Zenuwbehandeling

Author:
Martin_bigbadaboom
Posted:
do, 11/14/2002 - 14:26
Vorige week ben ik met last aan een kies naar de tandarts geweest. De tandarts zag niets maar naar boren bleek er een ontstoken zenuw te zitten.

Hij het een en ander boren tegen die zenuw aan :eek: (auw) Vervolgens een noodvulling met een medicijn erin.

Ik moest vandaag terugkomen. Hij heeft weer het een en ander gedaan (voelde hier juist weer helemaal niets van). Toen ik bij het weggaan vroeg wat hij nu eigenlijk gedaan had zei hij "de zenuw doodgemaakt en opgevuld met een pasta, dus een zenuwbehandeling."

Het eerste bezoek duurde goed 5 minuten en het bezoek van vandaag amper 5 minuten. Een wortelkanaalbehandeling duurt toch langer??, wat is dan het verschil tussen een wortelkanaalbehandeling en een zenuwbehandeling? C.q. wat heeft hij nu precies gedaan?

Zijn er ook nadelen aan een zenuwbehandeling? Iemand waaraan ik het vroeg dacht dat je meestal een paar jaar later een brug moet bij de betreffende kies.

Groeten, Martin
de digitale tandarts

Een wortelkanaalbehandeling is hetzelfde als een zenuwbehandeling, zie ook onze informatie hierover.

Meestal worden in de eerste zitting de wortelkanalen geopend, de ontstoken zenuw verwijderd en tijdelijk opgevuld met een ontsmettend medicament. Dit kan over het algemeen vrij snel gedaan worden (5-30 minuten).

In de tweede zitting kan de kanaalbehandeling dan afgemaakt worden; afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, de locatie en de hoeveelheid kanalen kan dit veel meer tijd in beslag nemen, soms wel tot 1,5 uur. Een van de meest gebruikte technieken om te vullen is het plaatsen van rubberen stiftjes met cement in het kanaal, zie deze link : http://www.tandarts.nl/html/wortelkanaal/behandeling.php

Het is ook mogelijk om cementpasta in het kanaal te draaien, dit kost inderdaad minder tijd voor de tandarts.

Een zenuwbehandeling zal doordat de wortel en een stuk van de tand/kies uitgevijld/geboord moet worden, de tand/kies verzwakken. Mochten er tevens grote vullingen aanwezig zijn dan kan het verstandig zijn om een kroon te laten maken, zodat de kans op een vervelende breuk geminimaliseerd wordt.

Met vriendelijke groet.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-11-22 12:57 ]
vr, 11/22/2002 - 12:50 Permalink