zenuwontsteking....

Author:
simone1970
Posted:
vr, 04/20/2007 - 16:58
ik ben vandaag behandeld aan een zenuwontsteking,ik had in de afgelopen weken pijn aan mijn 2 kiezen, na daar aan behandeld te zijn ,vullingen erin gedaan,had ik nog steeds erg pijn in mijn kies,dus conclusie was een zenuwontsteking .Na dat vandaag de verdoving uit gewerkt was kwam dezelfde pijn weer terug , dus ik denk dat die kies ernaast wie ook is behandeld met vullingen ,dat daar ook de zenuwen van ontstoken zijn.Of doet de behandeling van een zenuwontsteking erna ook nog steeds pijn ?De tand is dan toch dood dus hoe kan dat dan nog pijn doen ? En ik lees hier steeds over een wortelkanaal behandeling is dat hetzelfde als een zenuwontsteking behandeling?Alvast hartstikke bedankt voor degene wie antwoord geeft op mijn vragen , want ik ben zo moe van die pijn ,ben in staat om ze allemaal te laten trekken dan heb ik ook geen last meer.
Roxanne

Hoi hoi,

Vervelend van de pijn allemaal :( En het kan inderdaad na een wortelkanaalbehandeling ( WKB, en wat jij zegt is hetzelfde ) nog erg gevoelig zijn. Neem een ibuprofennetje, en vanavond lekker op tijd naar bed. Als het morgen nou echt niks verbeterd is zou ik de dienst tandarts bellen. Misschien kan hij een foto voor je maken en eventjes kijken wat er nog meer aan de hand is!

Sterkte, en succes!
Roxanne :smt006
vr, 04/20/2007 - 19:20 Permalink
simone1970

Oh vandaag is het een dag na mijn wkb en ik heb nog steeds pijn....vooral na het eten.Ik weet niet welke kies het is waar ik aan ben geholpen of wie erlangs zit waar ik een vulling hebe gekregen,kan het een dag na de wkb dat je nog pijn hebt, vooral na het eten?
za, 04/21/2007 - 11:23 Permalink
hermina

Hallo,
Ik heb na een wortelkanaalbehandeling idd nog 2 dagen napijn gehad, dit was ook normaal. Maar als je meer info wilt kijk eens op de startpagina van deze site bij: algemene informatie -> wortelkanaalbehandeling. Hier staat veel meer over dit onderwerp.
Met vriendelijke groet, Hermina
za, 04/21/2007 - 15:54 Permalink
simone1970

bedankt Hermina voor je antwoord.Ik ben gister bij de weekend tandarts geweest en die vond mijn kies ernaast klopgevoelig dus misschien ook een wkb nodig.Maar hij vond het beter als ik maandag met mijn eigen tandarts contact opnam.Nu kan ik ook precies de kies aanwijzen ,het is de kies naast mijn kies waar ik aan geholpen ben :cry: Hij doet nu erg pijn zelfs bij gewoon aandrukken met mijn vinger ,tis ook net of hij omhoogkomt.groetjes Simone
zo, 04/22/2007 - 12:48 Permalink
simone1970

En ik mag maar 6 ibruprofen 200mg en die heb ik vannacht al allemaal opgegeten :o iemand een idee wat nu zou helpen tot morgen ?paracetamol helpt niet meer
zo, 04/22/2007 - 12:51 Permalink
hermina

Hallo,
Wat ontzettend vervelend zeg. Als het echt veel meer pijn doet zou je misschien nog weer met de weekendtandarts kunnen overleggen lijkt mij, ook over de pijnstillers. Als je echt zoveel meer nodig hebt zit je snel vast aan voorgeschreven medicatie. Er staat wel een item over pijnstilling in offtopic waar je zou kunnen kijken, maar of je daar wat aan hebt weet ik niet.
Veel sterkte in ieder geval, ook voor morgen, Hermina
zo, 04/22/2007 - 13:46 Permalink
simone1970

ben net terug van de weekend tandarts verdoving werkt nog weer een wkb gehad hij maakte het open en hij zei de kanaaltjes zijn al voor 80 % dood......
zo, 04/22/2007 - 16:42 Permalink
hermina

Goed dat je gebeld hebt!
Fijn dat de tandarts nu met de behandeling is begonnen ook :D. Nu moet het met paracetamol wel goedkomen!
Heel veel succes verder, groetjes, Hermina.
zo, 04/22/2007 - 17:18 Permalink
simone1970

Hallo allemaal,
Gister 1 dagje beetje pijnvrij alleen napijn,dacht hehe ik ben er vanaf.Maar helaas gisteravond begon het weer en ik weet niet welke van de 2 kiezen omdat ze naast elkaar liggen :cry:Vrijdag endodontie aan element 35 gehad ,zondag aan element 36.Zou het kunnen dat die 36 4 kanaaltjes heeft en dat ik daarom nog pijn heb?Of wat zou de reden toch kunnen zijn vraag ik mijn eigen echt af.Nu lees ik hier ook nog dat pijn in je hersenen kan gaan zitten als je lang last hebt van pijn ,dus ik wil er zo snel mogelijk vanaf zijn!Is het misschien niet beter om een verwijskaart voor de endotoloog te vragen?Hoop op antoord...vriendelijke groetjes Simone
di, 04/24/2007 - 12:31 Permalink
simone1970

Hoi ,
Ben vandaag weer tandarts geweest alle 2 mijn kiezen weer door gespoelt en amoxicilline 500 mg gekregenm voor een week.pff hoop er nu vanaf te zijn....
wo, 04/25/2007 - 13:06 Permalink
Mignon

Nog even doorbijten Simone. Ik hoop dat het snel weer de goede kant op gaat. En wat die verdovingen betreft; daar moet je je niet al teveel zorgen over te maken. De vloeistof die er wordt gebruikt werkt zeer lokaal. De verdoving voorkomt juist dat het lichaam pijn ervaart en reageert met een stressreactie.

Groetjes, Mignon
wo, 04/25/2007 - 17:39 Permalink
hermina

Mooi dat je dit weer achter de rug hebt! :D
Nu de ontsteking goed behandeld is gaat het vast beter, beetje napijn moet je niet van schrikken hoor (hoef je natuurlijk niet te krijgen), had ikzelf wel maar paracetamol werkte prima, dat wist je al.
Ik vraag me wel af of de behandeling klaar is, moet je niet terug komen om de wortelkanaalbehandelingen af te maken?
Dat was bij mij (en velen op dit forum) ook prima te doen dus maak je daar dan geen zorgen over.
Groetjes, Hermina

P.S. Je eigen tandarts kan die behandelingen vast prima zelf!
wo, 04/25/2007 - 18:19 Permalink
simone1970

Hoi hoi

Hartstikke bedankt voor jullie fijne reacties.Ja Hermina over een maand moet ik terug komen om ze af te maken de wortelkanaaltjes,Ze maken dan ook nog een keer een foto zei de tandarts vanmorgen,ik weet niet precies waarom eigenlijk.Groetjes Simone
wo, 04/25/2007 - 18:38 Permalink
simone1970

Jammer dat niemand mij antwoord geeft want ik zit er zo over te piekeren.... :roll: ik heb natuurlijk ook woensdag nog die behandeling gehad zou het daat niet nog aan kunnen liggen? En als ik nog een 4 de kanaaltje in die kies heb , zou die dan nu pijn kunnen doen ?
vr, 04/27/2007 - 22:47 Permalink
Mignon

Beste Simone,

Excuses dat ik zo laat reageer. Ik ben enkele dagen in het buitenland geweest.

Wat vervelend te lezen dat je klachten nog steeds niet over zijn. Heb je ondertussen nog contact gehad met je eigen tandarts? Het is namelijk een vrij specifieke probleem en ik denk dat hij daarom duidelijker kan beantwoorden.

Je schreef dat je een kuur amoxicilline hebt afgerond en dat je nu na 2 dagen weer opnieuw last hebt van de kies waarin een wkb is gestart. Het kan inderdaad zijn dat er een 4e kanaaltje in de kies is verstopt en dat de zenuw die hierin zit nog irriteert. Is de pijn in de tussentijd, dus tijdens de kuur wel even weggeweest? En als je je kiezen langzaam op elkaar laat komen, komen ze links dan tegelijk met rechts op elkaar?

Als ik je verhaal zo lees denk ik dat er sprake was van een forse ontsteking die zich in het bot had uitgebreid. Vandaar dat er waarschijnlijk ook een antibioticumkuur is voorgeschreven. Deze ontsteking zal langzaam verdwijnen.

Normaal gesproken is een napijn van enige dagen na een wortelkanaalbehandeling normaal, de pijn wordt met name gevoeld bij kauwen/dichtbijten, tikken of andere krachten op de tand/kies. Als de ontsteking dermate groot is, zal het herstel langer duren en kunnen enige weken klachten aanwezig blijven.

Bij blijvende klachten is altijd het advies om je eigen tandarts consulteren. Ik zou hem gewoon nogmaals opbellen als je je zorgen maakt.

Veel sterkte Simone!

Gr, Mignon
vr, 05/04/2007 - 15:02 Permalink
Mignon

Beste Simone,

in reactie op je mailtje: de zenuw in dat eventuele vierde zal vanzelf afsterven, maar dit kan gepaard gaan met flinke pijnklachten. Ik hoop dat jouw klachten naweeen zijn van de aan de wortelpunt gelegen ontsteking.

Nogmaals veel sterkte en tot op het forum, gr Mignon
vr, 05/04/2007 - 15:26 Permalink
simone1970

Ben vandaag naar de tandarts geweest om de wortelkanaalbehandeling af te maken.Heb anderhalf uur in de tandartsstoel gelegen en het is nog steeds niet klaar ,ik moet nog een keer terug komen voor nog anderhalf uur en daarna heb ik nog een afspraak staan voor nog een uur!Vorige week is mijn kleine kies wel afgemaakt , ik had tijdens de behandeling geen pijn en ook geen napijn.Nu vandaag had ik wel pijn de ontsteking aan mijn wortelpunt zat er nog steeds .Ik had geen last meer van mijn kies en nu weer wel! :( Er zijn vorige week 3 fotos gemaakt (ze mislukte iedere keer) en vandaag zijn er weer 4 fotos gemaakt.Is dat niet slecht?
2 juli ga ik op vakantie en die andere 2 behandelingen zijn pas na de vakantie. :oops: Ik ben bang dat ik dadelijk op de vakantie nog pijn heb.En voor die andere behandelingen ben ik ook bang want het deed pijn vandaag.Als ik dit vante vorgen had geweten zoveel behandelingen en pijn dan was die eruit gegaan.
do, 05/31/2007 - 16:30 Permalink
hermina

Hallo Simone,

Wat ontzettend vervelend dat je zo veel behandelingen nodig hebt. En nog meer dat het tijdens de behandeling pijn deed (werkte de verdoving niet goed?) en dat je nu opnieuw weer pijn hebt terwijl het weg was. Kan natuurlijk toch wel gewoon napijn zijn nu, maar dat zul je wel bijna niet meer geloven na alles wat je aan ellende hebt gehad!

Weet je wat er de volgende 2 keer nog moet gebeuren waar zoveel tijd voor is ingepland? Wat ik schreef is over mijn WKB is wel echt waar, jij hebt ook gewoon wel heel veel pech hoor! Ikzelf was in 3 keer klaar en dat was dan ook nog eens 3 keer 45 minuten (wel 1 ,maar ook grote, kies). Geen pijn tijdens de behandeling, en maar 2 dagen heel draagbare napijn. Maar ja, daar heb jij nu niks aan, he :( .

In ieder geval heel veel sterkte en ik hoop echt dat de pijn snel afzakt.

Groet, Hermina.
do, 05/31/2007 - 18:34 Permalink
simone1970

Hoi Hermina,

Ja ze moeten de kanaaltjes groter maken dacht ik .En nog afvijlen en nog vullen.Ik heb net wel zon brufen in nomen en die werken goed.Ik hoop dat het napijn is maar dat heb ik van die kleine kies helemaal niet gehad. :(
do, 05/31/2007 - 18:46 Permalink
simone1970

pf nou het is 3 uur snachts en ik kan niet slapen van de pijn .Ik hoop dat ik morgenvroeg terecht kan voor mijn kies te laten trekken ,want ik heb er zo genoeg van
vr, 06/01/2007 - 02:46 Permalink
simone1970

pf nou het is 3 uur snachts en ik kan niet slapen van de pijn .Ik hoop dat ik morgenvroeg terecht kan voor mijn kies te laten trekken ,want ik heb er zo genoeg van
vr, 06/01/2007 - 02:46 Permalink
simone1970

pf nou het is 3 uur snachts en ik kan niet slapen van de pijn .Ik hoop dat ik morgenvroeg terecht kan voor mijn kies te laten trekken ,want ik heb er zo genoeg van
vr, 06/01/2007 - 02:46 Permalink
simone1970

Net weer bij de tandarts geweest.Ze zei er zit een forse ontsteking ,en dan zou ik niet laten trekken want dan werkt de verdoving niet optimaal.Ze zei dat ik pijn had omdat er gister aan behandelt was met die vijltjes tot aan de ontsteking en dat daardoor de ontsteking weer actief is geworden.Ik heb een verdoving gekregen voor een paar uurtjes pijnvrij te zijn ,het is weerr door gespoelt en weer antibiotica gekregen.Ze weet zeker dat de ontsteking dan weer tot rust komt
vr, 06/01/2007 - 10:11 Permalink
coodje

Net weer bij de tandarts geweest.Ze zei er zit een forse ontsteking ,en dan zou ik niet laten trekken want dan werkt de verdoving niet optimaal.Ze zei dat ik pijn had omdat er gister aan behandelt was met die vijltjes tot aan de ontsteking en dat daardoor de ontsteking weer actief is geworden.Ik heb een verdoving gekregen voor een paar uurtjes pijnvrij te zijn ,het is weerr door gespoelt en weer antibiotica gekregen.Ze weet zeker dat de ontsteking dan weer tot rust komt

Ik herken dit probleem.Kun je ook geen warme en koude dranken erop hebben?
Bij mij is het op een apex uit gelopen.Twee keer zelf aan de zelfde kant na 7 maanden begon het weer ...
Ik hoop dat het beter gaat anders na laten kijken bij een kaakcirurg die kan iets beter met dat aan
Beterschap.....we voelen met je mee :roll:
vr, 06/01/2007 - 10:31 Permalink
simone1970

oh nee dat meen je niet.Ik ga dat allemaal niet meer doen .Als de pijn niet wegaat nu dan gaat de kies eruit dat zei de tandarts zelf ook al.
vr, 06/01/2007 - 11:43 Permalink
coodje

oh nee dat meen je niet.Ik ga dat allemaal niet meer doen .Als de pijn niet wegaat nu dan gaat de kies eruit dat zei de tandarts zelf ook al.
Gisteren heb en kies boven eruit laten halen bij de kaakcirurg.Het is goed gevoelig hoor.Laat je niet van de wijs brengen door de tandarts.....laat je door verwijzen...
sterkte :smt006 Bij mij is vorig jaar een foutje begaan met een wkb..Het veiltje is er in gebleven ...Niks gezecht en lekker door gegaan.Nu ben ik het element kwijt ....dus kijk uit .....
vr, 06/01/2007 - 12:15 Permalink
Van Leeuwen

Wat een vervelend verhaal zeg Simone. Ik begrijpt dat u nu alleen nog heel veel last hebt van de 36 en dat de 35 inmiddels pijnvrij is? Alle andere antwoorden op het forum zijn wel correct maar daar bent u helaas niet mee van uw pijn af. Soms is een ontsteking gewoon niet rustig te krijgen doormiddel van een wortelkanaalbehandeling omdat je niet goed al het ontstekingsweefsel kunt weghalen. Ik begrijp de onvrede en het idee om de kies dan maar te laten trekken maar dit raad ik persoonlijk af. Een goed alternatief zou zijn dat de kaakchirurg de wortelpunten behandeld door een klein sneetje in het tandvlees te maken (dit gebeurd natuurlijk onder verdoving).

De kaakchirurg kan een orthograde kanaalvulling maken (dat is eigenlijk op dezelfde manier als de tandarts het doet met als verschil dat de kaakchirurg ook de wortelpunt vrijlegt en deze schoonmaakt. De kaakchirurg kan ook een retrograde kanaalvulling maken; dit is helemaal vanaf de wortelpunt naar boven toe (eigenlijk omgekeerd dus). Bij beide manieren maakt hij de wortelpunt schoon en vaak kort hij deze ook wat in.

Via zo'n behandeling zou wortelpunt dus schoon moeten worden en de ontsteking dus uieindelijk weg moeten gaan. Overleg eventueel het bovenstaande eens met uw eigen tandarts. Ik begrijp namaelijk heel goed dat u niet graag met een noodvulling op vakantie gaat....

Sterkte

Gr. Maurice
vr, 06/01/2007 - 14:59 Permalink
simone1970

Hartelijke bedankt voor u antwoord. Ja die ene kies is afgevult en die is pijnvrij.Met u antwoord neem ik maandag contact op met mijn eigen tandarts (maandag lijkt wel nog ver weg met deze pijn) Maar denkt u niet dat door die amoxicilline de ontsteking wel wat rustiger wordt?Want als ik er aan denk dat ik moet wachten met deze pijn tot de kaakchirurg plaats heeft :( En zou u de kies niet trekken ivm de pijn door die ontsteking of gewoon omdat het jammer is om de kies te laten trekken?
Vriendelijke groetjes Simone
vr, 06/01/2007 - 16:23 Permalink
simone1970

Ik wil even zeggen tegen de mensen wie gereageerd hebben op mijn berichtjes, ik heb er echt veel steun aan.Hartstikke bedankt hoor! :smt008
vr, 06/01/2007 - 16:25 Permalink
Van Leeuwen

Antibiotica zorgt er meestal voor dat een ontsteking afneemt. Het neemt alleen vaak niet de oorzaak van de ontsteking (in dit geval en wortelpunt die niet goed schoon is waarschijnlijk) weg en de ontsteking kan dus terugkomen. Antibiotica mag samen met pijnstillers gebruikt worden; kijk alleen wel goed in de bijsluiter of dit voor u ook het geval is.

Het trekken van een kies is het laatste redmiddel. Wanneer de kaakchirurg deze kies rustig krijgt bespaart dat u uw kies. Ik denk dat de kies al een vrij kostbaar project is geworden en het is dus zonde om deze te verwijderen zonder het uiterste geprobeerd te hebben. Ik begrijp heel goed dat de pijn bijna ondragelijk is en u daar van af wilt zijn maar daar kan een wortelpuntbehandeling bij de kaakchirurg ook vaak voor zorgen.

Sterkte

Gr. Maurice
vr, 06/01/2007 - 18:29 Permalink
Van Leeuwen

Blijkbaar is er een ontsteking gaande aan de wortelpunt waar zich productne en bacterien aan het vermenigvuldigen zijn. Deze producten hebben ruimte nodig en daardoor krijgt u een dikke wang. De behandeling waar ik het over had kan waarschijnlijk nog steeds wel uitgevoerd worden.

Is de pijn inmiddels wel afgenomen?

Gr. Maurice
zo, 06/03/2007 - 14:06 Permalink
simone1970

Ja de pijn is wel minder, door die antobiotica.Ik denk als ik die niet had gehad......Het nog erger was geweest,maar hoezo waarschijnlijk is het niet zeker dat die behandeling nu nog kan ?
zo, 06/03/2007 - 14:09 Permalink
Van Leeuwen

De kaakchrirug zal zo en zo kijken naar de uitgebreidheid van de ontsteking. Als de ontsteking heel erg uitgebreid is en er dus veel kaakbot verdwenen is besluit hij soms (na overleg met pat.) om de kies te verwijderen.

Ik denk dat de afname van de pijn ook te maken heeft met de bult die is ontstaan. Als er druk wordt opgebouwd dan resulteerd dit in pijn. Als de druk wat kan afnemen (door bijvoorbeeld een bult te vormen) zal de pijn ook minder worden.

Laat je even weten wat je eigen tandarts te zeggen heeft?

Gr. Maurice
zo, 06/03/2007 - 17:20 Permalink
simone1970

Hoi,

Ik heb vandaag de tandarts gebeld.Eerst had ik de assistenteaan de telefoon.Ik zei ik wil graag een verwijskaart voor de kaakchirurg voor een retrograde kanaalvulling of een orthograde kanaalvulling.Ze zei we geven niet zo maar een verwijskaart , ik overleg even met de tandarts.Nu net belde de tandarts terug,hij zei zon behandeling is het laatste redmiddel,en dat is bij u nog helemaal niet aan de orde.Die ontsteking was weer op gaan spelen door de behandeling van afgelopen donderdag en hij denkt dat als het dadelijk stabiel is het ook stabiel blijft.Ik zei maar ik vind het zo erg dat ik nu met een noodvulling op vakantie moet .Hij begreep dat hij zei ik had u erg graag geholpen maar ik heb helaas geen tijd voor die 18 juli om het aftemaken.Hij adviseerde pijnstillers en antibiotica kuur mee te nemen.Hij zou hem niet laten trekken in ieder geval.Ik ga het even laten te bezinken om te kijken wat ik nu doe.Groetjes Simone ps het vervelendste was ik had die afspraak al gemaakt bij de kaakchirurg kon deze vrijdag al terecht :cry:
ma, 06/04/2007 - 13:06 Permalink
Van Leeuwen

Als de onsteking inderdaad al begint af te nemen (en de zwelling dus ook) dan heeft uw eigen tandarts wel gelijk wat dat betreft; dan zal het langzaam aan stabiel beginnen te worden. Dan is er inderdaad nog geen reden om een KC te bezoeken....

Gr. Maurice
ma, 06/04/2007 - 14:10 Permalink
hermina

Hallo Simone,

Gaat het wat dus wat beter nu, ook met de zwelling, en pijn goed afgezakt? Dat is heel goed bericht!

Groetjes, Hermina.
ma, 06/04/2007 - 14:37 Permalink
€nette

Hoi Simone,

Ik lees dat wij in hetzelfde schuitje zitten : met dit verschil dat ik al sinds september 2006 met problemen zit en dit jaar al 3 keer geholpen ben door een kaakchirug. ( zie onder kaakchirurgie : meer dan een half jaar ontsteking ellende ).
Ik zit ook aan de antibiotica en mag vrijdag terug naar de tandarts.
Het valt me op dat men patiënten wel heel lang laat sukkelen met pijn. Telkens maar weer iets nieuws proberen. Ik voel me af en toe toch echt een proefkonijn. Mijn lichaam is nu door die ellende gewoon óp ( geen energie meer door al die ontstekingen en antibiotica kuren. )
Ik hoop voor jou dat er snel een einde aan jouw pijn komt !
ma, 06/04/2007 - 16:02 Permalink
Mignon

Dat is nog een lang verhaal geworden zeg Simone. Je hebt je wel dapper gehouden zeg, want zo te lezen viel het allemaal niet mee. Ik ben in ieder geval blij te lezen dat het nu weer een stuk beter met je gaat. Sterkte!

Gr, Mignon
di, 06/05/2007 - 08:06 Permalink