Wortelkanaalbehandeling gehad bij spoedtandarts, pijn en 1 maand wachten tot vervolg en erg duur

Author:
jacovg91
Posted:
zo, 06/18/2023 - 21:35
Beste allemaal,

3 weken geleden heb 's avonds een spoedtandarts moeten bellen omdat ik ineens extreem veel pijn kreeg in mijn kies. Zo pijnlijk dat het echt ondragelijk was. Ik kon de pijn tijdelijk weghalen door te spoelen met water. Eenmaal bij de spoedtandarts aangekomen bleek dat ik een wortelkanaalbehandeling moest ondergaan. Dat is gebeurd en ik moest gelijk 400 euro per pin betalen. De behandeling duurde ongeveer 20-30 minuten. Ze gaven bij die tandarts aan dat mijn eigen tandarts binnen 2-3 weken het vervolg van de behandeling moet doen.

Ik heb toen de maandag erop gelijk mijn eigen tandarts gebeld om deze afspraak maar in te plannen. Zij gaven aan dat het helaas pas 29 juni a.s. kon (dit is precies één maand later). Ondanks dat ik zei dat de spoedtandarts zei dat het binnen 2-3 weken moest gebeuren. Ik dacht er niet teveel bij en vond het wel prima, ik had geen pijn meer dus maar ingepland. Tot mijn schrik kreeg ik voor deze behandeling nogmaals een begroting van 900 euro toegestuurd. Mijn tandarts gevraagd waarom dit zo duur is en zij zeggen dat het een behandeling van 100 minuten is en daarom zo duur is. Ik begrijp dit niet helemaal want ik heb de wortelkanaalbehandeling toch al ondergaan bij de spoedtandarts? En daar dus óók al 400 euro betaald.

A fijn. Een paar dagen na het maken deze afspraak kreeg ik weer pijn op dezelfde plek. Niet ondraaglijk maar wel zo pijnlijk dat ik aan die kant niet kan kauwen en eten. Ik kan de pijn wel verdoven met paracetamol, maar eten lukt nog niet. Ook slikken doet pijn. Wat erg vervelend is is dat ik onderin mijn kaak een soort dikke bobbel voel die erg gevoelig is en pijn doet. Die kan ik alleen voelen met mijn vingers als ik van buitenaf onder mijn wang/kaak voel. Zeg maar onderaan de wortel van de kies. Aan de andere kant heb ik dit niet. Het voelt alles behalve goed dat dit zo gevoelig en pijnlijk is.

Ik heb gevraagd of de afspraak eerder kan dan 29 juni, maar helaas hebben ze geen plek. Ik heb echt geen zin om nog ruim 2 weken met deze pijn rond te lopen. Ik maak me zorgen over de gevoelige knobbel/bobbel en stoor me enorm dat ik niet normaal kan eten en constant paracetamol moet slikken. Ook de 900 euro (wat de behandeling in totaal 1300 euro maakt) vind ik heel erg duur. Als dit de prijs is, is dit de prijs, maar voor een wortelkanaalbehandeling vind ik dit wel erg duur.

Hebben jullie advies voor mij?

Alvast heel erg bedankt!
Jacob
Tandarts_Richa…

De spoeddienst is de wkb gestart. Dat moet nog afgemaakt worden. Afhankelijk v d agenda v uw tandarts krijgt u een afspraak. De dienst kan wel 2-3 wkn aangeven , het liefst wel maar is niet altijd reëel. Ik ken endodontologen die een wachtlijst hebben v e jaar. De kosten hangt niet v tijd af maar v verschillende handelingen (zie mijn antwoord op een ander vraag),die nodig zijn. Bij elk handeling horen tarieven die door de overheid wordt bepaald, dat zijn max tarieven waar wij bij het bepalen geen invloed op hebben. Kan begrijpen dat u dat veel geld vindt, dat is het ook...maar voor zulk specialistisch werk onderbetaald. Dat vind ik. Uw klachten moeten 7 dgn na af behandelen over zijn (lees andere vragen op dit forum). Intussen lijdzaam afwachten op uw beurt eventueel met pijnstillers pijn onderdrukken. Een maand wachten. Dat is, gezien het groot tekort aan tandartsen, snel. Geef bij de overheid aan dat het eens bent met het advies v d tandartsen om meer tandartsen op te leiden. Dan kan over 6 jaar als de eersten afstuderen, afhankelijk v hoeveel opgeleid wordt, de wachtlijsten misschien korter worden.
zo, 06/18/2023 - 23:16 Permalink
jacovg91

Beste Richard,

Enorm bedankt voor dit waardevolle antwoord, daar kan ik wat mee als soort "second opinion".
Ik zal moeten wachten en de pijn moeten onderdrukken. Heeft u enig idee wat de pijnlijke bobbel onderaan de kies kan zijn? Ik zie het zelfs zitten op mijn kaaklijn van buitenaf. De andere kant is minder dik.
ma, 06/19/2023 - 09:09 Permalink