bultje

Author:
pepsi
Posted:
wo, 05/23/2007 - 12:16
hallo. had eerst last van bloedend tandvlees. en heb nu aan de linkerkant een bultje op de tandvlees.

er komt push uit als je hem kapot duwt ( net als een puist)

heb er geen last van.

wat kan dit wezen?
Anoya

Als je bij de zoekfunctie 'aft' in typt, krijg je een heleboel topics. Misschien kun je daar even wat rondlezen en kijken of dat hetzelfde is/lijkt :)
wo, 05/23/2007 - 12:29 Permalink
pepsi

ik lees hier als het om een fistel gaat dat je naar een kaakciurg moet.

dat zie ik niet zitten. gaat het niet van zelf over heb geen pijn. ik leesde

dat het ook pijn moet doen maar daar heb ik geen last van ook niet van een kies.

kan me eigen tandarts me daar bij helpen? :(
wo, 05/23/2007 - 13:12 Permalink
Spiegeltje

Als de pus van de ontsteking via een fistel weg kan hoeft het niet altijd pijn te doen. Er wordt dan immers geen druk uitgeoefend op de zenuwen.

De kans is heel klein dat de fistel vanzelf weg gaat. Je moet echt een afspraak maken met de tandarts. Die kan een foto maken en een juiste diagnose stellen. Daarvan hangt weer af wat er verder moet gebeuren.

Als een wortelpuntontsteking de oorzaak is van de fistel, wat niet altijd zo is, zullen de meeste tandartsen de behandeling daarvan wel uitbesteden aan de kaakchirurg.
wo, 05/23/2007 - 13:37 Permalink
pepsi

wat kan nog meer de oorzaak zijn? en ik hoef pas in november weer naar de tandarts toe kan dit wachten tot die tijdt. zolang ik er geen last van heb. dat kan toch geen kwaadt
wo, 05/23/2007 - 13:48 Permalink
Spiegeltje

Hoi Pepsi,

Het kan best zijn dat je weinig last hebt en dat de klachten ook lange tijd niet toenemen, of zelfs lijken te verdwijnen. Maar er zit toch ergens een ontsteking omdat er pus vrijkomt. Een ontsteking is nooit goed. Het is daarom toch het verstandigste om de tandarts er binnenkort even naar te laten kijken. Er is geen spoedafspraak voor nodig, maar november is wel erg ver weg.

Zoals ik al zei, de tandarts kan de plaats en oorzaak van de ontsteking vast stellen, onder andere met een foto en een "truukje" waarmee het kanaal naar de bron van de ontsteking zichtbaar wordt. Dan zal hij aangegeven wat er precies aan de hand is en wat er het beste aan kan gebeuren. Dan kun je altijd nog zelf beslissen. Zo ver ik kan overzien gaat het niet om iets waar je je veel zorgen om moet maken. Ook niet als je wordt doorverwezen naar de kaakchirurg maar je moet het niet op z'n beloop laten omdat de ontsteking kan verergeren.

Heb je misschien een tijdje geleden een wortelkanaalbehandeling gehad op een tand/kies ergens in de buurt van het bultje?
wo, 05/23/2007 - 23:44 Permalink
pepsi

hoi.spiegeltje.

ja heb een tijdt geleden een wortelknaalbehadeling gehad aan de kies. maar dat was in februari.

nu mometeel is het bultje weer weg. soms als hij trug komt zit er de ene keer push bij als je er op drukt. en soms komt er geen push uit. dan druk je hem gewoon weg. hoe kan dat?

hij komt soms de volgende dag terug soms blijft het veel langer weg.

het bultje zit boven de kies waar ik een wortelknaalbehandeling heb gehad..

groetjes
do, 05/24/2007 - 12:07 Permalink
Lieneke

Zo te horen heb je een chronische ontsteking aan de wortelpunt ondanks de wortelkanaalbehandeling. Soms vlamt het op en dan komt er weer pus.
Het kan zijn dat de wortelkanaalbehandeling niet helemaal goed erin zit. Laat de tandarts er even een foto van maken dan weet je al een heel stuk meer.
do, 05/24/2007 - 12:21 Permalink
pepsi

hoi.

ben bij de tandarts geweest en hij heeft fotos gemaakt.

er zit een fistel nu heeft hij me doorverwezen naar de kaakciurg.

maar durf geen afspraak te maken komt omdat ik er toch geen last van heb en hetbultje is nog steeds weg.

gr :P
vr, 06/08/2007 - 19:33 Permalink
Spiegeltje

Hoi,

Ik zou toch maar een afspraak maken. Je kunt waarschijnlijk pas over een paar weken terecht (wachtlijst). Als je er heel erg tegenop ziet kun je misschien eens een berichtje plaatsen op het angstforum om je moed in te laten spreken. Ik ben daar niet zo goed in. Succes in ieder geval!
vr, 06/08/2007 - 19:44 Permalink
eva414

[quote="Spiegeltje"]Zoals ik al zei, de tandarts kan de plaats en oorzaak van de ontsteking vast stellen, onder andere met een foto en een "truukje" waarmee het kanaal naar de bron van de ontsteking zichtbaar wordt.

Welk truukje is dat dan?
vr, 06/08/2007 - 20:11 Permalink
Spiegeltje

Dan wordt er een draadje van een rubberachtig materiaal ("gutta percha") door de fistel naar binnen geschoven tot aan de ontstekingsbron. Dit gutta percha is heel goed zichtbaar op de rontgenfoto zodat je meteen weet hoe het kanaaltje loopt.

Hier is dat goed te zien:

Zichtbaar gemaakte fistel

Rond de wortelpunt bevindt zich een flinke ontsteking, herkenbaar aan de zwarting op de foto.
vr, 06/08/2007 - 20:42 Permalink
pepsi

oke bedankt.

maar wacht nog ff om een afspraak te maken zolang ik er geen last van heb en het bultje weg blijft is er niks aan de hand en kan het ook niet kwaadt er is geen haast bij.

ik ga binnen kort nog op vakansie en heb nog een bruiloft en dat soort dingen bel in het najaar wel ff. :D
ma, 06/11/2007 - 15:48 Permalink