Epulis

Author:
Aahd
Posted:
za, 04/13/2024 - 13:04
Goedemiddag,

Een week of twee geleden voelde ik iets achter mijn achterste kies, dus op het tandvlees. Heb daar een week mee gelopen en dacht ik ga de spoedtandarts bellen. Vervolgens bij de spoedtandarts werd geconcludeerd dat het een Epulis (zie foto) is. Ze kon 'm meteen verwijderen zei ze, maar er is wel een kans dat het terug kan komen. Röntgenfoto zag er goed uit, geen probleem met de wortel van de kies ernaast. Maar omdat ik ook last heb van mijn kaak (tintelend gevoel, is inmiddels weg), heeft ze me doorverwezen naar de kaakchirurg.

In de avond zat ik de doorverwijsbrief te lezen en was ik eigenlijk best geschrokken. Aangezien ik natuurlijk meteen ga googlen. Er staat bij diagnose: distaal van omslagplooi 36 kleine epulis.

Is dit iets waar ik me zorgen om moet maken? Ik heb veel meegemaakt op het gebied van gezondheidsproblemen, dus kan aardig stressen hierdoor.

Kan een epulis ook vanzelf verdwijnen? Van de epulis zelf heb ik niet echt last, tenzij ik aan het eten ben en het komt in aanraking met eten dan brand het heel licht. Voor de rest heb ik wel last onder mijn kaak (vermoed klier) precies onder de epulis. Maar dat heb ik ook wanneer ik een tandvleesontsteking heb.

Kan de epulis ook verwijderd worden door de tandarts zelf? Kan ik er zelf wat aan doen?
Helaas nog geen afspraak bij kaakchirurg, ze hebben namelijk een wachtlijst.

Alvast vriendelijk bedankt.
Aahd

Hoi Richard,

Bedankt voor je reactie. Was vandaag bij de tandarts en die heeft het met een pincet eruit getrokken. Bleek stukje bot te zijn. Heb daar aantal jaar geleden een kies laten trekken door de kaakchirurg.

Stukje is eruit maar voel nog wel dat er iets zit, zie foto.

Ik lees graag je mening.
Attach
di, 04/16/2024 - 16:05 Permalink
Aahd

Beste Richard,

Nogmaals bedankt voor je reactie. Goed idee om te laten herstellen. Moet wel eerlijk gezegd toegeven dat ik een beetje mijn twijfels heb over het oordeel van mijn tandarts. Want de plek voelt nog hetzelfde, alsof het ontstoken is. Ik heb een beetje het gevoel als de tandarts te snel heeft geoordeeld. Hopelijk is dat niet zo, want als ik op de foto kijk zie ik nog wel iets wits.

Heb jij nog advies met betrekking tot het schoonhouden? Spelen met water en zout? Of iets anders?

Bij voorbaat dank.
wo, 04/17/2024 - 09:09 Permalink