Ontstoken

Author:
Jeffrie
Posted:
za, 01/28/2012 - 18:35
Ik heb al een lang tijdje ontstoken tandvlees.
Nu heb ik de laatste weken zorgvuldig gepoetst en zo min mogelijk mijn tandvlees aangeraakt maar wel ervoor gezorgd dat het tandplak vrij was. Ik zie alleen geen verbetering. En nu heb ik ook een constant gevoel, het kriebelt. Geen echte pijn.
Het lijkt ook te zakken maar dit kan ook gezichtsbedrog zijn.
Nou vroeg ik me af als er tandplak of tandsteen aan de achterkant van je tanden zit kan het dan dat het aan de voorkant ontstoken is?

Het gaat om de voortanden onderkaak voornamelijk.
advies

Beste Jeffrie,

Wat de reden is van je ontstoken tandvlees is vanaf achter de computer moeilijk te beoordelen. Meestal valt er verbetering te behalen door de manier van mondverzorging aan te passen. D.w.z. elektrisch poetsen en dagelijks gebruik van een tandenstoker of ragertje voor het reinigen van de ruimtes tussen de tanden. Overigens is het juist niet de bedoeling om het tandvlees bij het poetsen te mijden. Daarbij geldt dan wel weer dat het belangrijk is dat je het tandvlees op de juiste manier poetst.

Er kan echter ook tandsteen (is bacteriën) onder het tandvlees aanwezig zijn dat als bron van de ontstekingen valt aan te merken. Tandsteen kun je zelf niet verwijderen.

Ik zou je adviseren een mondhygiënist te bezoeken. Mondhygiënisten zijn gespecialiseerd in het behandelen van tandvleesproblemen en kunnen je goed adviseren over welke mondverzorging het beste bij je past. Op http://www.mondhygienisten.nl kun je een praktijk vinden bij je in de buurt.

Overigens is het belangrijk dat je tandvlees weer gezond gaat worden. Ontstoken tandvlees kan op termijn kaakbot verlies veroorzaken waardoor tanden of kiezen kunnen uitvallen. Daarnaast kan ontstoken tandvlees tot vervelende klachten leiden zoals bijvoorbeeld slechte adem. Alle reden dus om te werken aan gezond tandvlees.
za, 01/28/2012 - 21:50 Permalink
Jeffrie

bedankt voor de reactie.
ik probeer het te vermijden omdat als ik het aanraak het gauw rood of beschadigd word. en ik dan voor mijn gevoel weer opnieuw moet beginnen met genezen. het bloedde ook wel vaak maar gelukkig heb ik de laatste paar dagen nog geen bloed gezien. het is nog wel flink ontstoken.
zo, 01/29/2012 - 12:18 Permalink
Newtan

Dan heb ik goed nieuws voor je: je mag stevig het tandvlees gaan poetsen.
De eerste drie dagen bloedt het dan.
Maar je zult zien dat het wat minder rood en gevoelig wordt.
Eerst even spoelen met zout water werkt ook erg goed.
Of Parodontax, als je dat hebt.
En na drie dagen bloedt het nog maar een beetje.

Maar in ieder geval: als het tandvlees gemasseerd wordt, geneest het perfect met een week.
Daarna zul je het tandsteen wat je ziet weg moeten laten halen.
Dat is dat zwarte of donkerbruine spul.
Spoelen met waterstofperoxide 2% en dan met een stoker zeer stevig duwen haalt ook wat tandsteen weg, maar niet genoeg.

Bij de tandarts kost dat rond de 50 euro.
En als je tandvlees weer in goede conditie is, is dat ook niet zo gevoelig, dat schoonmaken.
zo, 01/29/2012 - 13:09 Permalink
Jeffrie

ik zie nog geen echte verbetering. alleen wat ik me afvroeg zijn twee dingen.

als ik slaap weet ik dat ik met mijn mond open lig en dat ik s'ochtends met een droge mond wakker word.
kan dit er voor zorgen dat het elke keer weer opnieuw niet geneest?

tweede vraag
aan de achterkant van mijn tanden zit een spalk van mijn vroegere beugel. als ik deze goed bekijk lijkt het alsof daar veel tandsteen zit.
alleen het tandvlees aan de achterkant van mijn tanden is niet rood (ontstoken)? kan dit ervoor zorgen dat ik alsnog ontstoken tandvlees heb aan de voorzijde van mijn tanden?
za, 02/04/2012 - 11:46 Permalink
Ortholimburg

Als er zichtbaar tandsteen zit, dan zit er zeker en vast ook subgingivaal tandsteen, dat zit onder het tandvlees en zie je niet. Wordt verwijderd met een deep scaling of root planing, dat doet de hygieniste. Het openmondgedrag maakt ook dat je tandvlees gevoeliger is voor onstekingen, omdat het uitdroogt. Dat noemen we een ademhalingsgingivitis.
za, 02/04/2012 - 15:25 Permalink