Wortelkanaalbehandeling zonder vooraf klachten te hebben

Author:
Simon E
Posted:
vr, 01/27/2023 - 15:00
Ik heb eigenlijk altijd problemen met mijn gebit en dit jaar lijkt ook weer geweldig te starten. Ik had een controle ingepland, maar kreeg vorige week spontaan heftige pijn in één van mijn achterste kiezen. Kies voelde vreemd aan, dus ik had het vermoeden dat de vulling of de kies was gebroken. Gebeld, afspraak gemaakt en meteen een foto gemaakt om de situatie te bekijken. Vulling was in orde, maar de kies was ontzettend ver ontstoken. Zelfs een wortelkanaalbehandeling was al twijfelachtig. Er voor gekozen om de kies direct te laten verwijderen.

Echter merkte de tandarts op dat het er niet tof uit ziet algemeen, niet alleen de eerder genoemde kies. Hij adviseerde de controle afspraak te laten staan want er was nog een kies die waarschijnlijk een wortelkanaalbehandeling nodig heeft. Ik heb nog nooit zo'n behandeling gehad, maar ik heb nu totaal geen klachten. IJs, hete koffie, kauwen, tikken, tandvlees netjes, flossen geen probleem ect.

Kan het dat je zo'n behandeling nodig hebt terwijl je nu echt geen enkele klacht hebt? Wellicht dat ik het verkeerd heb begrepen, ik was behoorlijk van slag tijdens het bezoek. Ik dacht altijd dat een wortelkanaalbehandeling een soort laatste redmiddel was om een ontstoken kies te redden. Ben ook behoorlijk nerveus voor de controle nu, zo'n behandeling wekt behoorlijk wat angst op...
Tandarts_Richa…

Was het maar zo dat iedereen alles voelde , vaak juist niets voelen, als er een probleem is. Zou ons werk makkelijker maken. Er wordt zo gewantrouwd terwijl wij ons best doen klachten voor u te voorkomen. Indien er een ontsteking is dan een WKB. Post de x-foto dan kan ik gerust stellen.
vr, 01/27/2023 - 18:35 Permalink
Simon E

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Het is niet zo zeer dat ik mijn tandarts niet vertrouw, het is meer dat mijn angst spreekt en behoorlijk tegen een wortelkanaalbehandeling opkijk. Ik had nog niet eerder gehoord dat iemand zo'n behandeling kreeg zonder dat ze klachten hadden, vandaar mijn verwarring/twijfel of ik het goed gehoord had. Ik maak altijd de 'grap' dat ik naar een tandarts ga zonder klachten en daarna thuis kom met pijn. Bij gaatjes snap ik dat, maar ik had altijd begrepen dat een WKB wordt uitgevoerd bij ontstoken wortels, dus daarom leek het mij bijzonder dat ik nergens last van heb en toch zo'n behandeling nodig zou hebben.

Eind deze week zullen ze foto's maken en aan de hand daarvan beoordelen wat de behandelingen zijn.
ma, 01/30/2023 - 11:35 Permalink
Tandarts_Richa…

Een WKB wordt idd uitgevoerd bij ontstoken zenuw. Zoals uitgelegd ...was het maar waar dat u dat altijd zou voelen. Ik zou meer angst hebben voor de gevolgen als niet behandeld wordt dan voor de WKB. Ve3rdoofd is verdoofd...dus behalve dat een WKB meer tijd kost is het niet anders dan een andere behandeling in de mond als verdoofd is. Maar gevaar met te lang wachten is dat de verdoving, bij een uitgebreide ontsteking, soms niet werkt....tja zonde te lang gewacht. X-foto's en bij twijfel eventueel proef boren zonder verdoving. Daar hoef je niet bang voor te zijn ...zodra je wel wat voelt kan gelijk verdoofd worden, maar dan weet je dat de zenuw "leeft" maar dan hoeft vaak de WKB niet gedaan worden en volstaat het dichtmaken v h proefboor gaatje. En als je niets voelt....heerlijk... maar dan is dw zenuw waarschijnlijk :dood: en mag de wkb gedaan worden.
ma, 01/30/2023 - 17:29 Permalink
RPoor

Half november werd, ivm halfjaarlijkse controle, met toestemming een noodkroon geplaatst. Oude 40(?)jaar oude zilverkleurige maakte teveel ruimte.
Begroting ingevuld geretourneerd, ik vond het prima. Ieder zijn vak.
Maar toen ik eind december 2022 nóg niets hoorde over de definitieve kroon, zelf afspraak gemaakt omdat ik lichte irritatie voelde bij de kies.
Weer werd een röntgenfoto gemaakt.
Bij dit bezoek schrok ik van de conclusie: kies moet er uit. Twee nieuwe kronen links en rechts, wachten op herstel en dan een brug.
9 februari wordt de kies getrokken.
Nu voel ik die lichte irritatie van de kies (nog steeds met noodkroon) al een paar weken niet meer.
Tandarts wil geen echte kroon meer plaatsen.
Ik vind hele gang van zaken vreemd en weet niet hoe te handelen. Kan iemand mij advies geven?
Attach
di, 01/31/2023 - 19:56 Permalink