bloedend tandvlees

Author:
karel207
Posted:
za, 11/04/2006 - 10:41
Ik ben 48 en ben al enkele tanden kwijt. Mede hierdoor kan ik niet goed bij alle tanden om te poetsen. Het tandvlees van één alleenstaande maaltand ziet wat rood en bloedt soms. Op die plaats geraak ik er echt niet goed bij met tandenborstel of met de flossdraad. Ik zou graag willen dat het tandvlees daar geneest.

Ik weet dat het nodig is om juist die tand goed te poetsen. Maar ik doe dan zo ontzettend mijn best dat ik me daar nog kwetst. Ik kan er gewoon niet goed bij. Ik wring mijn tandenborstel in alle mogelijke richtingen maar dat lukt gewoon niet. Hoe kan ik mijn tandvlees daar terug gezond krijgen. Ik denk nu wel niet dat het tandvlees al heel erg ontstoken is. De lijn met de tand ziet rood.

Wie weet hiervoor een oplossing. Bestaan er soms speciale tandenborstels voor moeilijk bereikbare plaatsen. En waar kan ik die dan kopen?

Alvast bedankt voor goede raad
Karel
Lieneke

Bekend probleem...de zogenaamde solitaire elementen zijn altijd lastig om goed schoon te maken. Misschien probeer je te goed en raak je zo gefrustreerd dat je jouw spieren te veel aanspant. Probeer eens om alles zo goed mogelijk te ontspannen. Als de spieren zich aanspannen gaan ze namelijk ook drukken op de betreffende tand/kies en kan je de tandenborstel er niet meer goed bij krijgen. Als de lip/wang in de weg zit, haal hem dan aan de kant met de vingers.
Misschien biedt een one-tufted (ook wel end-tufted of cingle-tufted genoemd) een uitkomst? Dit is een borstel met een klein groepje haren.
Succes ermee!
za, 11/04/2006 - 12:26 Permalink
karel207

Bedankt voor je antwoord.

Ja, mijn wang zit inderdaad in de weg. En de tandborstel is eigenlijk te breed om aan de zijkant (eigenlijk plaats tussen twee tanden, maar de andere tand is weg) te poetsen.

Je spreekt daar van speciale tandenborsteltjes. Zijn die in de apotheek te koop? Is dit nog iets anders dan kindertandenborsteltjes.

Zou het helpen spoelen met een product ook kunnen helpen?

Nogmaals bedankt voor de info
Karel
za, 11/04/2006 - 14:09 Permalink
Lieneke

Het is inderdaad wat anders dan een kindertandenborstel. Ik weet niet of ze zo in de drogist liggen, maar anders kan je even vragen of ze het voor je bestellen daar.

Spoelen kan, maar meestal krijg je hier aanslag van. Je moet dan aan een anti-bacteriaal spoelmiddel denken. Niet alle spoelmiddelen mag je blijven gebruiken.
za, 11/04/2006 - 16:56 Permalink
Asphyx

Met een gaasje (of ander soort textiel) kom je er inderdaad heel makkelijk bij. Een single-tufted borstel is vaak nog moeilijk in de goede richting te bewegen. Deze is vaak makkelijker bij elementen met veel ruimte, maar die niet losstaan van de rest, naar mijn mening.

Met de combinate elektrische of kindertandenborstel met gaas moet het wel lukken.

Mogelijk is er ondertussen ook wat tandsteen ontstaan rond de kies. Voor een goede genezing dient de tandarts/mondhygieniste dit ook te verwijderen.

Succes!
ma, 11/06/2006 - 13:08 Permalink