Zwakke kies met grote vulling kraakt

Author:
Paroparo
Posted:
za, 03/25/2023 - 22:10
Hallo,

Vraagje,
Ik heb een zwakke kies. Waar ook al eens een wortelkanaal behandeling bij is gedaan, met een erg grote vulling. Alleen het buitenste randje staat nog. De vulling is ook al een keer afgebroken. Toen is er een nieuwe geplaatst. Een tijdje geleden zeurde het en ben ik bij de tandarts geweest maar die kon niets vinden. Kon mij wel door sturen naar de kaakchirurg? Daar schrok ik van ; ben erg angstig en dus afgewacht en het zakte op den duur weer...

Gisteren ging ik voor het poetsen met ragers door mij gebit. En het kraakte daar bij die zwakke kies. Nu zeurt het weer lichtjes.

We zijn nu op vakantie , wel in Nederland. De vraag is kan ik het beste zsm de tandarts bellen of heeft het niet zo een haast?
Kan bij een zwakke kies die al een wortel behandeling heeft gehad weer een ontsteking ontstaan? Wat moet er dan bij de kaakchirurg? Ik heb nog niet zolang een andere tandarts en die stuurde nooit naar de kaakchirurg.

Er is al eens gesproken over een kroon. Is dat de beste keuze? Of heb ik veel risico naar de kaakchirurg te moeten indien er een ontsteking ontstaat? Of kan dat niet meer?
Ik overweeg de kies te laten verwijderen maar dan heb ik geen kiezen meer aan 1 kant. En een groot gat. Er zit nog 1 kies achterin. Maar die heeft dan denk ik geen functie meer.

Graag reactie,
Als ik zsm naar de tandarts moet ga ik liever morgen naar huis ipv maandag.
Heel erg bedankt alvast!!!

Vr groet
Tandarts_Richa…

Bij twijfel altijd bellen. Denk niet dat uw tandarts op zondag werkt. Dus maandag gelijk bellen maar weet niet of u gelijk aan de beurt bent, meestal niet vanwege afspraken in de agenda.. Bij een kies met een WKB adviseer ik altijd een kroon of in ieder geval een vulling die de knobbels overkapt. Een wkb behandelde kies kan altijd weer ontsteken. Ik stuur dan naar de endodontoloog voor een herbehandeling. Ik vind dat een beter prognose hebben.. Maar een kaakchirurg kan ook maar die doet een apex resectie. Als de kies getrokken wordt dan adviseer ik dat te vervangen. Er zijn goedkopere en duurdere oplossingen. Raadpleeg uw tandarts.. In mijn vak, helaas, duurste is het lekkerste....net als met een auto...een duurdere uitgave heeft meer luxe.
za, 03/25/2023 - 23:31 Permalink
Paroparo

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor de reactie!
Ik vraag mij ook af, als het nou al een beetje zeurt geeft dan een kroon er op laten zetten niet nog meer risico op een wortelpuntontsteking?

Dus een tweede keer is lastiger en kan niet door tandarts gedaan worden ?

Wat is dan de beste keuze vervangen of op deze kies een kroon?

Alvast bedankt!
zo, 03/26/2023 - 12:04 Permalink
Tandarts_Richa…

Als een kies niet rustig is kijk ik eerst waarom en probeer de oorzaak te verhelpen. Pas als het rustig is maak ik een kroon. De wortelpunt ontsteking ontstaat door een her infectie omdat er een lekkage in de vulling ids of niet allen kanalen in eerste instantie gereinigd zijn. De endodontoloog kan dan met een her behandeling uitkomst bieden. Sommige tandartsen zijn zo bedreven/gespecialiseerd dat zij de herbehandeling zelf doen. Een kroon dus pas als het element rustig is.
zo, 03/26/2023 - 13:43 Permalink
Paroparo

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Heel erg bedankt!
Dat een vulling kraakt wijst dat dan op een lekkage van de vulling?
Het zeurt licht. Hoe is het dan rustig te krijgen , bv ook met antibiotica?
Ik neem nu paracetamol , of is het beter ibuprofen te nemen om een ontsteking te voorkomen?

Ik ben erg angstig , en ook panisch voor ( ingewikkelde ) behandelingen en kaakchirurg denk ik echt nooit te durven. Ik ben al eens vele jaren niet geweest en heb toen ook doorgelopen met veel pijn. Vandaar dat er in deze kies ook zo een grote vulling zit en de kies daarnaast was afgebroken en moest er na vele maanden met pijn en niet naar de tandarts durven , uitgepuzzeld worden.

Omdat ik erg bang ben voor wtk behandeling, kroonplaatsing , kaakchirug etc zelfs controle vind ik al dood eng , ben ik nu geneigd deze kies te laten verwijderen. Ook dood eng. Maar vraag mij af, kan een gewone tandarts dat wel ? Gezien die grote vulling of is de kans dan ook groot dat ik naar een kaakchirug moet ? Is de kans groot dat de kies bij het trekken breekt en er uitgepuzzeld moet worden ?

Is het heel onverstandig de kies te laten verwijderen? Gezien ik er daarna niets meer aan durf te doen. En dus een groot gat heb. Maar nu eet ik sinds de wtk behandeling eigenlijk ook niet meer aan die kant.

Alvast wederom dank !
Vr groet!
zo, 03/26/2023 - 15:44 Permalink
Tandarts_Richa…

Er is al een wkb gedaan dus de zenuw kan geen pijn doen. Gevoeligheid waarschijnlijk omdat er een los stuk vulling of kies irriteert. Ik gebruik/ schrijf eigenlijk bijna nooit meer een AB kuur voor. Indien te gevoelig een pijnstiller. Morgen gelijk vroeg bellen voor een afspraak. Ik kan makkelijk zeggen dat je niet bang hoeft te zijn immers pijn kan uitgesloten worden met een goede verdoving. En als u vertrouwen heeft in de behandelaar helemaal geen angst, maar het zit in uw hoofd. En blijkbaar heeft de les v te wachten en de gevolgen ervan niet geholpen om dat nog een keer te voorkomen. Advies is niet zo ver te laten komen, vind iemand die u het vertrouwen kunt geven. Als u een kies laat verwijderen dan weer aan laten vullen anders moeten de resterende kiezen te hard werken met de gevolgen van dien. Bijv. breuk door overbelasting. Ik ben een gewone tandarts en ik krijg als ik wil de moeilijkste kiezen eruit. Maar uit gemak stuur ik soms door naar de KC....gaat sneller door meer ervaring in moeilijke verwijdering. Maar niet doen en als het toch te laat is hoeft het niet te betekenen dat het een moeilijke verwijdering is. Bellen..succes.
zo, 03/26/2023 - 18:04 Permalink