Cyste en zwelling

Author:
Tooth85
Posted:
do, 09/14/2023 - 09:03
Hoi,

Allereest fijn dat dit forum bestaat! Ik lees regelmatig de info, maar nu dus voor het eerst een post. Super dat jullie dit doen!

Ik ben gisteren bij de huisarts geweest voor wat klachten en ze heeft ook in mijn mond gekeken. Ik dacht dat ik een aft had (plekje links onderin), maar ze denkt dat dit een cyste is. Als de plek niet groter wordt, hoeft er volgens haar niks te gebeuren.

Verder heb ik een zwelling (zo noemde ze dit) op de tandvleesrand naast een teruggetrokken tandhals. Het begon als een klein plekje bij het poetsen met de elektrische tandenborstel en werd eigenlijk steeds groter. Ik poets inmiddels al een tijdje niet meer met de elektrische tandenborstel de tandhalzen, maar met een baby tandenborstel en heel voorzichtig (en ontzie het plekje). De zwelling gaat alleen niet over (meerdere weken). Ze denkt misschien zelfs dat het een granuloom is en dat ik eventueel naar de kaakchirurg moet. Ik ga in overleg eerst naar de tandarts volgende week.

Was benieuwd of jullie wellicht nog een bepaalde visie hebben en/of er tips zijn om de zwelling tot rust te brengen?

Heel erg bedankt voor het meedenken in ieder geval!

PS Ja, ik weet dat ik een poetstrauma heb ;-)
Mijn vorige mondhygiëniste gaf aan hoe ik het kopje van de elektrische tandenborstel moest plaatsen, zodat de haartjes goed onder de tandvleesrand kwamen met het poetsen (had nog nooit elektrisch gepoetst en wilde dit graag gaan doen). Ook de borstel op/over de rand plaatsen kon volgens haar gerust. Ze deed dit voor met een spiegeltje en ik heb dit braaf 2 jaar gedaan. Helaas heb ik hierdoor een poetstrauma opgelopen. Ik ben verhuisd en heb inmiddels een andere mondhygiëniste die er toch een andere visie op na houdt (meer zoals Lieneke van het forum).
Attach
Tandarts_Richa…

Cyste kan je zo niet zien, wel met een x-foto. Als dat er is altijd door KC laten beoordelen. Zou de afwijking bij de tandhals een Epulis zijn???. Laten beoordelen. "Aften zijn kleine, pijnlijke zweertjes in de mond. Deze zweertjes bevinden zich vaak aan de binnenkant van de lip of wang, op het tandvlees of onder de tong. Aften beginnen vaak als blaasjes die later stuk gaan, waardoor de aft verandert in een pijnlijk zweertje. Een aft in de mond herkent u aan de grijswitte of gele kleur met een rode ontstoken rand. Tijdens het eten van zuur of erg warm voedsel kan een aft u stekende pijn bezorgen.".
do, 09/14/2023 - 22:11 Permalink
Tooth85

Heel erg bedankt voor uw antwoord en het meedenken!

Als ik het goed begrijp kun je zonder het maken van een foto dus niet beoordelen of het een cyste is. Mocht het een cyste zijn dan is het verstandig om dit te laten beoordelen door de kaakchirurg. Verwijst een tandarts altijd door hiervoor of beoordelen/behandelen sommige tandartsen dit ook zelf? Kan een cyste ook gewoon blijven zitten of moet dit altijd behandeld worden? Ik heb er verder geen last van en het plekje zit er ook al een tijdje (eveneens geen last van de tand(en) bij de vermoedelijke cyste). De huisarts gaf aan bij geen groei niet behandelen. Als het geen cyste is, enig idee wat het wel kan zijn?
Het zweertje is wel gevoelig daarentegen, zeurend gevoel. Kan het ook zijn doordat het tandvlees daar zo teruggetrokken is en ik dit gebied voorheen elektrisch heb gepoetst dat het een soort trauma zweertje is dat lastig geneest? Kan zo'n zweertje of eventueel een Epulis weer uit zichzelf genezen uiteindelijk? Kan er eventueel iets voorgeschreven worden zoals bijvoorbeeld een gel om aan te stippen dat de genezing kan bevorderen?

Ik heb verder een goede mondhygiëne (rageren, poetsen, niet roken, weinig tussendoortjes, geen zure/frisdranken etc.) Wel heb ik een stressvolle periode achter de rug. Wellicht dat dit ook zo zijn invloed kan hebben op de mondgezondheid.

Ik ga het sowieso laten beoordelen en nogmaals dank voor uw reactie!
vr, 09/15/2023 - 09:18 Permalink