ontsteking tandvlees?

Author:
borisdb
Posted:
ma, 12/19/2011 - 14:56
Hallo mensen,

Ik had even een vraagje over het volgende:

Ik heb vorige week maandag (precies 1 week geleden) mijn laatste 2 verstandskiezen aan de linkerkant van mijn mond laten trekken. De kaakchirurg zei dat hij zelden zulke grote kiezen heeft gezien en het was dan ook een tijdje wrikken en trekken om ze eruit te krijgen. Dit was ook de eerste keer bij mijn eerste 2 verstandskiezen die eruit gingen, alleen daar heb ik nauwelijks (pijn)problemen mee gehad.

Nu heb ik dus vorige week mijn laatste 2 verstandskiezen laten trekken, en nu ben ik bang dat het tandvlees om de verstandskies is ontstoken. Het tandvlees aan de linkerkant van mijn nu laatste kies is erg gezwollen en enigszins veranderd naar een donkerder kleur. Ook is mijn tandvlees boven het gat waar mijn voormalig verstandskies aan de onderkant zat erg gevoelig. Vooral met eten ondervind ik hier veel last van. Dit had ik dus niet bij mijn eerste twee verstandskiezen toen die waren getrokken, dat is allemaal mooi genezen.

Ik heb ook al, na telefonisch de kaakchirurg assistente te hebben gesproken, mondspoeling aangeschaft en gebruik dit dan ook 3x per dag sinds een paar dagen alleen ik zie geen vooruitgang.

Kan het misschien zo zijn dat ik te vroeg begonnen ben met roken na het trekken (anderhalve dag na de ingreep), zo ja lost deze ontsteking dan weer van zelf op en hoe lang duurt dit? of moet ik weer de kaakchirurg bellen.. Ik heb overigens ook last van een enigszins vieze smaak in de mond, maar dit is veel minder erg dan dat ik las op internet van mensen die ook een ontsteking hadden in de mondholte, en ik verga ook niet van de pijn ervan ofzo.. Wel is mijn smaakvermogen veel minder geworden (veel smaakt momenteel smaakloos en bitter als ik eet)

Excuses voor het lange verhaal en ik hoop dat mensen de tijd er voor willen nemen, maar korter kon ik het gewoonweg niet maken!!

Alvast heel erg bedankt.

Mvg,
Boris.
Newtan

Dit kan inderdaad gebeuren. Dat de ene zonder problemen gaat en de andere napijn geeft. Of andere problemen.
De mondspoeling helpt om de problemen onder de duim te houden. Want het kan erger, geloof me.

De mondspoeling heef ook een bijwerking: andere smaak.
Maar dat gaat ook weer voorbij.
Ik zou voor de zekerheid nog even doorgaan tot het tandvlees weer normaal aan te raken is.
di, 12/20/2011 - 01:14 Permalink
VAN BELLE Jean Marc

Onderwerp: Ontsteking linker zijde waar kies is gebroken en beide stukken uiteindeljk uit gevallen zijn.

Hallo, vooreerst proficiat voor dit zeer goede forum. Ik kwam hier gewoon eventjes neuzen ter informatie en wou ook wat info nalaten.

Ik ben door een vechtscheiding al een zestal jaren niet meer in orde met mijn ziekenbond, en heb dus noodgedwongen al wat tandpijn achter de rug. Als polyvalante sportman heb ik niettemin een grote pijnmarge en in zekere zin viel dat ook nogal mee tot op heden.

De laatste twee jaren had ik dan hetzelfde als de meeste van mijn oudere broers bij het ouder worden (ik ben nu 48 jaartjes jong), namelijk dat de kiezen (vooral bovenaan maar ook onderaan) bij het terugtrekken van het kaakbeen nogal wat brokken maakten. Aan de bovenzijde brak een viertal weken geleden nog een tand in twee nadat hij al verzwakt was doordat de tand ernaast al een jaar ervoor gebroken was, en eerst kwam het eerste stuk eruit en nog later kon de tweede helft het evenmin alleen nog aan, kwam los en ging er ook in een ruime week uit.

Na een paar weken voel ik echter een ontsteking die al onder mijn oog zit, en nu zit het tandvlees in mijn mond maar aan de buitenzijde van de verdwenen kies toch dik over een lengte van ik raam 3 cm lengte en 1 cm breed en ook 1 cm dik zodat het tegen mijn wang begint te drukken. Het is lekker zacht en ik kan het wat verduwen, maar ik hoop dat het de komende vier weken nu toch wat zal krimpen en herstellen.

Ik laat dit verder weten. Mocht het plots heel erg worden, zal ik niettemin toch naar een tandarts gaan (maar in België lijkt ons systeem heel anders te zijn dan bij jullie) om (zonder terugbetaling) eventueel tijdig te laten ingrijpen met anti-biotica.

Ik wou dit even neerschrijven, omdat de meeste mensen in mijn situatie niet te koop lopen met een moeilijke financiële situatie, en om later misschien te melden of de grens van 'gevaarlijk risisco' in de veronderstelling dat ons lichaam (zeker als sportman) in staat is zichzelf meestal te helpen, niet overschreden wordt door mij.

Weet er iemand wat er eigenlijk gebeurt met de wortel van een door leeftijd uitgevallen kies? Rot die intern weg of verandert het weefsel gewoon. Ik heb al zenuwen die eerst bloot gekomen zijn, dan lange tijd erg veel pijn deden, maar op termijn leek het alsof die zenuwen dan wijzigden in ander weefsel en verdween de pijn uiteindelijk wel.

Dit is niet dringend en help mij onthouden het topic aan te vullen later, want meestal vergeten we de goede dingen te melden en schrijven we alleen als het eens 'goed fout' loopt.

Groetjes, VAN BELLE Jean Marc, uit Bellegoed, Bellegem, België, info@logocom.be (At Your Service, zoals Pim Fortuyn het altijd mooi plachtte te zeggen)
do, 12/26/2013 - 15:38 Permalink
Ortholimburg

Blijkbaar zit je met een hele resem problemen in je mond die echt niet meer door je lichaam zelf gaan hersteld worden, en ook niet met wat antibiotica kunnen opgelost worden. Bij ontstekingsprocessen in de mond lossen antibiotica trouwens NOOIT iets op ,ze onderdrukken hoop en al een acute fase.
Tanden die afbreken ,loskomen ,een forse zwelling in je mond: zo zonder bijkomende info niet veel van te zeggen, maar het duidt eigenlijk allemaal op verregaand tandbederf en serieuze parodontale problemen. Hier zou ik in uw geval echt verder mee gaan, want zo'n toestand houdt serieuze risico's in voor algemeen medische problemen, o.a. hartkwalen e.a.
Laat me er ook aan toevoegen dat het systeem in België op dit moment zeker niet slechter geregeld is dan in Nederland wat betreft tandzorg (zit zelf ook in België) dus daar moet je het ook niet voor laten.
do, 12/26/2013 - 16:26 Permalink
VAN BELLE Jean Marc

Blijkbaar zit je met een hele resem problemen in je mond die echt niet meer door je lichaam zelf gaan hersteld worden, en ook niet met wat antibiotica kunnen opgelost worden. Bij ontstekingsprocessen in de mond lossen antibiotica trouwens NOOIT iets op ,ze onderdrukken hoop en al een acute fase.
Tanden die afbreken ,loskomen ,een forse zwelling in je mond: zo zonder bijkomende info niet veel van te zeggen, maar het duidt eigenlijk allemaal op verregaand tandbederf en serieuze parodontale problemen. Hier zou ik in uw geval echt verder mee gaan, want zo'n toestand houdt serieuze risico's in voor algemeen medische problemen, o.a. hartkwalen e.a.
Laat me er ook aan toevoegen dat het systeem in België op dit moment zeker niet slechter geregeld is dan in Nederland wat betreft tandzorg (zit zelf ook in België) dus daar moet je het ook niet voor laten.


Hallo,

Na jullie opmerking dan toch maar eventjes de rem erop gezet en na 2 tabletten Amoxiliciline EG (antibioticaum), even het risico teruggedrongen: Binnen de 12 uren was het gezwel nagenoeg compleet weg, maar ook de ontsteking in m'n rug en de zweertjes op mijn binnendijbenen, want dan merk je pas zo'n middelen over heel je lichaam werken.

Maar nu even iets dieper op de problematiek:
1. Wellicht had mijn lichaam het inderdaad moeilijkmet te veel problemen ineens, laat ons gewoon zeggen te veel ontsekingen versus misschien tegelijk een te hoge suikergebruik die ontstekingen op zich niet remmen, maar heviiger maken. Dus hier hebben jullie zeker gelijk in. Ik wou het niet tot een ontstekin gin m'n hoofd laten komen.
2. Jullie hebben ook gelijk in het feit dat medicatie werkt, en dat het probleem eigenlijk dieper zit. Dus wat dat betreft, 100% akkoord, maar ik val nu eenmaal buiten het medisch systeem zoals ik al zei en ben NIET in orde, dus voor mij is het 'mooie tandartssysteem' in België op dit moment gewoon onbetaalbaar.
3. Nu ga ik ook tegenspreken: Er gingen inderdaad mensen in de middeleeuwen dood zoals ik om de tandpijn te ver ging en ze werden zelden ouder dan 48 jaren. Maar ze waren niet zo op de hoogte en niet zo sportief en gezond als ik. Want dat van mijn tanden is uiteindelijk een natuurlijke degradatie van elke man. En van pijn ga ik echt niet dood. Het is niet omdat iedereen zich laat betuttelen met medische hulpmiddeltjes en pijnstillers en tandcorrecties, dat ze daardoor allemaal 10 jaar extra leven winnen. Ik zeg absoluut niet dat jullie mij moeten nadoen, maar ik bestudeer in detail hoe ik op een 'normale' manier zonder medische ingreep het zie gebeuren, en ik panikeer niet snel, en dat hoeft ook niet. Mijn grenzen van angst zijn veel rationeler beheerst dan een aantal mensen hiertussen, net omdat ik het ook al wat gewoon ben.

Maar concreet: ik zal verder moeten zoeken of de verdwenen tand en de ontstoken wortels op een normale manier verder omgezet worden in 'ouder tandvelees' en de dag komt wellicht dat ik een vals gebit tegemoet ga, zoals ook de mensen die hun tanden wel laten verzorgen. Meer nog: mijn ouders verzorgden hun tanden veel meer dan ik (hoewel, ik geloof dat mijn mond spoelen en veel kaas eten mijn tanden ook wel op natuurlijke wijze onderhoudt, sporadisch poets ik ze overigens ook maar dan poets ik mijn tandvlees eerder dan mijn tanden), en die hadden al een vals gebit (wat een tandarts me nu ook wellicht zou aanraden).

Gevallen als mij die tegen de stroom wat opvaren, mogen er ook zijn, want zo kunnen we beiden van elkaar leren om niet fundamentalistisch met elkaar om te gaan: Waar is de grens natuurlijk en waar start het kunstmatige? Waar is kunstmatig zinvol en waar is natuurlijk niet verboden? Elk nadeel heeft een voordeel en elk voordeel een nadeel.

Maar zoals gezegd, ik durf hier duidelijk toe te geven dat ik wellicht (voor de 2de maal in vijf jaren) de grens had bereikt van een wortelontsteking via het tandvlees.

Ik vind ook sterven iets natuurlijk, maar zou graag pas op 10/10/2050 sterven, dus ik denk dat mijn gezondheid geen toeval is, maar eerder een combinatie van facturen waar vooral heel veel lichaamsbeweging en positieve morele ingesteldheid een hoofdplaats inneemt. Ik blijf een wetenschapsmens op de eerste plaats, en ook een geloofsvolle mens op de eerste plaats. Ik blijf op de eerste plaats ten dienste van andere mensen en op de veel verdere plaatsen grijp ik in als het mijn 'ikje' betreft.

Ik wil jullie wel bedanken voor de mooie repliek, zonder mij meteen af te schieten. Soms vergeten mensen immers dat u en ik altijd bijzondere redenen hebben naast algemene, die ons een eigen koers doen varen. Bedankt ook voor de ruimte die ik hiervoor al kreeg en ook dank voor de terechte terechtwijzingen.

Gevaar momenteel geweken dus na 'kunstmatige ingreep' (het zou wellicht ook voorbijgegaan zijn zonder antibiotica, maar mijn zoon en z'n Engels meisje zijn 7 dagen in het land en ik moet ook voor hen zorgen en dan kan ik eventjes niet ziek zijn), en ik wens iedereen die dit leest ook toe om zo correct te zijn als scepticus.

Maar intrinsiek moet ik voor mijn omgeving, voor jullie en voor mij, blijven zoeken wat er nu verder gebeurt want die ontsteking is een gevolg en geen oorzaak van het probleem.

Ik meen te hopen dat onze zoogdierlijke cultuur weg kan met een uitvallende tand en het verdwijnen van de wortel en zenuw in die zin een normaal 'verouderingsproces' is die tot onze natuurlijke degradatie behoort want elk levend wezen is per definitie altijd een terminaal wezen. Alleen de snelheid van degradatie kunnen we wellicht wat beïnvloeden.

Welke papa van 48 jaar geeft overigens nog schaatslessen zoals gisteren aan een dertigtal kinderen in Finlandia en heeft zo'n prachtige ouder-kind relatie waarin alles zonder taboe kan besproken worden?

De Nederlandse debatcultuur op forums ligt in elk geval toch hoger dan bij de meeste Belgische fora, waar ik snel geband wordt als ik een 'afwijkende mening' verkondig, ook al is die dikwijls echt wetenschappelijk onderbouwd en tegelijk ook reliigieus geremd qua fanatisme.

Jean Marc, en bijzondere thx aan beide respondenten hierboven!
zo, 12/29/2013 - 13:24 Permalink
Ortholimburg

Want dat van mijn tanden is uiteindelijk een natuurlijke degradatie van elke man.

Niet correct: tanden zijn gemaakt om een leven lang mee te gaan. Ikzelf ben een héél stuk ouder dan jij en heb nog al mijn tanden, zonder een spoor van ontsteking. Dit vergt uiteraard wél de nodige zorg en onderhoud, en als je daar, eventueel omwille van omstandigheden niet aan toekomt, dan zullen je tanden echt niet omgezet worden in "ouder tandvlees" zoals jij het noemt, dan gaan ze er gewoon uitvallen of uitzweren, met alle risico's voor je algemene gezondheid die dat met zich meebrengt .En als je dan onoordeelkundig antibiotica gaat nemen ,zoals even 2 tabletten amoxyciline en dan niks meer ,dan ga je een resistentie opbouwen en dan werken de antibiotica na een tijdje niet meer en dan zit je pas met een probleem.
Maar ja: onze adviezen op dit forum zijn meestal wel professioneel onderbouwd en vrijblijvend gegeven. Als je er toch niks mee doet vraag ik me af waarom je in eerste instantie de vraag hebt gesteld.
zo, 12/29/2013 - 14:13 Permalink
Lieneke

Dus nu heb je de kuur ook niet afgemaakt? Dan heb je dadelijk dus helemaal een superinfectie...
Mensen gaan helaas nog steeds dood tgv een wortelpuntonsteking, niet alleen in de middeleeuwen en ook niet alleen in Afrika...Goed, dat gebeurt gelukkig wel heeeel zelden. Maar ook als je sportief bent, kan dat gebeuren. Ik ken een casus van een ijshockeyspeler. Een dergelijke ontsteking gaat nu eenmaal niet weg als je de oorzaak niet weghaalt. Doordat er nu veel onderzoek wordt gedaan naar onstekingen in de mondholte en ziektes, weten we steeds beter wat de relatie is tussen parodontale onstekingen en de algemene gezondheid.
zo, 12/29/2013 - 16:33 Permalink
kaat_iieee

Hallo, ik heb een vraag een week voor kerst ben ik voor controle bij de tandarts geweest en had ik 3 gaatjes,
2 kleintjes en 1 grote ( wat net geen wortelkanaalbehandeling werd).
Een week later met de kerst had ik last van mijn gebit en heb ik een afspraak gemaakt voor 3 jauari.
Toen ik bij mijn tandarts kwam heeft hij fotos gemaakt maar kon niets vinden.
Hij heeft toen voor de zekerheid mijn 2 kleine gaatjes vervangen en ontdekt dat ik tandvleesontsteking heb.
Hij heeft mijn gebit toen schoongemaakt en heeft mij een recept meegegeven voor mondspoeling.
Ik merk totaal geen verschil en verga van de pijn, ik heb vannacht weinig tot nauwelijs geslapen en heb al pijnstillers geprobeerd maar dit werkt bijna niet.
De pijn trekt helemaal door naar mijn oor en word alleen maar erger.
Kan iemant mij mischien helpen?
zo, 01/05/2014 - 18:47 Permalink