Brandende tong en binnenkant mond

Author:
Gewoonikikik
Posted:
do, 09/21/2023 - 21:01
Ik heb nu ruim 9 maanden een prothese boven en onder.
Nu heb ik constand een brandende tong
De binnenkant van m'n lippen branden en doen zeer. Het is ook allemaal vurig rood.
Ik heb de wereld aan producten geprobeerd om te spoelen om het gebit zelf te reinigen.
Ik maak het minimaal 2 keer daags schoon. Maar in plaats van minder lijkt het soms erger te worden.
De tandarts zei dat goed gereinigd moest worden. Maar ik poets die dingen naar mijn idee echt goed. Help me wat kan dit zijn? En belangrijker wat doe ik eraan
Tandtechniek R…

Een klein percentage van de bevolking kan een allergische reactie vertonen op de kunststof gebruikt in de prothese. Komen vaak overeen met de genoemde klachten.

Afhankelijk wat voor materiaal er gebruikt is, hoe het verwerkt is kan dit mogelijk klachten veroorzaken.
Zoals genoemd kan restmonomeer een oorzaak zijn, vaak door onvoldoende of onjuiste uitharding van de prothese in het productieproces. Dit kan men soms oplossen door de prothese naar het laboratorium te sturen alwaar zij de prothese na-polimeriseren om eventueel restmonomeer te verwijderen.

Nog een mogelijkheid is een reactie op de rode adertjes in de kunststof, op microscopisch niveau kunnen deze soms uit de harde kunststof steken en irritatie geven.

Indien men een moderne printprothese heeft zou deze kunststof ook een reactie kunnen geven door soort kunststof of de productie.

Om een echte allergie vast te stellen zal dit mede door de tandarts moeten worden getest.

Indien het uiteindelijk een echte allergie betreft zijn hier alternatieve kunststoffen voor zoals vinyl. Dit kan vooraf getest worden met kleine testplaatjes geleverd door een gespecialiseerd laboratorium.
za, 09/23/2023 - 08:18 Permalink
Tandtechniek R…

Bij twijfel zeker de betere optie om door te verwijzen.
Mondbranden is soms lastig. Van een verkeerde beethoogte tot medicatie, productiefout of daadwerkelijke allergie. Veel mogelijke oorzaken.

Wij zien veel aanvragen binnenkomen van tandartsen, behandelaars en collega's uit binnen en buitenland voor allergie testplaatjes in anti-allergische kunststof. Lijkt door de jaren heen ook een lichte toename.
Allergie testen is iig een goede optie als men heeft uitgesloten dat het niet ligt aan een foutieve beet en de prothese is nabehandeld door het laboratorium.
za, 09/23/2023 - 10:13 Permalink