bultje

Author:
Lotte1985
Posted:
za, 04/14/2007 - 22:27
Hallo,

ik heb een bultje op mijn gehemelte, en ben hiermee naar de tandarts geweest. Die zegt dat het om een ontsteking in een speekselkliertje gaat en heeft mondspoeling voorgeschreven. Dit blijkt echter niet onmiddellijk te werken... Het bultje is al behoorlijk groot, en zit er toch al van vorige zomer, dus ik ben er niet gerust in... Wat denken jullie hiervan? Wat zou het kunnen zijn?

groetjes,

lotte
MoniqueDM

Het kan aan mij liggen, maar ik heb nog nooit gehoord dat er speekselkliertjes in het gehemelte zitten.
Kun je misschien een foto van het bultje maken?

Monique
zo, 04/15/2007 - 07:27 Permalink
Irfan

Hallo,

ik heb meer dan een jaar geleden een bult opgemerkt op mijn gehemelte, die er nu nog altijd zit. Nu begin ik er ook last van te krijgen, in de zin dat die plek precies een beetje pijn doet, en vooral als ik erop duw. De plek zit eigenlijk totaal niet dicht bij mijn tanden, maar precies vlak in het midden van mijn gehemelte, dus ik denk niet echt dat het iets met mijn tanden kan te maken hebben. De plek is ook zeer hard. Nu heb ik onlangs ernaast nog een andere bult opgemerkt, die precies al iets groter is, ook in het midden van mijn gehemelte, maar aan de andere kant.

Wat zou dit kunnen zijn? Ik heb een afspraak gemaakt bij mijn tandarts, maar dit ging wel pas over drie weken. Zou het nodig zijn om aan te dringen op een vluggere afspraak? Ik ben er precies toch niet echt gerust in...

groetjes,
Lotte


Probeer op dezelfde plaats door te gaan met een onderwerp...

Op het gehemelte bestaan wel degelijk kleine speekselkliertjes, die we accessorische kliertjes noemen. Daar kan een slijmcyste zitten, maar dat komt betrekkelijk weinig voor, daarnaast is dat niet op te lossen met een spoelmiddel...

Als ik het verhaal zo lees, gaat om aan twee kanten zittende harde zwelling, die hard is. Een slijmcyste is niet zo hard.

Kun je wat meer vertellen over:

-kleur?
-grootte?
-Heb je af en toe een vieze smaak in de mond?
-Is de zwelling weleens afgenomen?
-Een keer opengebarsten?

Eventueel een fotootje van maken...

Mijn advies in deze zou zijn een verwijzing naar de kaakchirurg vragen aan de tandarts.

Groet Irfan
zo, 04/15/2007 - 08:17 Permalink
Lotte1985

Hey,

een foto is praktisch niet mogelijk, maar hier toch een wat uitgebreidere beschrijving.

kleur: een beetje blauwachtig doorschemerend
grootte: ongeveer een klein erwtje ofzo
geen vieze smaak in de mond
de zwelling neemt niet af, ik heb integendeel eerder de indruk dat het groter wordt, maar kan natuurlijk inbeelding zijn...
en nog niet opengebarsten.

ik denk niet dat mijn tandarts mij onmiddellijk zo vlug zou doorsturen naar een kaakchirurg, naar zijn mening is het dan ook gewoon een ontstoken speekselkliertje, dusja.

groetjes,

lotte
zo, 04/15/2007 - 20:48 Permalink
Irfan

Beste Lotte,

Iets blauwachtig, het enige wat ik me kan bedenken is een bloeduitstorting of een bloedblaar op he gehemelte. Maar deze knappen open en vullen zich dan weer met bloed.

Ik zou je adviseren om goed op te schrijven welke klachten je hebt en terug te gaan naar de tandarts. Zijn therapie heeft immers niet geholpen, dus moet hij een nieuwe therapie instellen of verwijzen. En geef duidelijk aan dat je er niet gerust op bent.

Was er ook een controle afspraak (n.a.v. van zijn therapie) of hoefde je niet meer terug te komen?

Succes en groet Irfan
ma, 04/16/2007 - 10:41 Permalink
Mesa

Ik denk dat ik hier op de juiste plaats ben voor een antwoord.

Rond 18:00 uur kwam ik opeens tot de ontdekking dat ik een klein bobbeltje heb op de rand van mijn voortanden / gehemelte. Ik verwacht dat het er toen nog geen uur zat. Aangezien ik negatieve ervaringen heb met alles in mijn keel / mond (ontstoken amandelen, opgezwollen amandelen en daarna laten verwijderen) veerde ik toch wel even op.

Ik ben momenteel licht verkouden, en heb zeker niet op iets scherps gebeten of iets warms gegeten, en ben ook niet recent naar de tandarts geweest.

Wie-o-wie weet wat het is, maar vooral: hoe kom ik er weer vanaf?

http://farm3.static.flickr.com/2037/2083946179_9342d3f395.jpg?v=0
ma, 12/03/2007 - 20:35 Permalink
Mesa

Bij de huisarts geweest. Geen doorverwijzing naar de kaakchirurg.
De huisarts schatte in dat het een ontstoken slijmklier was.
Ik kon kiezen: of het aankijken, en mocht ik er last van krijgen, dan moest ik maar terug komen. De tweede optie was lek prikken. Dat bleek de oplossing. Woensdagmiddag lek geprikt, 's avonds gewoon eten (kip en patat), en alles was weg. Nu, een week later, leek me dit nog steeds de goede keuze. Merk er totaal niets meer van, maar heb geen idee hoe het er nu uitziet. Van het weekend zag het er een beetje 'grijzig' uit, maar dat schijnt normaal te zijn bij genezingen in je mond had ik wel gemerkt na het weghalen van mijn keelamandelen.
di, 12/11/2007 - 16:04 Permalink