Paradontitus

Author:
Livia2016
Posted:
wo, 10/26/2022 - 22:12
Ik heb mogelijk paradontitus. Afgelopen maandag voor het eerst in 35 jr bij een andere tandarts en de preventie assistente stelde vast dat mijn metingen afwijken ( 5, 6,7 mm).
Naar mijn weten is dit nooit gecontroleerd ( dit is de eerste keer in mijn beleving maar volgens assistente was het in Maart nog goed).
Mijn vraag is: kan paradontitis zo ontzettend hard gaan?
Ik ga al 35 jr 2x per jr naar de tandarts en ben zuinig op mijn gebit.
Mijn gebit is helaas niet sterk en er is al heel wat aan gebeurt in die jaren.
Feit is dat ik de laatste maanden door heftige stress ga en ik ook volop in de overgang ben. Is hier een verband?
Ik ben nu doorgestuurd naar paradontist ( kan er pas 10 januari terecht ūüôą
Wat kan ik doen om te stabiliseren?
Ik poets elektrisch, rag 2 x daags met gum, spoel 1 tot 2x daags met mondwater. En smeer vaak gebit nog in met tandpasta.
Ik vind het een lange zit zo.
Tandarts_Richa…

Goed reinigen, en zo te lezen doe je de moeite, is wat je kan doen. Controleer met disclosing tabletten, bij de drogist te halen, of je het reinigen goed doet.. Dat kan je doen. Stress is een factor dat kan versnellen. Niet de stress zelf maar de gevolgen v stress, met name verhoogde druk op tanden en kiezen. Ook een bacterie infectie kan snel gaan. Of combinatie v beiden. Ik hoop dat u niet rookt want er is een direct verband tussen roken en verlies v het natuurlijk gebit. Goed dat u naar de parodontoloog doorgestuurd bent. Indien het ernstig is en niet kan wachten kan uw tandarts de parodontoloog vragen u eerder te zien indien er plek in de agenda zou zijn. Die afspraak heb ik met de parodontologen waar ik naar door verwijs. Hoe heeft de PA kunnen concluderen dat alles in maart nog goed was als nog nooit gemeten is. Zijn er x-foto's recentelijk gemaakt. Maart bijvoorbeeld.
wo, 10/26/2022 - 23:57 Permalink
Livia2016

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste Richard,

Dank je wel voor jou snelle antwoord! Het duurde alleen een eeuwigheid ik weer kon inloggen en dit bericht kon terugvinden.
Ik zal vandaag kijken of de drogist disclosing tabletten heeft en deze aanschaffen of anders online bestellen. Ik spoel nu met paradontax ( erg sterk spul zo lijkt het)
Er zijn in Maart geen foto's gemaakt dat weet ik heel zeker. Wel heb ik mijn tandarts aangegeven wat hinder te ondervinden van de kies rechtsboven ( hij kon hier niets aan ontdekken maar heeft ook geen foto genomen) die kies laat veel hals zien en het tandvlees is daar zeker een stuk teruggetrokken ( maar dat is al behoorlijk lang zo). Het bevreemd mij dat daar niet eerder actie op is ondernomen. Ik heb in begin 2021 traject bij de orthodontist afgerond ( beugel) en toen zijn er wel uitgebreid foto's genomen, ik heb daar geen respons verder op gekregen dus ervan uitgegaan dit goed was.
Mijn tanden en of kiezen zitten naar mijn weten niet los, ik heb ook geen pijn ( op soms wat gevoeligheid van de kies rechtsboven na).
Het traject voor de parodontoloog gaat volgens mijn vervangende tandarts tussen de 1000 en 1200 euro kosten. Ik sprak echter een mvr van de zorgverzekering en zij heeft net de behandeling bij de parodontoloog ondergaan en die heeft 2000 euro mogen neertellen. Zij adviseerde mij dringend over te stappen van zorgverzekering per 31 dec omdat mijn huidige zorgverzekeraar helemaal niets vergoed. Het is financieel sowieso niet handig om in het oude jaar de behandeling te starten ( en aangezien de eerste mogelijkheid pas 20 december was heb ik nu een afspraak voor 10 Januari staan zodat ik de kans van overstappen heb). Veel eerder kon ik dus sowieso niet terecht. Ik heb ook zelf de afspraak moeten maken, de tandarts schreef alleen de doorverwijzing naar de kliniek waar zij vaker naar toe verwijzen. Het heeft in deze dus ook weinig zin mijn licht ergens anders op te doen denk ik?
Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat vele zorgverzekeringen deze behandelingen niet vergoeden maar een kunstgebit grotendeels wel vergoeden?
De PA zegt dat ze altijd meten ( maar mij is nog nooit wat medegedeeld over meten ( pps) en ik heb er ook nog nooit iets van gemerkt van dat meten tot aan afgelopen maandag). PA beweerd dat er altijd gemeten wordt ( ik blijf het vreemd vinden daar dan nog nooit iets van te hebben gemerkt).

Ik heb helaas erg veel stress de afgelopen jaren en zit nog steeds in die situatie. Recent heeft mede daardoor ( sept 2022) een onderzoek van hart plaatsgevonden ( vaatonderzoek, ecg, echo) is er een thorax foto gemaakt en is uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Alle uitslagen goed. Ik ben jaren gestopt met roken, toen weer begonnen, toen weer gestopt ( af en aan), Ik weet dat het zeker niet goed is. Het valt ook zeker niet mee ( gezien de situatie waar ik verder niet over zal uitweiden) er helemaal vanaf te blijven en ik zal daar wederom weer hulp bij gaan zoeken. Ik ben wel een gezonde eter en besteed daar veel aandacht aan.
Om de weerstand extra te verhogen slik ik op het moment ( verdeeld over de dag )2x1000mg vit C, naast een multivitamine, vit D en ijzertabletje.

Hoe groot is de slagingskans van een dergelijke behandeling? Een vriendin van mij heeft een flap over operatie ondergaan in 2014 maar de tandarts heeft alweer aangegeven dit herhaald moet worden. Gaan ze over op flap over als reinigen geen resultaat geeft of afdoende?

vriendelijke groet,
do, 10/27/2022 - 08:50 Permalink
Livia2016

Beste Richard,

Ik heb mijn tandarts inmiddels een mail gestuurd wanneer er voor het laatst foto's van mij zijn gemaakt. Ik hoop daar even snel antwoord op te krijgen.
Mijn cpr waarde is ook zeer recent gemeten ( 5) mede daarom zo verrast dat ik nu wel een ontsteking zou hebben.
do, 10/27/2022 - 10:04 Permalink
Tandarts_Richa…

Zie de foto's graag tegemoet. Roken geeft blijvende schade, het hangt er dus vanaf of er bij u schade is geweest. Als u een ortho beh. hebt gehad die begin 2021 is afgelopen lijkt het mij heel vreemd dat er niets gezegd zou zijn als ere iets aan de hand zou zijn. Begin maart geen x-foto, hoe kan de PA een dergelijk conclusie maken. Maar wacht af ...wat zullen de bevindingen zijn v d parodontoloog. Ik weet niet welk uitsluitingen u in uw polis heeft maar de behandelingen bij de parodontoloog hebben dezelfde codes als dat wij tandartsen gebruiken. Eind v dit jaar kunt u overstappen. Maar voordat u dat doet ...bekijk de voorwaarden/vergoedingen en vergelijk verschillende maatschappijen. Paro is niet goedkoop dus ik zou de meest uitgebreide verzekering nemen (u krijgt altijd meer terug dan dat u aan premie inlegt) of zelf het risico nemen. Maar dan niet achteraf piepen als de kosten tegenvallen. Kijk ook of u gekeurd moet worden en op welk termijn paro codes vergoed worden. Indien wij een keuring formulier moeten invullen doen wij dat naar waarheid... en een brandend huis verzekeren... dat gaat moeilijk. Maar er zijn maatschappijen die niet zo streng zijn....goed vergelijken. Het is nog niet lang geleden dat PPSI meting is ingevoerd. Begrijp dat het met paro is als dweilen met de kraan open als u rookt. Meerdere v mijn cli√ęnten hebben baat gehad aan hun paro ingreep. Hangt heel erg af v mate v schade en vooral uw inzet (roken). En soms zijn er idd meerdere ingrepen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.
do, 10/27/2022 - 22:07 Permalink
Livia2016

Beste Richard,

Vandaag contact gehad met de kliniek, ik kan 14 november al terecht. Ik ben hiermee akkoord gegaan. Ik vind de zit naar 10 januari ( datum waar afspraak eerst op gepland stond) nog wel erg lang duren. Met de duurste zorgverzekering ga ik er in de max 300 op vooruit maar dan inderdaad afwachten of je geaccepteerd wordt, dit wilde ik allemaal maar niet afwachten. Ik ga maar uit van rond de 2000 euro zo is verteld door iemand die dezelfde behandeling heeft ondergaan. Ik vind het ontzettend veel geld en van de zotte zorgverzekeringen eigenlijk weigeren hier meer aan mee te vergoeden.
Ik kan mij ook niet voorstellen dat de ortho niets gemeld zou hebben als er bijzonderheden te zien waren geweest. Maar goed ik weet niet hoe hard een dergelijke aandoening kan gaan? In Maart was er kennelijk ook niets te zien hoewel mij dat wat sterk lijkt nu ik op een pps van 3 zit volgens de pa. Je verwacht dan eerder een pps 2. Of kan het te maken hebben met de nieuwe wijze van screenen? Ik heb sowieso een kies rechts bovenin die al tijden terugtrekking tandvlees laat zien ook al voor Maart, en enkele kiezen waar de nagel tussen tand en tandvlees is te zetten ( maar dit is ook al heel lang zo).
Ik heb nog geen antwoord van mijn tandarts en op de vrijdag is er niemand op de praktijk.
Dank voor het snelle antwoord,
do, 10/27/2022 - 23:07 Permalink
Tandarts_Richa…

Het zijn tandarts codes die de parodontoloog gebruikt.. Zou even goed informeren of het echt niet vergoed wordt. Waar bent u verzekerd. Het hoeft niet een kwestie te zijn v weigeren maar kan ook zijn dat u een pakket gekozen hebt waar deze codes niet mee verzekerd/ uitgesloten zijn. Soms gaat het heel hard maar dat is dan niet zonder symptomen en u heeft niets abnormaal gemerkt. Wij kunnen v alles bedenken maar het lijkt mij beter dat u eerst de waarneming v paro afwacht, u heeft toch een afspraak bij een parodontoloog??.. Ik zou ook niet afwachten en gewoon 14-11 gaan.
vr, 10/28/2022 - 08:41 Permalink
Livia2016

Beste Richard,

Ik heb zelf gekozen om een afspraak in te plannen bij de parodontoloog, de tandarts opperde in eerste instantie een mondhygi√ęniste. Tandarts legde uit dat een paro ook kon maar dat dat aan mij was. Ik heb gekozen voor de paro omdat die uitgebreider te werk kan gaan. Ik heb al uitgezocht maar mijn verzekering doet geen enkele vergoeding ik ben aanvullend verzekerd bij de Hema maar tot maar 250 of 500 euro per jaar. Ik kan het natuurlijk gewoon proberen een rekening in te dienen ( nooit geschoten is altijd mis). Nee ik wacht ook niet af, 10 januari duurt mij te lang. Zou ook nog graag de eventuele foto's die zijn gemaakt aan u voorleggen ( misschien ik na het weekend iets verneem van de tandarts).
vr, 10/28/2022 - 12:17 Permalink
Tandarts_Richa…

Goede beslissing, heel wijs. Een MH doet prima werk maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij de tandarts of parodontoloog.250-500...wat is het. En waarvoor. De tandarts??? die gebruiken dezelfde codes als een Paro. Zie je foto's tegemoet. Misschien ook de foto's v d orthodontist ter vergelijking.
vr, 10/28/2022 - 15:45 Permalink
Livia2016

Ik vraag gewoon het dossier op met foto's. Die van de ortho en van de tandarts. Die mag ik toch gewoon opvragen? Ben weliswaar een leek maar ben wel heel benieuwd of u er iets aan ziet.
Verzekering 80 procent tot 250 euro.. niets dus. Weggegooid geld eigenlijk.
Ik ga de ortho ook mailen.
vr, 10/28/2022 - 18:13 Permalink
Tandarts_Richa…

doen. Klinkt vervelend maar niet zo bedoeld.: velen kijken naar de premie en sluiten een verzekering af zonder te beseffen/uit te zoeken, wat men afsluit. Gezondheid zorg is niet goedkoop, diegenen die een risico niet kunnen dragen zouden dat moeten afkopen bij een verzekeraar maar bezuinigen juist daarop. Zeg niet dat het bij u zo is.
vr, 10/28/2022 - 22:19 Permalink
Livia2016

Ik ben in een bijzondere omstandigheid gekomen waardoor ik beslissingen moest maken. Feit is dat ik al jaren geen gaatjes oid heb en dus met een relatief lage verzekering uit kan. Ik ga dan ook al 35 trouw 2x per jaar naar de tandarts. En als het echt op kosten aankomt is er over te switchen en is een behandeling vaak uit te stellen ( moet er geen parodontitis op je pad komen maar dat wordt evengoed niet vergoed op in de max 300 euro na)
Ik heb nooit bezuinigd op mijn gebit ( vandaar ook nog op late leeftijd een beugel genomen wat ook behoorlijk wat geld heeft gekost) te hopen is dat het niet voor korte duur is geweest.
Ik sprak gisteren een vriendin en ook zij heeft parodontitis. Ze heeft inmiddels 3 implantaten laten zetten in Turkije omdat dit ruim de helft scheelde in NL.. Ik vraag me altijd af hoe dat dan kan..
Ik werk zelf in de zorg en zie dagelijks de schrijnende situatie waar de gezondheidszorg op het moment voor staat. Het behelst nog wel even behoorlijk meer dan de tandzorg die voor een hoop mensen al niet meer te betalen is..
za, 10/29/2022 - 21:39 Permalink
Tandarts_Richa…

Arbeid wordt in Turkije minder beloond dan in Nederland. Plus het is afhankelijk v welk materiaal gebruikt wordt. In Nederland en Turkije wordt goed en slecht gewerkt. Ik kan u het adres geven v e implantoloog in Istanbul. Doet uitstekend werk , kost alleen 1.5 x meer dan in Nederland. Denkt u nu echt dat u een nieuw Mercedes voor de helft v d prijs, dat u in Ned betaalt, in Turkije kunt kopen???.Echt niet . Het prijsverschil komt ergens vandaan. Maar wat als iets niet goed is en voor garantie iets hersteld moet worden.... Wat kost een extra retour Turkije met hotel kosten. Als iemand parodontitis heeft dan laat ik echt geen implantaten plaatsen voordat het gebit weer stabiel is. Voor een behandeling in Turkije wordt vaak geen langdurig nazorg gegeven. Een verzekeraar kan/mag iemand, waar veel kosten te verwachten is, ook niet aannemen voor een hoger verzekering. Dus even switchen omdat hoger uitgaven in het verschiet liggen gaat niet altijd op. Logisch, een brandend huis is moeilijk te verzekeren. Ik werk als tandarts en zie tandheelkundig vaak ook heel schrijnende gevallen. Mensen die jarenlang niet naar de tandarts geweest zijn, kosten uitgesteld hebben en niet daarvoor hebben gereserveerd, en nu in een keer die uitgestelde kosten op hun rekening gepresenteerd krijgen. Het komt toch een keer. Tja daar wordt vaak geen rekening mee gehouden. Stel dat iemand voor 500/900 eur. p jaar aanvullend verzekerd is en altijd ook de nodige kosten laat uitvoeren. Nou voor 500/900 pj kan ik heel veel doen. Niet uitstellen maakt het makkelijker betaalbaar. Makkelijk gezegd maar niet gedaan als je bang bent. Geef ons de kans te bewijzen dat je voor ons niet bang hoeft te zijn. Vind de tandarts waar u vertrouwen aan kunt schenken. Wij zullen dat vertrouwen niet beschamen.
zo, 10/30/2022 - 01:27 Permalink
Livia2016

Beste Richard,
Het prijsverschil moet inderdaad ergens vandaan komen. Ik zie mezelf ook niet naar Turkije gaan voor implantaten, zou dat niet zo gauw durven! Maar geldnood breekt wetten voor mensen. Vriendin gaf aan dat er bij haar parodontitis is vastgesteld maar het kan maar zo zijn dat haar gebit al wel stabiel genoeg is geweest implantaten te plaatsen. Zij loopt bij de mondhygi√ęniste dus ga ervan uit dat het bij haar misschien niet in fase 3 zit ( fijne weet ik er ook niet van).
In juni 2021 zijn voor het laatst foto's genomen bij mijn eigen tandarts ( ik heb gevraagd om ze door te sturen maar daar nog niet erg antwoord op). Mijn ortho is iets vlotter en heeft in ieder geval al een foto opgestuurd van 18/8/20 maar er volgen er nog meer van een periode na mijn beugel. Deze heb ik bijgevoegd en benieuwd of je daar wat op opvallends op ziet?

Ik ben wel alle jaren 2x jaarlijks naar de tandarts geweest en heb altijd laten uitvoeren wat volgens de tandarts nodig was ( geen bezuinigingen op gebitten hier) maar ik begrijp dat het voor vele gewoonweg niet haalbaar is en soms ook verkeerde keuzes maken. Ik was ooit heel bang maar dat ben ik al heel lang niet meer, ik ga zonder angst naar de tandarts. Mijn PA zei nog wel niet met de reguliere middelen zoals Listerine o.i.d. te spoelen aangezien deze alle bacterieflora in de mond doodt en zo zei ze, dit veel tijd kost dat te herstellen. Ik mocht wel spoelen met de paro aid.
Attach
ma, 10/31/2022 - 13:54 Permalink
Tandarts_Richa…

Goedkoop vaak duurkoop. En helaas in Turkije let men er niet zo nauw of er parodontitis is. U wil implantaten wij plaatsen ze wel . U komt toch niet meer terug. En de goede die zijn net zo of duurder dan in Nederland. Ik zou niet zo maar durven. Maar in Turkije zijn zeker ook goede....weet u of uw vriendin welke. Heeft de Nederlandse tandarts v uw vriendin het werk al gezien. Listerine, perio aid ( beter) allebei doden ook goede bacteri√ęn. Net als met een chemo kuur, is nodig maar beschadigt ook goede weefsel. Wat een erge voorbeeld.... Gezien de mate v paro op de OPT ( grote foto,andere niet te zien) weet ik niet of ik hier ortho zou hebben geadviseerd zonder begeleiding v een parodontoloog. 2020!!. Eerst afwachten wat de parodontoloog nu zal adviseren/ constateren. Succes.
ma, 10/31/2022 - 18:08 Permalink
Livia2016

Beste Richard,
Dus u zegt dat u hier al parodontitis ziet op de foto? Mij is nog nooit wat gemeld, ik wist niet eens wat paro was. Dus dan zou de ortho en de tandarts dit beide over het hoofd hebben gezien? Dat zou dan een bijzonder slechte zaak zijn. Natuurlijk wacht ik af wat de parondotoloog zegt maar als dit al veel langer aan de gang is had ik dat willen weten zodat behandeling gestart had kunnen worden. En kan ik er wat mee als blijkt dat de paro er al veel eerder was?
Listerine mag ik absoluut niet gebruiken van de PA. Ik heb wel het idee dat het tandvlees zich rustiger gedraagt nu ik zo ongeveer geobsedeerd mijn mondverzorging toepas.
Maar goed als achteraf blijkt dat ik er misschien al vele jaren mee loop is dit wellicht voor niks. Ook de ortho heeft nooit iets gemeld, werkelijk nog nooit over gehoord. Ook dat was een behoorlijk investering.
Mijn vriendin gaat hier in NL naar de mondhygi√ęnist en tandarts, ik ga ervan uit dat die het werk al hebben kunnen beoordelen,
di, 11/01/2022 - 07:15 Permalink
Livia2016

Als ik meer foto's krijg toegezonden dan zal ik die ook plaatsen. Een dure paro behandeling moet wel een kans van slagen hebben en als het er al vele jaren zit dan weet ik niet of het zinvol is. Daarom is het prettig dat een onafhankelijk persoon meekijkt.
di, 11/01/2022 - 07:17 Permalink
Tandarts_Richa…

Resultaat v een paro behandeling is nooit te garanderen maar geeft vaak verlenging v d levensduur v h natuurlijk gebit. Een procedure dat vaak tijd nodig heeft. Als het mijzelf zou betreffen dan, indien mogelijk, zou ik altijd proberen maar vraag geen garanties. In een menselijk lichaam moeilijk te garanderen.
di, 11/01/2022 - 13:14 Permalink
Livia2016

Maar zie je op de foto kenmerken van parodontitis? Misschien wel van belang om te weten. Ik ga zeker het traject starten in de hoop voorlopig nog mijn gebit te kunnen houden.
di, 11/01/2022 - 19:53 Permalink
Livia2016

Er is mij toen niets gemeld over botafbraak o.i.d.. Ik vind dat een slechte zaak. Ik heb wel meerdere foto's gekregen maar dat zijn geen röntgenfoto's. Meer stand foto's van het gebit voor de behandeling. Mijn tandarts ( die nog steeds geen recentere foto's heeft toegezonden) heeft ook nooit iets gemeld in die trant. Dat is toch een slechte zaak als 2 specialisten niets melden of zie ik het verkeerd? Natuurlijk ga ik alsnog naar de parondotoloog maar als ik jou zo hoor dan zit dit er dus al veel langer en hebben specialisten hier niets over gemeld en is mij de kans ontnomen eerder in te grijpen. Bedoel als dit was gemeld voor de beugel dan was ik eerst een behandeling gestart bij de parondotoloog i.p.v. aan een beugel eerstens te beginnen. Wat kan ik hier nu feitelijk mee?
wo, 11/02/2022 - 19:48 Permalink
Livia2016

Ja dat zal gerust maar ik wil er wel wat mee kunnen. Als dit er al zat is dit dus al geruime tijd aan de gang en heeft de specialist dit dus niet gezien of tijdig erkend of er √ľberhaupt iets mee gedaan.
Nu moet ik aan een dure behandeling zonder garantie, terwijl misschien bij tijdig ingrijpen de schade beperkt was gebleven.

Wat is die perio aid sterk spul... wooow ik heb wel wat last van de bijwerkingen maar ga er toch maar mee door.
do, 11/03/2022 - 22:18 Permalink
Livia2016

Nee ik ben pas net doorverwezen naar parondotoloog..
Ik bedoel dat ik het slordig vind dat als dit er al zat, ook al jaren geleden dat de ortho/tandarts daar niets mee gedaan hebben.
zo, 11/06/2022 - 11:34 Permalink
Livia2016

Het gebit is altijd schoongemaakt 2x per jaar
door de PA. Zij zegt de pps meting altijd te hebben gedaan ( ik heb daar overigens nooit iets van gemerkt of gehoord) en zij zegt dat het in Maart nog allemaal in orde was. En als u zegt dat de foto van 2020 al niet goed was en er botafbraak is te zien dan klopt er dus iets niet.
ma, 11/07/2022 - 13:26 Permalink
Livia2016

Vanmorgen bij de parondotoloog geweest:
Uitgebreid foto's gemaakt, uitgebreid gemeten.
Conclusie: de botafbraak valt mee daar maakte de parondotoloog zich geen zorgen over. De beugel heeft volgens haar juist goed gedaan ( wortels zijn rechter komen te staan.
Alle tanden en kiezen zitten vast ( ook die rechts achterin waar ik zelf wat zorg over had).
Pockets diepte varieerde van 2, 3,4,5,6,7.
Parondotoloog heeft gezegd er niets getrokken hoeft te worden maar dat grondig reinigen wel noodzakelijk is. In maart gaat dat gebeuren onder plaatselijke verdoving. Voor nu wilde ze geen kweek maken ook omdat ik allergische reacties heb op anti biotica.
Situatie moet aangepakt worden en ik moet blijven doorgaan met zo uitgebreid mijn gebit schoon te maken ( zij kon niet veel plaque of tandsteen op het gebit zien zitten maar wel onder het tandvlees ( op de foto zichtbaar).
De kans dat ik mijn eigen tanden kan houden is volgens haar groot.
Zij heeft ook de overzichtsfoto van de ortho bekeken ook daar vond zij de botafbraak meevallen en dat was met nu ook niet verergert.
Al met al geen leuk nieuws maar het had ook veel erger gekund.
ma, 11/14/2022 - 14:07 Permalink
Tandarts_Richa…

Nou, blij dat zij wat kan doen.
Vooral goed blijven reinigen.
Gelukkig niet verergerd, maar gezien de afbraak was ik niet met ortho begonnen zonder tandvlees aan te pakken. Gelukkig heeft de ortho behandeling veel goed gedaan. Houdt ons svp na maart op de hoogte, sterkte.
ma, 11/14/2022 - 16:24 Permalink
Livia2016

ja dat blijf ik doen maar onder het tandvlees kom ik natuurlijk niet.
Weet jij nog een goed spoelmiddel anders dan perio aid? De paro gaf aan deze voor verkleuringen zorgt ( zij was niet zo een fan van de spoelmiddelen) ik heb wel het idee het wat doet maar je krijgt er inderdaad verkleuringen van. De ortho heeft naar mijn weten helemaal geen pps meting gedaan. De paro was wel enthousiast over zijn werk de stand qua wortels is enorm verbeterd,
Ik heb mijn eigen tandarts gevraagd of het zinvol is om 3 x per jaar controle te doen.
Jammer dat ik pas in maart met de behandelingen kan beginnen, het is er kennelijk zo druk dat het niet eerder kan. Ook al een behoorlijke prijsopgave meegekregen.
ma, 11/14/2022 - 23:34 Permalink
Livia2016

Ok dan ga ik door met perio aid ( 1x per dag) om de verkleuring een beetje binnen de perken te houden. Wel merk ik aanzienlijk verschil met raggen, ik kan veel steviger langs tandvlees zonder dat het gaat bloeden. Advies paro is stevig te raggen.
zo, 11/20/2022 - 17:45 Permalink