Help

Author:
Marjolino
Posted:
za, 08/15/2015 - 09:28
Op mn 16de wilde mijn tandarts alles trekken omdat ik 'wolf' had en een gebit geven. Mijn tanden zijn inderdaad erg zwak en dat schijnt te komen omdat mijn moeder de hongerwinter meegemaakt heeft. Ik wilde onder geen beding een vals gebit en ben naar een particuliere tandarts gegaan. Hij heeft toen ik 20 was in een jaar (elke vrijdagochtend lag ik daar een paar uur) al mn tanden en kiezen gered. Ik heb daar toen een lening voor genomen. Ik heb dus vanaf die tijd behalven mn ondervoortanden, kronen en jackets. Ik heb op mn 40ste de meeste kronen en jackets weer moeten vernieuwen (weer geleend) en sta daar nu eigenlijk weer voor. Ik heb in al die 40 jaren door verhuizingen drie verschillende (hele goeie!) tandartsen gehad.

Ik heb mn tanden en tandvlees op vier verschillende manieren moeten poetsen en de tussenruimte tussen mn tanden schoon moeten houden met; flossen, flossdraad met wax, flossband dat n beetje schuurde, houten tandenstokers, flexibele houten tandenstokers, gummie tandenstokers, kunststof stokjes, kunststof ragers en ijzeren ragers en ik heb altijd met plezier alle adviezen opgevolgd, je wilt toch alles wat maar kan helpen doen je tandvlees in goeie conditie te houden. Ik poets drie keer per dag en maak minstens net zoveel keer gebruik van wat er op dat moment volgens de mondhygienist echt het beste is en moet en dat zijn nu ijzeren ragers. Ik heb niet zulk goed tandvlees dus volg adviezen altijd op en trek daar altijd extra tijd voor uit. Maar ik vind dat dit in drie keer een kwartier zou moeten kunnen en momenteel ben ik zo een half uur per keer kwijt en dat heb ik gewoon soms niet (ik heb een eigen zaak)

Nu heb ik weer n nieuwe tandarts incl mondhygieniste. De eerste keer dat ik bij haar was sneuvelde mn gevoelligste kroon. De 2e keer ging er zo een grote rager tussen mn brug en mn tandvlees dat het bloed eruit spoot (het was erg ontstoken zei ze) en de brug brak af. Ze stak ook een naar mijn idee veel te grote rager tussen mn voortanden. De jacket van de linker voortand zit nu los. Mijn man heeft zn afspraak met haar na mijn ervaring direct afgezegd. De tandarts heeft (op mijn kosten) nieuwe kroon gemaakt maar de brug en voortand
moeten nog. Het ergste vind ik dat het me niet goed meer lukt op n normale manier de ruimte tussen mn tanden schoon te maken, ik vind niet meteen de juiste maat en geef t soms gewoon op. Ik heb nu DRIE verschillende maten ragers gekregen en ik zit bij elke ruimte te hannessen welke rood, wit of oranje ik moet gebruiken.
Mijn vertrouwen dat ik op een goeie manier bezig ben is weg. Ik ben nu op zoek naar n nieuwe tandarts en wil niet meer naar een mondhygieniste totdat dat deze mode (3 verschillende ragers) voorbij is. Wat kan ik het beste doen?
Romy32

Wat een vervelende situatie voor je.
Het beste is toch, om snel naar een mondhygiënist te gaan.
Op deze manier denk ik dat de problemen alleen maar groter worden.
Dat is zonde van alle tijd en moeite die je er al die jaren in hebt gestoken.
Ik zou rondvragen bij bekenden in je omgeving, of zij goede ervaringen hebben met een bepaalde mondhygiënist.

Overigens; als het bloed eruit spoot omdat het zo ontstoken was, lijkt het alsof het toch al langere tijd niet goed ging met het reinigen van de brug.
za, 08/15/2015 - 19:42 Permalink
Marjolino

Dank voor je reactie. Ik ben hierover niet duidelijk als ik t nu teruglees. Het tandvlees onder de brug was en is niet ontstoken, het bloedde omdat de te grote ijzeren rager tussen mn tandvlees en mn brug geduwd werd waardoor mn brug brak en t tandvlees opengesneden werd.
Ik zoek n goed alternatief voor de drie maten ragers, een andere mondhygienist is geen oplossing , mijne is een prima meid die net als alle andere mondhygienisten volgens de laatste inzichten en richtlijnen moeten werken. Dat mijn gebit daar niet tegen kan is natuurlijk iets wat blijkbaar heel zelden voorkomt, daar kan zij niets aan doen. Ik wil nu proberen te voorkomen dat zometeen meer kronen afbreken, ik heb nu eenmaal erg zwakke tanden en kiezen. Ik had gehoopt dat er iemand zou zijn die dit herkend en mij zou kunnen helpen.
za, 08/15/2015 - 20:49 Permalink
Romy32

Maar als je tevreden bent over de mondhygiëniste, dan vraag je toch aan haar een alternatief voor die drie maten ragers?
Zij kent de situatie van je gebit, dus zij kan je het beste adviseren.

Lijkt mij hoor.
za, 08/15/2015 - 21:26 Permalink
Marjolino

Heb het natuurlijk met de tandarts en met de mondhygieniste besproken. Zij moet hiermee werken, dit is t beste systeem, er is geen alternatief voor haar. Vandaar dat ik het hier probeer, maar ik krijg t gevoel dat er hier ook alleen gewerkt mag worden met dit 3 maten systeem?
Misschien dat er in het buitenland meerdere systemen zijn? Heeft iemand misschien daar ervaring mee?
za, 08/15/2015 - 23:18 Permalink
Marjolino

Opgelost! In Belgie zijn niet zoveel modhygienisten maar als je er een hebt dan merk je dat daar veel voorzichtiger met je kronen, bruggen en tandvlees(!) wordt omgesprongen, dus voor t eerst geen 'daar horen ze tegen te kunnen' losse bruggen en kronen na de behandeling.
Over de drie maten ragers: Wij geven een maat rager en leren u die goed te gebruiken'.
Een aanrader voor iedereen die een zwak gebit heeft!
wo, 08/26/2015 - 13:32 Permalink
Ortholimburg

Opgelost! In Belgie zijn niet zoveel modhygienisten !

Correctie: in België zijn er GEEN mondhygiënisten. Het beroep en de opleiding bestaat hier tot nader order gewoon niet. Iemand die in de mond werkt zonder tandarts te zijn, werkt illegaal.
wo, 08/26/2015 - 23:07 Permalink
Lieneke

Maar die mondhygiënist gaat er wel komen! Opleiding is geloof ik net van start gegaan of er is net besloten dat die ooit van start zal gaan. Overigens zal dat een compleet andere mh zijn dan in Nederland.
ma, 08/31/2015 - 15:41 Permalink
moedertje

@ Marjolino: waarom zei je niet onmiddellijk dat het over een TA gaat? Je schreef nl dat er in België weinig mondhygiënistes zijn. Begrijp het niet goed.
ma, 08/31/2015 - 16:11 Permalink
Ortholimburg

Maar die mondhygiënist gaat er wel komen! Opleiding is geloof ik net van start gegaan of er is net besloten dat die ooit van start zal gaan. Overigens zal dat een compleet andere mh zijn dan in Nederland.

Nee die gaat er voorlopig niet komen. Dit jaar starten 2 hogescholen ( Gent en Leuven) een opleiding mondzorgassistent. Dat is een soort tabdartsassistent met bevoegdheid om bepaalde actes in de mond uit te voeren, maar altijd onder toezicht van de tandarts. Mondhygienist wordt over nagedacht, maar zo ver zijn we nog niet.
ma, 08/31/2015 - 20:47 Permalink
Ortholimburg

Ik wist dat dus niet (dat alle tandartsen in Belgie ook mondhygienist zijn of sommige mondhygienisten ook tandarts)

Is ook niet zo. Een tandarts in Belgie heeft precies hetzelfde diploma als in Nederland. Dat is zo geregeld in Europees verband. Uw info is niet helemaal correct.
ma, 08/31/2015 - 20:50 Permalink