Wortelpuntontsteking en pijn

Author:
RuthC81
Posted:
zo, 07/02/2023 - 11:21
Goedemorgen.

Bijna een maand geleden begon de ellende.
Ter hoogte van de eerste grote kies rechtsboven ontstond aan het gehemelte een verdikking. Kies heeft 15 a 20 jaar geleden een wortelkanaalbehandeling gehad.
Er ontstond op de kies drukpijn en pijn bij aantikken. Tandarts heeft een foto gemaakt. Pas op grote foto zichtbaar: wortelpunt ontsteking (net niet helemaal aan de punt) Doorverwijzing kaakchirurg. Overal wachttijden van maanden. Assistente heeft een afspraak kunnen maken bij een zelfstandige kliniek, net buiten mijn woonplaats. In de loop der dagen ging de kies ervoor en uiteindelijk ook hoektand mee pijn doen. 2 weken geleden apex gehad en de troep is uit mijn gehemelte verwijderd. Arts vond het een makkelijke operatie en voorzag geen complicaties. 5 dagen werd ik wakker met verdikking, in de middag met fistel, op dezelfde plek. Gebeld, moest het even aanzien. Na het weekend weer gebeld en vrijdag apex 2. Wortel nog meer ingekort. Arts heeft de andere wortels gecontroleerd. Antrum perforatie afgedekt met gelatinesponsje. Ik ben nu minder ziek dan de vorige keer na de ingreep en de napijn is goed onder controle met medicatie. Alleen de kies ernaast blijft echt veel pijn doen.
Herkent iemand de situatie? Tips/advies? Over een week de vakantie, geeft meer stress nu.
Tandarts_Richa…

Persoonlijk geef ik , indien mogelijk, de voorkeur aan een herendo door de endodontoloog, heeft een betere kans v slagen. Maar een Apex resectie is ook een optie. Pijn kan uitstralen maar de buur elementen. Soms worden de buur elementen , aan de apex, ook geinfecteerd. Uw behandelaar kent de situatie het best en kan het best advies geven.
zo, 07/02/2023 - 23:49 Permalink
RuthC81

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank voor de reactie. Her endo was volgens mijn tandarts geen optie daar hij goed/volledig uitgevoerd was de eerste keer. Volgens de kaakchirurg moet de kies eruit indien het abces terug komt. Mocht de kies ernaast besmet zijn, wordt het waarschijnlijk een endo? Kan een kaakchirurg tijdens een apex zien of deze kies echt de boosdoener was/is? De kaakchirurg zie ik weer als het terugkeert of bij de controle over een paar maanden. Helaas werkt hij enkel op donderdag en vrijdag en is hij over 3 weken met vakantie.
ma, 07/03/2023 - 11:06 Permalink
RuthC81

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ik hoop dat het goed gaat. Is nu dag 4 na de operatie en de zwelling op mijn gehemelte (daar zat het ontstekingsweefsel) is nog even dik.
Klopt dat er meer kaakchirurgen zijn. Dit was echter de enige waar ik op de korte termijn terecht kon. Ziekenhuis hier pas na de zomer. Andere kliniek in de stad na anderhalve maand.
ma, 07/03/2023 - 20:03 Permalink
Tandarts_Richa…

vervelend. Elk endo hoe goed gedaan kan complicaties vertonen. Een her endo door de endodontoloog is vaak een goed oplossing. Maar ook bij een endodontoloog kan het fout gaan. Maar voor mijn altijd de eerste optie. Heeft deze KC een solo praktijk??.
di, 07/04/2023 - 00:08 Permalink
Tandarts_Richa…

Dat hangt af v wat v d wortel is over gebleven. Nadeel v e retrograde apex ( alleen schoon maken bij de wortelpunt), is dat de geïnfecteerde kanaal dan geïnfecteerd blijft. Beste zou zijn de kanaal en wortelpunt schoon. Daarom geef k in eerste instantie altijd de voorkeur aan een her endo.
wo, 07/05/2023 - 22:19 Permalink
RuthC81

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Vorige week donderdag i.v.m. mijn vakantie het nog eens na laten kijken door de kaakchirurg.
Nu anderhalve week na 2de apex.
Plek begon donderdag iets (minimaal) te slinken.
Hij heeft de hechtingen verwijderd (iets met melkzuurbacteriën) Ook de kuur verlengd (enkel weer gaan slikken als de zwelling niet verminderde was het advies, maar met het oog op de vakantie durfde ik dat risico niet te nemen)
Behandelde wortel is nagenoeg verwijderd. Endodontoloog besproken met de kaakchirurg, maar hij verwacht daar geen verbetering.
Mocht de ontsteking terugkeren moet de kies eruit.
De zwelling is bijna weg, maar de plek nog wel gevoelig bij aanraken. Kiezen zeuren nog, maar duidelijk verminderd.
Eerst maar even afwachten (duimen) hoe mijn lichaam reageert na afloop van de antibioticakuur.
di, 07/11/2023 - 19:15 Permalink
Tandarts_Richa…

Er zijn twee manieren om een apex uit te voeren. Retrograad waarbij alleen de wortelpunt ingekort wordt en ontsteking weefsel verwijder met afsluiting v d wortel. of orthograad waarbij ook de kanaal gereinigd wordt. De kanaal kan ook achteraf gereinigd worden door de endodontoloog als het nog zin heefrt.
do, 07/13/2023 - 00:23 Permalink