg moeilijk te bereiken plaatsen voor een mondhygienist.
Of je een kunstgebit zal krijgen in de toekomst, kan ik je niet vertellen. Vraag nog eens het een en ander na bij jouw tandarts.
do, 12/03/2009 - 09:51 Permalink
Netty76

Bedankt voor je uitleg!

Ik hoorde de tandarts wel zeggen tegen de assistente dat als hij op de foto keek dan leek het niet zo ernstig maar pas bij de pocket meting zie je dat het wel ernstig is en hij had zelfs voor de zekerheid nog een foto gemaakt.

Maar ik ga zeker vragen!

En sinds dat ik de monspeoling gebruikt voelt mijn voortanden alsof het niet glad is een beetje ruw aan, kan dat komen door de mondspoeling??
do, 12/03/2009 - 15:49 Permalink
Netty76

Hoi,

Inmiddels heb ik de gebitsreiniging achter de rug en moet ik over 4wkn terug ze zouden mij een antibiotica kuur alvast geven maar eenmaal bezig met reiniging zag de MH dat ik erg veel tandsteen hebt en dat dit de oorzaak is van mijn ontsteking hebben ze besloten om te wachten met de Ab kuur. Op sommige plekken heb ik nog dat het tandvlees wat nog ontstoken is daar zat ook de abces. Ik moet nu een electische tandenborstel kopen ik had ragers gekregen van de MH en ik moet ook nog van die gaasjes kopen om ook mijn voortanden schoon te maken want bij mijn tanden voor heb ik veel tussenruimte.

Ik heb een begroting gekregen van 854 EUR, is dit wel goed? Ik heb geen tandartsverz. dus moet dit zelfs gaan betalen maar voor volgend jaar heb ik wel ZEKER een tandartsverz. Verder ga ik mijn best nu doen qua bijhouden en schoonmaken op sommige plekken kan ik heel moeilijk met rager komen, iemand nog tip?

Groetjes,
wo, 12/16/2009 - 23:59 Permalink
Lieneke

Die a.b. moet je inderdaad nog niet nemen. Als je dit moet gebruiken, dan pas 2 uur voor de behandeling bij de mondhygienist of erna! De a.b. geef je naar aanleiding van een kweek.

Ik denk dat die euro's aardig kloppen.

De rager kan je van te voren ombuigen. Je kan het ook eens van de binnenkant proberen. Soms moet je de rager ook een beetje opwippen als je er niet helemaal doorheen kunt komen.
do, 12/17/2009 - 09:35 Permalink
Netty76

Bedankt voor je bericht Lieneke!

Sinds gisteren heb ik weer last van mijn tandvlees en dan meer de kant waar ik de 15de moest voor reiniging bij 1 kies achter heb ik echt pijn bij het ragen niet normaal en vandaag ging ik voelen en ik zag beweging van de kies soms verbeeld ik me maar dit voelde echt het wiebel een beetje kan het weer vast gaan zitten?? Mijn verstandskiezen zijn al jaren al uit straks heb ik alleen nog maar 1 kies onder :cry:. Ik heb net een paracetamol genomen, het zal wel de kies zijn waar de pocket 10mm was. En als ik eet dan kauw altijd die kant want de andere kant heb ik een kies met een diepe vulling is soms heb ik een irritant gevoel daar.

En de spoelmiddel moest ik voor 3 wkn gebruiken dus tot 21 dec en het is nu al op kan ik het zonder recept halen bij de apotheek?? of kan ik een andere gebruiken??

En als ik peots met de electrische tandenborstel moet ik die kies die beetje los zit vermijden of kan ik het gewoon poetsen? Voor de behandeling zat die kies niet los want een paar weken geleden ging ik zelf voelen en na de behamdeling opeens wel is dat mogelijk??
vr, 12/18/2009 - 17:18 Permalink
Lieneke

Zou het misschien kunnen dat de kies ook nog overbelast is? Aangezien je maar een kies aan die kant hebt....
Ikzelf adviseer patienten om ook pas na behandeling te starten met het spoelmiddel. Anders ga je tandsteen insluiten.
Ik zou ook bellen naar de tandarts en vragen of hij die ene kies alvast kan behandelen alszijnde spoed.
vr, 12/18/2009 - 17:24 Permalink
Netty76

Aan die kant heb ik nog 2 kiezen. En ik was eerder begonnen met de speolmiddel omdat ik had een abces na een paar dagen was het weg. 10 dec was ik begonnen met de behandeling werd de rechterkant schoon gemaakt en 15dec de andere kant en sindsdien heb ik weer pijn en vooral bij die kies er is erg veel tandsteen verwijderd mijn volgend afspraak is 21jan voor de herbeoordeling maar ik ga ze maandag bellen.

Maar moet ik nou die tand gewoon poetsen met de electrische tandenborstel? straks gaat hij nog losser zitten

Bedant voor jou reactie!
vr, 12/18/2009 - 23:10 Permalink
Lieneke

Gewoon poetsen hoor. Ben bang dat die kies er dan toch uit moet, als het al behandeld is....Een pocket van 10 mm is ook wel erg diep en heeft niet zo'n al te beste prognose, zeker niet als hij ook nog los zit...
za, 12/19/2009 - 10:04 Permalink
Netty76

Hoi,

Al 2 dagen heb ik erg last van mijn tandvlees aan de linkerkant voorheen was het rechterkant en daar zat de abces en nu denk ik dat het ook aan de linkerkant komt nu en aan de linkerkant onder is de tandvlees ook pijnlijk vooral als ik poets dan brand het alsof er wond is daar deze kachten heb ik sinds de laatste behandeling ik heb wel veel verdoving gekregen kan het zijn dat er verkeerd is geprikt? alleen als de borstel in die buurt komt dan begin het pijn te doen en gaat prikken. kan niet eens normaal eten, dit is echt niet leuk meer en ik baal er echt van en dit beheerst me hele leven nu de hele dag zitten piekeren. Ik heb al heel veel meegemaakt in mijn leven en nu dit, ik voel me gewoon klote nu.

Is het toch niet beter om de ab kuur te krijgen??

En oh ja, ik ben nu klaar met de mondspoeling maar aangezien ik weer pijn heb aan mijn tandvlees kan ik het nog gebruiken want ik moest het voor 3wkn gebruiken. Ik ga in ieder geval morgen bellen met de paradontoloog.

Alvast bedankt!
zo, 12/20/2009 - 22:26 Permalink
roennes

Goedemiddag,

Ik ben inmiddels al 2 jaar onder behandeling voor paradontitis. Het begon met een intake gesprek, toen pocketmeting en schoonmaakbehandelingen. Tot zover prima. Daarna antibiotica gehad. Tijdens het slikken kreeg ik griep en heb behoorlijk wat overgegeven. Wel de antibiotica blijven slikken. Bij een volgende bezoek aan de mondhygiëniste heb ik dit gemeld omdat dit natuurlijk de werking van de antibiotica kan tegenwerken. Ach, dat zullen we dan wel zien was het antwoord.
Daarna een tweede meting gehad. Pockets waren gemiddeld 1-2 millimeter geslonken. Ik blij natuurlijk. ook de plakverklikkers gaven aan dat het qua schoonmaken goed gaat. Ik ga iedere drie maanden naar de mondhygiëniste. Verleden maand weer geweest en nu opeens zegt ze dat er bepaalde pockets dieper zijn geworden.
Volgende maand worden alle pockets weer gemeten.
Nu een paar vragen:1) Is het verstandig om alsnog een extra antibioticakuur te doen?
2) Er zijn 2 pockets van 9 millimeter, een paar van 5, de rest van het gebit 3 of minder. Is een flapoperatie verstandig. Ik vind het nogal een kostbare behandeling en ik lees hier en daar en hoor uit mijn omgeving dat de kans op succes maar 50% is bij een goede mondhygiëne.

Zou iemand mij kunnen antwoorden?
Alvast bedankt voor de moeite.
do, 02/25/2010 - 16:57 Permalink
Lieneke

In dit geval had ik u naar de parodontoloog gestuurd. Wellicht moet er inderdaad weer a.b. geslikt worden. Bacteriologisch onderzoek (kweektest) kan dit uitwijzen. U kunt in elk geval even voor een consult gaan. Dan kunt u daarna goed beslissen of u zich er laat helpen ja of nee.
do, 02/25/2010 - 17:29 Permalink
roennes

Goedenavond, Bedankt voor de reactie.
Ik loop dus al 2 jaar bij een paradontoloog. Zie de behandelingen die ik hiervoor beschreven heb. Het is een kliniek waar paradontologen en mondhygiënisten samenwerken.
do, 02/25/2010 - 19:39 Permalink
Lieneke

Een flap is dan inderdaad een mogelijkheid. Extractie is ook een mogelijkheid. Als u echt uw tanden wilt behouden en u het geld er dan dus voor over heeft, zou u voor die eerste optie kunnen gaan. Of het echt gaat aanslaan...tja, de glazen bollen zijn helaas uitverkocht..dat blijft een verrassing. De natuur is slecht te voorspellen. Als u niet rookt, gezond bent etc etc is de prognose wel beter.
do, 02/25/2010 - 21:05 Permalink
E.lisa

Hallo,

ik lees de berichten over parodontitus met een beetje een bang gevoel,
heb zelf ook al een topic hierover geplaatst maar geen reactie gehad dus probeer het even hier.

Ik heb dus ook parodontitus, op foto's is veel kaakbotafbraak te zien en daardoor heeft mijn tandarts het ook ontdekt.
Ik heb toen het advies gekregen goed te stoken en te stoppen met roken en ben daarna een paar keer naar een mondhygieniste geweest omdat ik bloedend tandvlees had en veel tandplak.
Er zijn bij mijn weten nooit geen metingen gedaan, geen behandel plan gehad, alleen dus extra 2 maal naar de mondhygieniste geweest.
Daarna moest ik ineens een behandeling ondergaan omdat het erger was geworden (botafbraak op de foto's) de ene dag boven zo'n 3 kwartier behandeld, onstekingen verwijderen en tandplak en tevens tandvlees, de andere dag onder hetzelfde verhaal. Heb daarbij ook een antibiotica-coctail gehad en een spoeling te gebruiken voor en na de behandeling.
Tandvlees zag er daarna vreselijk uit-horror- lag helemaal open, was ik niet voor gewaarschuwd (ook niet voor de dikke rekening van 500 euro trouwens) en ben het daarna eigelijk gelijk gaan schoonmaken met stoken en poetsen.
Heet zo'n behandeling nu eigelijk dan een flap-operatie?? mijn tandarts heeft hem zelf uitgevoerd.
Moest na die behandeling 1 maal terug komen voor controle, hij heeft mijn tandvlees bekeken, was trots op me omdat het nauwelijks bloedde maar verder ook niks gedaan.
Mijn tandvlees ziet er nu een beetje bobbelig uit, niet echt strak op mijn tanden en onregelmatig, door de behandeling en het verwjideren van tandvlees neem ik aan (de schoonheidsprijs zou hij daar niet mee winnen) maar het bloed niet of nauwelijks bij het verzorgen.
De behandeling was nu zo'n half jaar terug + de controle van een paar maanden later,
verder heb ik alleen nog maar een normale halfjaarlijkse cotrole staan.

Nu maak ik me een beetje bang omdat ik toch wel een behoorlijke behandeling heb ondergaan, ernstige parodontitus??? maar nooit geen metingen of na-controle of wat dan ook heb gehad.
Mijn tanden zijn na die behandeling veel langer geworden (was ik wel voor gewaarschuwd) voortanden zijn scheef gaan staan en een enkele zit los, heb dus nu gewoon een lelijk gebit.
Ik maak me er echt iedere dag zorgen over, wil mijn gebit weer mooi hebben (kan dat nog zonder kunstgebit ??).

Kan iemand mij alsjeblieft wat zeggen over dit verhaal ??
Heeft mijn tandarts de juiste procedure gevolgd ??
Heeft mijn gebit niet meer nazorg nodig, extra schoonmaak bij de mondhygieniste, controle ??
Is er nog iets te beginnen met mijn gebit als ik al kaakbotafbraak heb en tanden al loszitten ??

Voor mijn gevoel is dit een ernstig geval, mijn gebit is in ieder geval wel ernstig verandert sinsdien.
Zou heel blij zijn met een reactie,
bedankt alvast daarvoor,
vriendelijke groet.
za, 03/27/2010 - 20:15 Permalink
Dentje

@Netty76
Bij een pocket van 10mm is er flink botafbraak. Waarschijnlijk zat deze kies eigenlijk al een beetje los. Als er echter veel tandteen omheen zit, lijkt het alsof de kies nog gewoon vastzit. Wanneer het tandsteen wordt verwijderd, zit de kies dus 'ineens' los.

@Roennes
Een antbiotica kuur zou moeten volgen na een kweek. Niet zomaar omdat er nog pockets zitten. Soms komt er niks uit de kweek, dan is de AB ook voor niks.

Wanneer bij een goede mondhygiene en een goede nazorg ineens verslechtering optreed, is het vaak slim om naar andere gezondheidsfactoren te kijken. Diabetes is een belangrijke, maar ook algemene gezondheid. Is er iets veranderd? Stress? Kwakkelen met de gezondheid/weerstand? Slaap- of vitaminegebrek?

Of een flap nodig is, is zo niet te zeggen. Dat hangt af de toegankelijkheid van de pockets. Er zijn pockets van 12 waar ik wel in kan en pockets van 6 waar ik bijna niet in kan. Zoals Lieneke al beschreef: furcaties, gezondheid en een goede mondhygiene zijn belangrijke factoren.
za, 03/27/2010 - 21:27 Permalink
Dentje

@ E.Lisa
Bij ernstige parodontitis is nazorg gewenst. In eerste instantie elke 3 maanden. Bij goed resultaat deze periode steeds wat verlengen. Gezien er bij ernstige parodontitis vaak wel wat restpockets overblijven, blijven mensen vaak jaren voor nazorg komen.
Als de tandarts het tandvlees direct heeft weggesneden (gingivectomie), kan het zijn dat u geen restpockets heeft. Dat kan ik vanaf hier niet zien. Hoe goed uw mondhygiene is en hoeveel/hoe weinig tandsteen u heeft ook niet.

Het zou best kunnen dat u ene flap heeft gehad. Wel vreemd als de tandarts dat niet heft vermeld. Het is toch wel een kleine chirurgische operatie.
za, 03/27/2010 - 21:38 Permalink
E.lisa

Dentje, reuze bedankt voor je reactie.

Ik moest vandaag naar de tandarts omdat de vulling van mijn hoektand af was en heb hem gelijk naar mijn parodontitus gevraagd.
Hij zei dat het meeviel, was nu redelijk stabiel, ook omdat er een behoorlijke behandeling had plaatsgevonden.
Bij de voortanden van mijn onderkaak gaat het wel slecht, die tanden zitten los, volgens hem kan het nog wel jaren mee met een goede verzorging.
Dat mijn tanden scheef staan komt ook doordat ik met de voortanden van mijn onderkaak bijt tegen de achterkant van mijn voortanden in mijn bovenkaak. (vraag me wel af of hier dan niets aan te doen is)
Voor het mooie van mijn gebit (het scheefstaan van mijn bovenste voortanden) heeft hij het over facings, kan dat eigelijk dan ook als ik er dus tegen aan bijt met mijn ondertanden?
Heb het over de verzorging gehad, of ik het goed doe en dat het toch heel belangrijk is, is hij het mee eens maar hij heeft het nog steeds niet over een afspraak bij de mond hygieniste, het zag er trouwens goed uit en ik verzorgde het perfect.
Over 3 weken moet ik voor de normale controle en wil hij er iets meer aandacht aan geven en het dan ook over de facings hebben.

Nu vraag ik me even af, moet ik nu zelf over de mondhygieniste beginnen (lijkt mij nl toch wel een goed plan om daar heen te gaan ook al doe ik het zelf goed) en is het dan beter om naar een mondh. te gaan buiten zijn praktijk om (zijn vrouw doet dat dat nl), voor mijn gevoel lijkt me dat beter en heb ik gelijk een andere opinie.
En kan ik dat zo tegen hem zeggen, vaak hebben ze er toch een hekel aan dat je betweterig loopt te doen.

En kan iemand me iets zeggen over facings, is het verstandig om dat door een gewone tandarts te laten doen of moet ik daar een ander voor benaderen?

Alvast vriendelijk bedankt weer
E.lisa
ma, 03/29/2010 - 13:40 Permalink
groente

Ik zou een afspraak maken met een mondhygienist buiten de praktijk. Dat kun je gewoon zelf doen, geen verwijzing nodig. Ik zou in dit geval ook graag eens een andere deskundige mening horen als ik jou was.
ma, 03/29/2010 - 22:17 Permalink
E.lisa

Charlotte99 bedankt voor je reactie.

Ik wil inderdaad wel graag een andere deskundige mening.
MIjn tandarts reageert mij een beetje teveel van; ik heb je goed behandelt en je hebt antibiotica gehad dus het leed is geleden, op deze site begrijp ik toch echt dat dat niet zomaar het geval is.
Maar goed, over 3 weken weet ik daar wat hem betreft meer over.

Even nog een vraag over een mondhygienist,
hoe pak ik dat aan, gewoon opzoeken en hopen op het beste, volgens mij ken ik nl niet echt mensen in mijn omgeving die daar ervaring mee hebben.
Heeft iemand dus een advies voor mij hoe ik een goede mondhygienist kan vinden met het liefst natuurlijk ervaring met parodontitus (of moet iedere mondh. zowiezo voldoende daarvan af weten?)

Bedankt alvast,
vr,groet E.lisa
di, 03/30/2010 - 12:27 Permalink
E.lisa

Bedank Lieneke voor de tip :)

heb op de website gekeken en ga volgende week eens rondbellen.
Kan ik dan vragen of ze ervaring met parodontitus hebben of is dat raar?
Misschien nog een andere tip om erachter te komen of ik in goede handen terecht kom?

Ik ben zo ondertussen heel benieuwd naar de mening van een andere deskundige, ik weet dat ik even rustig moet afwachten wat mijn tandarts te vertellen heeft over een paar weken maar ..... heb het idee dat er meer mogelijk is, dat er meer moet gebeuren om mijn tanden weer netjes te krijgen danwel het niet erger te laten worden.
En dan moet en wil ik toch eerst weten hoe het nou precies zit met die parodontitus, hoe ernstig.

Pfffft ik wordt er gewoon gek van weet je dat, het houdt me zo bezig.
Maar nu eerst Paasweekend, kunnen we er toch niets aan doen,
vrolijk Pasen allemaal :D
vr, 04/02/2010 - 12:12 Permalink
Lieneke

Hahah, dat is inderdaad een beetje raar: Elke mondhygienist heeft ervaring met parodontitis. Dat is zo'n beetje the main thing van wat we doen. Er zijn mondhygienisten die enkel boren maar die zal je niet in een vrije vestiging vinden.

Ik zou er ook niet rustig bij zitten! Lijkt me vreselijk om het te hebben. Ik zou er voor geen goud mee willen rondlopen...
vr, 04/02/2010 - 12:26 Permalink
alpifresh

Ik heb ook even op de site gekeken en vroeg me af waar de "titel" !? Bachelor of Health voor staat?

Na het afronden van een HBO-opleiding krijg je de titel Bachelor.
Als dat een HBO-opleiding was in een richting van de gezondheidzorg ben je dus een Bachelor of Health.
zo, 04/11/2010 - 19:24 Permalink
alpifresh

Een erkende beroepsopleiding is op MBO- of HBO- of Universitair niveau.
Een opleiding tot mondhygieniste is er alleen op HBO-niveau. Er bestaat geen MBO of Universitair niveau van.
Als je op MBO-niveau een tandzorgopleiding wil doen, kies je bijvoorbeeld voor tandartsassistente.
Op Universitair niveau word je tandarts of orthodontist.
zo, 04/11/2010 - 19:41 Permalink
Lieneke

Echter heb ik geen titel Bachelor of Health. Die is er pas gekomen toen de opleiding mondhygiene, die nu mondzorgkunde heet, een uitbreiding kreeg met evidence based onderwijs en boren.
ma, 04/12/2010 - 07:44 Permalink
E.lisa

"Ik ben eigenlijk ook benieuwd of E.lisa nu al bij een mh is geweest en wat die van haar gebit vond."

Ik ben nog niet bij de MH geweest maar heb wel een afspraak staan voor over 2 weken en kan wel zeggen dat ik enorm blij ben dat ik die stap gezet heb.
Al een erg prettig telefoongesprek gehad, ze nam alle tijd voor me en heeft me al meer belangrijke info gegeven dan ik in eerste instantie kon bedenken.
Bij de 1e (intake) afspraak gaat ze alles in kaart brengen en zal ik horen wat haar specialistische kijk is op mn parodontitus, pfft opluchting hoor!!

Moet ook eerlijk zeggen dat ik mijn best deed om even van dit forum weg te blijven omdat ik een beetje gek werd van mezelf, je kunt ook teveel info willen krijgen.

Ik laat nog weten hoe het bij de MH was!!

Vr.gr. E.lisa
ma, 04/12/2010 - 10:01 Permalink
Kymalin

Echter heb ik geen titel Bachelor of Health. Die is er pas gekomen toen de opleiding mondhygiene, die nu mondzorgkunde heet, een uitbreiding kreeg met evidence based onderwijs en boren.

Bedankt voor je reactie, die maakt het antwoord nog completer, want ik zag inderdaad die "titel" niet bij alle mh's staan.
ma, 04/12/2010 - 14:49 Permalink
E.lisa

Klinkt goe E.lisa, succes dan over 2 weken!


Bedankt Kymalin, klinkt gek maar heb er gewoon zin in, ben erg benieuwd.

Nog even een vraagje waar hopelijk een Mh of een tandarts op wil reageren:
maandag moet ik dus naar de tandarts, hij zou me dan meer gaan informeren over de parodontitus en over de evt. facings.
Hij heeft bij mijn weten nog nooit een pocketmeting gedaan en ik wil hem daar dan toch naar gaan vragen, ik wil gewoon feitelijk weten hoe ik ervoor sta.
En ik wil hem vragen naar de mondhygiene, waarom stuurt hij me niet door naar een mondhygieniste.
Maarrr .... een week later ga ik dus uit mezelf naar de Mh (weet hij dus nog niks van, ga het hem natuurlijk wel vertellen maandag).

Mijn vraag:
wat laat ik de tandarts er nu aan doen (evt. pocketmeting-schoonmaak-) en wat moet ik aan de Mh overlaten.
Of moet ik gewoon gelijk aan het begin al zeggen dat ik een afspraak heb met een Mh.

De afspraak bij de tandarts gaat trouwens in eerste instantie om een gewone controle afspraak met even extra aandacht voor ......

Ik hoop nog even op een reactie,
b.v.d.
za, 04/17/2010 - 11:29 Permalink
Lieneke

* Je moet inderdaad een pocketmeting krijgen. Er zijn gevallen waar mensen nog net 'op het randje van' zitten. Die hebben dan maar 2 pockets of zo, dan kan ik me voorstellen dat je dat geen, voor de patient heel dure, status maakt. In dit soort gevallen laat ik vaak mensen elke 3 maanden komen en wordt er naar een jaar bekeken of er voldoende resultaat is geboekt.

* De tandarts hoeft je niet te verwijzen naar een mondhygienist. Sommige tandartsen doen het helemaal zelf. Ze zijn hier ook voor opgeleid, alhoewel de een hierin meer/beter in geschoold dan de ander.Tandartsen die net zijn afgestudeerd en die ik heb gesproken, hebben hier geen/nauwelijks ervaring mee opgedaan tijdens hun studie. En wie weet..begint hij er straks toch zelf over het verwijzen naar een mh!

* Ik zou zeggen; wacht het even af. Je kunt de resultaten van de meting laten uitprinten/kopieren en hier plaatsen (mag ook via de pb naar mij verzenden!). Dan zal ik mijn licht er eens over laten schijnen. Hou er wel rekening mee dat een 'papieren patient' altijd moeilijker te beoordelen is dan in real life!
za, 04/17/2010 - 13:10 Permalink
E.lisa

Bedankt Lieneke, voor de snelle reactie.

Ik zit zeker niet op t randje, vorig jaar augustus heb ik boven en onder een T21 behandeling gehad, alleen rechts onder is hij afgebleven, verder heeft hij overal wel wat tandvlees verwijderd.
Ik denk dat mijn tandarts ook alles wel zelf doet (evt. met hulp van zijn vrouw die Mh is) maar sinds die behandeling heeft er bij mij geen 1 keer meer een reiniging plaatsgevonden, alleen 1 keer een nacontrole in november waar hij eigelijk alleen maar gekeken heeft.
Ik wil niet zeggen dat mijn tandarts het niet goed doet (wat weet ik daar nou van) maar ik heb wel mijn twijfels en ik wil zekerheid, het is wel mijn gebit en ik maak me enorme zorgen erom.
Nou ga ik dus al zowiezo naar een Mh (wat mij een goed gevoel geeft, een andere deskundige mening) maar ik vraag me af of ik de nazorg van de parodontitus door de Mh moet laten doen of de tandarts en wie laat ik dan die meting doen??

Pfft lastig mens he!
Ben blij als ik bij de tandarts en de Mh ben geweest en meer weet zeg.
Bedankt weer voor zover :)
vr. gr. E.lisa
za, 04/17/2010 - 15:06 Permalink
Lieneke

Nou, laat ik het zo zeggen, als die tandarts uit zich zelf geen recalls (= nazorg bij parodontitis) doet....dan zou ik toch meer een andere mondzorger vertrouwen die dat normaliter wel doet. Maar dat is mijn mening...
za, 04/17/2010 - 17:05 Permalink