Wortelpuntontsteking

Author:
Chris1
Posted:
zo, 09/10/2023 - 10:58
Goedemorgen,

Ik heb een wortelpuntontsteking aan een van de kiezen bovenin de mond. Ik heb hier antibiotica voor geslikt. Er staat een afspraak om de kies te trekken voor over een week.

Nu stond ik vanochtend op met kiespijn van betreffende kies. Het lijkt drukpijn door het slapen in de nacht. De kies doet alleen pijn als ik er mee kauw of de kiezen op elkaar doe.

Het lijkt er echter op dat de vulling die in deze kies zat, er vannacht uit gevallen is. De kies voelt anders aan.

Mijn vraag is of ik hiermee een week door kan lopen of dat ik beter maandag gelijk de tandarts kan bellen. Ook zou ik graag weten of het voor de tandarts uitmaakt of deze de kies ook zonder vulling kan trekken of dat ik dan toch een verwijzing naar de kaakchirurg nodig heb.

Groet,
Chris
Tandarts_Richa…

Als de last te onderdrukken is met pijnstilling en de ontsteking niet te veel last ( bijv zwelling) geeft kan het wachten. Kan u zo niet aangeven of een verwijdering te moeilijk zou zijn zodat u naar de KC zou moeten. Mijn collega doet de moeilijkste verwijdering. Ik ben niet chirurgisch aangelegd dus verwijs eerder. Maar is de kies niet met een wortelkanaal behandeling te redden????>Of heeft de kies geen functie meer (bijv dat er geen kies tegenover zit of te gebruiken als onderdeel v e prothetische oplossing.
zo, 09/10/2023 - 18:36 Permalink
Chris1

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor uw snelle reactie en excuus voor mijn late reply. Er is eerder een wortelkanaalbehandeling over gegaan. Volgens mijn tandarts heb ik de keuze tussen een wortelpuntbehandeling bij de KC of de kies trekken. Omdat ik eerder zo'n ingreep bij de KC heb gehad die mij zo erg is tegen gevallen heb ik gekozen voor het verwijderen van de kies. Dit gaat donderdag gebeuren. De pijn is te doen met 4 paracetamol per dag, heb alleen last bij kauwen en als ik slaap als de kaak op elkaar zit, verder is het te doen. Er begint zich nu wel een kleine zwelling te ontstaan.
Er zal in de toekomst wel wat moeten gebeuren inderdaad omdat dit de tweede kies aan die kant eruit gaat.
di, 09/12/2023 - 20:10 Permalink
Tandarts_Richa…

Is overwogen om de kies te laten her behandelen door de endodontoloog... heeft een betere prognose dan een apex resectie door de KC en geen operatieve ingreep. Ik adviseer een kroon op de meeste endodontisch behandelde kiezen. Zo'n kies wordt broos en kan breken vandaar advies kroon.
di, 09/12/2023 - 23:54 Permalink
Tandarts_Richa…

Ik laat de endodontoloog beslissen of wel of niet her behandeld kan worden als ik enigszins denk dat het te proberen is. Als bijv, een wortel gebarsten is tja dan heeft het weinig zin. Zou een x-foto moeten zien om dat eniszins te beoordelen.
do, 09/14/2023 - 19:20 Permalink
Chris1

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste tandarts,

De kies is afgelopen donderdag getrokken. De kies bleek achteraf er wel uit te moeten omdat de kies al in 2en gebroken was. Ik heb nog wel een vraag over de napijn. Donderdag is de kies getrokken. Gister voelde ik iets in mijn mond. Het leek een ovaal stukje weefsel wat wit/rozig was. Ik weet niet of dit dan het bloedstolsel was. Als ik met mijn tong voorzichtig over de wond ga, voel ik wel een soort van gat maar weet niet hoe diep het is. Als ik met mijn tong over het tandvlees onder de wond ga (stukje onder tandvlees waar de kies in verdwijnt) doet het nog behoorlijk pijn. Is dit normaal na 5 dagen of is dit wel een reden om de tandarts te bellen?
di, 09/19/2023 - 19:47 Permalink