wortelpuntontsteking en parodontitis

Author:
Sarah4891
Posted:
za, 06/10/2023 - 15:26
Hallo
Ik ben Sarah, 39jaar, En ik ben een Belg

Even een schets van mijn 'tand' verhaal.

Op 7jarige leeftijd, ben ik een van mijn voortanden die reeds gewisseld waren, 'half' kwijt geraakt, ik ben gevallen met mijn fiets.
Mijn tandarts heeft die toen gerepareerd, en ontzenuwd.(+/- 1991)

Ik ben eigenlijk een vrij angstig persoon, en heb ook een gegeneraliseerde angststoornis. EN ik was dus ook sindsdien enorm bang van de tandarts. (Dit is nog steeds zo, maar het laatste jaar zegt hij dat ik 'eindelijk' niet meer zo lig te bibberen (voor mij voelt het niet zo) )

Ik ga jaarlijks trouw naar de tandarts, voor alles te laten nakijken en dergelijke, ik heb ook een 'blokjes' beugel gehad bij deze tandarts.
Ik ben er al 'heel mijn leven' patiënt, m.u.v 1 jaar, af en toe kan hij heel 'rare' uitspraken doen, en , er was er eentje 'binnen gekomen', ik ben toen naar mijn partners tandarts geweest, maar daar kreeg ik nog vreemdere zaken te horen, namelijk, mijn hoektanden zijn in de tijd voor mijn beugel getrokken, die tandarts beweerde dat het niet zo was, en dat mijn hoektanden nog aanwezig waren.
Ik ben terug gegaan naar mijn oude tandarts gegaan, met het idee, dat ik gewoon niet meer te veel over mezelf zal vertellen.
So far so good.

Nu sinds begin januari(2023), heb ik af en aan tandvleesontstekingen, waardoor ik dus een afspraak maakte bij de tandarts.
Bij men eerste afspraak kreeg ik te horen, dat ik niet men tanden niet goed poetste, hij 'ontsmette' men voortand even, en zei dat ik de volgende keer men tandenborstel moest meenemen zodat ik even kon tonen hoe ik poetste.

Men 2e afspraak was 08/02, stond ik daar met mijn tandenborstel, maar hij nam een foto, en OEI! wat is dat je zit met een chronische onsteking van je tandwortel, en er is kaakbeen afgebroken (say what?) maar het komt goed, neem 1kuur Amoxicilyne 1000mg, volgende keer gaan we het oplossen. Op de vraag of dit door het slechte poetsen kwam, werd ik 'vreemd' bekeken, ik moest me ook geen zorgen maken het zou goed komen.

21/02 Tandarts: spoelen en reinigen wortelkanaal, en voorlopig dicht maken, de volgende keer maken we dit 'goed' dicht.
Weer: ik moet me geen zorgen maken, het komt goed. (het was krokusvakantie)

22-23/02 Niet geslapen van de tandpijn: Tandarts is op vakantie, na heel wat telefoontjes (het hele waasland afgebeld) had ik het geluk dat ik bij een tandarts in de buurt terechtkon, daar had iemand afgebeld, en ik kon direct komen, ze hebben het voorlopig open gemaakt, en terug gereinigd, ik kreeg een watje in de tand, en moest Biclar Forte nemen als antibiotica.

25/02 Huisartsenwachtpost ('s nachts) Allergische reactie Biclar Forte

26/02 opstart 2x/d Brufen Forte 600mg (ondanks prikkelbare darm syndroom en maagbreuk, ik kan dit normaal niet verdragen)

27/02 Tandarts, terug open gemaakt, terug gereinigd, verder met de Brufen.

03/03 Opstoot prikkelbare darm syndroom, zelf gestopt met Brufen, Na aantal uur tegen de avond terug mega ontstoken, en lip dik.

04/03 Ontsteking! Pijn, Telefonisch consult met tandarts van wacht na mijn verhaal, schreef hij me terug Amoxicylyne 1000mg voor, met de boodschap, bel na het weekend je eigen tandarts.

06/03 ik bel eigen tandarts: ik krijg voicemail, tandarts is met vakantie, ik bel weer het hele waasland af, maar, kan nergens terecht, ach kom ik heb 15/03 een afspraak, ik hou nog wel even vol.

15/03 ik ga naar tandarts, vertel wat err gebeurde tussen 27/02 en nu, hij kijkt niet naar tanden, doet niks zegt, oh ik ga je moeten doorverwijzen naar endontoloog, Maar dat gaat wat kosten ze, als hij alles heeft doorgestuurd, mij een briefje maakte met de nummer waar ik zelf naar moest bellen, en me een consultatie aanrekende vroeg hij
die tand is toch al eens ontzenuwd geweest he, wanneer was dat, dus ik kijk zelf eens raar, en zeg dat was toen ik zeven jaar was, en waar was dat?

Dan, bij de endontoloog geweest, in feite in 2 behandelingen was de wortelkanaalbehandeling 'goed', maar ik ben verschillende keren geweest, want ik bleef pijn hebben, vooral aan mijn voortand, het trekt tot in mijn neus.

Ondertussen heeft de endontoloog me gezegd dat ik dus niet enkel met het wortelkanaalprobleem zit, er werd daar ook een ctbt(?) scan genomen, maar dat ik ook parodontitis heb, en hij raadde me aan, daar een afspraak bij te maken.

Toen dacht ik nog: ok, ik heb ondertussen een nieuwe tandarts (een klein wonder, nieuwe zaak die opstart), ik ga daar eens horen, daar ging ik dus afgelopen donderdag, die nam een rx (zie bijlage) en mat mijn tandvlees op, en zei me dat ik dus echt niet zomaar parodontitis heb, maar vergevorderde (dpsi4 ? -> ik vraag me af, hoe dan, en waarom , waarom laat iedereen me daar dan al een half jaar met lopen.)

Terug kreeg ik een doorverwijzing, deze keer naar een parodontoloog, ik heb donderdag en vrijdag steeds opnieuw daar contact met proberen op te nemen, wetende (verwachtende) dat je ook daar niet direct bij terecht kan, en dat ik dus nog niet direct aan de nieuwe 'patatten' ben.

Vorige zaterdag is er ook fibromyalgie bij me vastgesteld, dus mijn emmertje is goed vol. (revalidatie traject opgestart, al voor minstens een half jaar op ziekte)

Nu wat is mijn vraag nu eigenlijk na heel die epistel?
Het is weekend (weer) en ik heb pijn, de voortand is ook nog steeds niet afgewerkt na april denk ik, de nieuwe tandarts zei dat dat niet zo heel dringend is. Ik poets, ik rag, ik spoel,
ik ben nu op aanraden van haar beginnen spoelen met perio-aid intensive, en ook de tandpasta ervan kreeg ik.
Ze schreef me dafalgan codeine voor, maar ik heb deze middag terug een ibuprofene genomen, ondanks de maaglast, ik vermoed dat dat mss toch iets beter is dan de codeine? maar eigenlijk geen idee daarvan.
Wat moet ik doen?
Attach
Tandarts_Richa…

Tja daar kunt u ook niets aan doen dat u een Belg bent. Op de foto lijkt het dat de hoektanden nog aanwezig zijn. Meestal wordt een premolaar getrokken. Hoop dat u een maagbeschermer (omeprazol) gebruikt met de Ibuprofen. De klachten aan uw voortand zullen over moeten zijn 7 dgn na het definitief afsluiten v endodontisch herbehandeling. U kunt niet meer doen dan wat de parodontoloog u heeft aangeraden Ga zo door. Pas op met ibuprofen bij maagklachten, maagbeschermer...overleg met uw huisarts. Er is idd bot afbraak. Maar dat kan goed komen, in die zin dat het niet verder gaat. Zo, stabiel, kan het nog een tijd mee, met behulp parodontoloog. De 38 is overbodig en maak een extra foto v d 46 . Maar u heeft een cbct dus daar ook op te beoordelen. Indien te behouden dan een kroon op de 27 ald de wortelkanaal behandeling goed genoeg is ( vraag endodontoloog) en ophanging tandvlees goed is vraag parodontoloog anders misschien verwijderen. Misschien vervanging v d getrokken 15...
za, 06/10/2023 - 22:07 Permalink
Sarah4891

Nee, daar kan ik niks aan doen :)
Omeprazol neem ik sowieso al dagelijks 20mg (maagbreuk) en nu op aanraden van huisarts, telkens ik er iets moet bij nemen, verhoog ik die 'even' naar 40mg. Heb zo onlangs daar wel een slokdarmontsteking van gekregen, maar daar het weekend is, en ik dus ook gewoon nog geen parodontoloog kon bereiken, (het was een gewone tandarts) probeer ik zo even verder. Zowel endontoloog, als mijn oude tandarts zeiden dat ik al lang zo geen pijn meer in mijn tand zou mogen hebben, dus ik weet niet goed wat er aan de hand is, dat ik toch zo pijn heb. Bedankt in elk geval voor het vlugge antw.
zo, 06/11/2023 - 14:45 Permalink
Sarah4891

Ondertussen zijn we donderdag, ik heb vandaag 'eindelijk' mijn tandarts aan de telefoon gehad, ik moest niet langskomen
en mag terug antibiotica slikken (de 4e x op een half jaar tijd). Ik hoop dat de pijn snel betert, en ik mag niet meer van bel me schrijf me doen ook niet
do, 06/15/2023 - 18:54 Permalink
Sarah4891

mss beetje kaderen

maandag en dinsdag waren ze gesloten (dat stond op hun website blijkbaar, maar dat wisselt per week, en ze zijn nog maar net open)
ik heb pijn, ik heb een nieuwe tandarts, dus heb meerdere keren gebeld, en gemaild (en niet naar de website gekeken, want, waarvoor zou dat nodig zijn)
do, 06/15/2023 - 18:56 Permalink
Tandarts_Richa…

Elke praktijk hoort een spoed dienst geregeld te hebben. Ik weet niet hoe dat in België geregeld hoort te zijn. Als de ene tandarts u met pijn niet kan helpen misschien toch een ander vinden. Ik kan mij niet herinneren de laatste 3 jaar een AB kuur voorgeschreven te hebben. Is m i in de tandheelkunde ook niet nodig.
do, 06/15/2023 - 22:34 Permalink
Sarah4891

Hier geen spoeddiensten,
zelfs vandaag telefoon gekregen, dat ik niet steeds mag contact met hen opnemen, (ze waren boos, maar ik heb me ook even goed boos gemaakt, want ze zeiden dat het kwam van slechte hygiene, terwijl ik al maanden op de sukkel ben, dan heeft niemand dat gezien?, ik ga jaarlijks meerdere keren naar de tandarts, en ik poets 2 a 3x per dag (na de maaltijd) )
ook geen andere tandarts in de buurt beschikbaar, allemaal wachttijd van maanden, zal dan maar met mijn pijn wachten tot 30/06 en hopen dat de parodontoloog me verder kan helpen
di, 06/20/2023 - 18:40 Permalink
Tandarts_Richa…

Vervelend. Intussen uw best doen om goed te reinigen. Controleer met disclosing tabletten of u wel goed poetst ondanks dat u dat 2-3x pd doet. U kunt het ook fout doen. En heel belangrijk minstens 1xpd rager gebruiken tussen alle tanden en kiezen,of stokers.
di, 06/20/2023 - 22:59 Permalink
Sarah4891

Gisteren, wéér naar de tandarts gegaan, omdat ik zoveel pijn heb
terug foto van de tand genomen, en alles is in orde...
ik kreeg terug antibiotica voorgeschreven die ik neem sinds gister avond (antibiotica kuur 4 op een half jaar tijd)
Hij zei wel: dat met dat ik zoveel pijn blijf hebben, en ook mijn tand zich toch al lichtjes verzet heeft, dat het beter is dat hij er uit gaat. , dan eerst een 'vervang' maken, trekken, 3maand lopen, implantaat plaatsen, nog 3mnd lopen, en dan implantaat.
Maar daar kreeg ik dus nu even bedenktijd voor, aanstaande vrijdag moet ik dan ook naar de parodontoloog, voor de 1e afspraak.
Nu, ik nem dus de antibiotica sinds gisteren avond, en ondertussen doet heel men bovenkaak pijn , niet enkel mijn tand meer, het is ook precies of mijn gehemelte staat in brand, en ik maak (weliswaar lichte) koorts, en ... niemand is bereikbaar.
wo, 06/28/2023 - 15:35 Permalink
Tandarts_Richa…

Even voor mijn duidelijkheid welk tand/kies heeft u nu last van. Ik heb afgelopen 3 jaar, voor zover ik mij herinner geen AB kuur voorgeschreven. Is in de tandheelkunde steeds minder nodig.. Bent u niet ergens overgevoelig/allergisch voor??( verhemelte in brand??).
wo, 06/28/2023 - 22:38 Permalink
Tandarts_Richa…

Bent u niet allergisch voor de gegeven AB kuur? Ik zou eerst de behandeling bij de parodontoloog afmaken. Ook naar de voortand laten kijken Twee weten meer dan een. Voor mij , op deze foto, ziet het er goed uit en zouik nog niet trekken. Een implantaat, procedure zoals beschreven, is een optie. Denk niet dat de koorts bij de klachten v d tanden hjoren. Bezoek uw huisarts. Ook voor eventuele overgevoeligheid AB kuur.
vr, 06/30/2023 - 00:18 Permalink
Sarah4891

4 augustus is de voortand getrokken(bij mijn oude tandarts, na nog meer gesukkel van hier en daar) . Ik heb er nog steeds pijn in, uitstralende pijn, tot in men neus, aangezicht
Begin deze maand nazicht bij de tandarts, het ziet er goed uit, en in principe kon hij de opstart doen van het implantaat
ik heb een immediaat gebit (wat totaal niet blijft zitten, en waar ook al een haakje van afbrak)
MAAR:
omdat ik nog steeds zoveel last heb, hebben we besloten het toch nog een maand uit te stellen, er wachtte me ook nog een scan van men sinussen, het kon dat de pijn daar van kwam
-Deze was afgelopen maandag, met de sinussen is alles in orde
En nu weet ik het niet, heb ik nog andere opties?
Ondertussen heb ik ook de diagnose CWP., mss komt de pijn daardoor, maar ik begin een beetje hopeloos te worden na een jaar pijn
wo, 11/15/2023 - 19:25 Permalink