wortelkanaalbehandeling

Author:
kristin.smets
Posted:
di, 01/07/2003 - 18:11
Hoi Moon en anderen,


Zojuist een wortelkanaalbehandeling gehad, behandeling goed meegevallen, maar begin het nu toch te voelen.

De zenuw was helemaal kapot of zoiets, kan dat?

Als het binnen een paar dagn iet beter is, moet ik terug antibiotica nemen, omdat het dan verder is aangetast waarschijnlijk.

Graag jullie reacties en ev. wat uitleg.
De behandeling was vlug gedaan. Hij was heel vriendelijk, maar wou nog wat vragen, maar hij was al aan de volgende bezig.

Groejes en tot antwoords
Ad

Hi Kristin,

Mogelijk dat de zenuw aan het afsterven was, maar nog niet gevoelloos. Een afgestorven zenuw kan onstekingen bij de wortelpunten veroorzaken.

Groeten, Ad.
di, 01/07/2003 - 19:31 Permalink
kristin.smets

1 dag later

Nog steeds hevige pijn, krijg mijn mond niet meer goed open, tanden poetsen gaat heel moeilijk, ook eten.

Kan er iemand mij zeggen gisteren 1ste fase kanaalwortelbehandeling gehad, hoe lang de pijn blijft duren?
Graag antwoord aub. Zie het niet meer zo goed zitten.

Hopeloos
Krisje
wo, 01/08/2003 - 17:01 Permalink
Elsa

Hoi,

Ga zo snel mogelijk naar je tandarts!

Vlak voor de kerst een wortelbehandeling gehad. De kerstdagen veel pijn gehad. Tweede kerstdag andere pijnstillers via de weekendarts gekregen. Vrijdag na de kerst naar de dienstdoende tandarts: noodvulling eruit en weer een wortelbehandeling, kaak was ook wat dikker. Zaterdag geen pijn meer! Maar mijn kaak werd wel dikker. 's Avonds problemen met slikken. Die nacht geen oog dicht gedaan, heel mijn onderkaak werd dik. Zondag naar de dienstdoende tandarts, die mij gelijk doorstuurde naar de kaakchirurg. Ik was op tijd! Er zat een flinke onsteking: er zijn 3 drains (1 in mijn mond en twee onder mijn kin) geplaatst om de onsteking weg te halen. Een week anti-biotica. Een week drains. Twee dagen amper kunnen slikken. Een dag amper kunnen praten. Van de week is de kies eruit gehaald, gelijk met de achterliggende verstandkies.

Mijn advies wacht niet te lang af! Een ontsteking kan binnen 1 dag heel hard gaan.

Sterkte ermee.
do, 01/09/2003 - 16:13 Permalink
coori

nou nou elsa dat van jou was idd wel heel dramatisch, maar dit komt gelukkig maar zelden voor hoor kirstin. het isnameljik zo dat de klachten de dag na de endo (wortelkanaalbehandeling) blijven bestaan. Het moet alleen wel minder worden en uiteindelijk overgaan. je kunt altijd pijnstillers gebruiken bijv naproxen of brufen bruis, natuurlijk mag je altijd je tandarts bellen wat je er mee aan moet. Maak je geen zorgen het gaat echt wel weer over!!! liefs c
za, 01/11/2003 - 19:09 Permalink
kristin.smets

Hoi allemaal,

Nu zaterdag, 4 dagen later en het is inderdaad beter, ik slik wel af en toe een pijnstillertje met onstekingsremmend middel.

Alleen durf ik er niet zo goed op bijten.
Den 21ste moet ik voor de verdere afhandeling van de endo. Ik ga wel de dag erna verlof nemen denk ik, wat ik had de eerste dag wel pijn.

De zenuw is nu getrokken, ik meot ook geen antibiotica meer nemen, goed hé.

Onlangs zei iemand me dat de verdere afhandeling van zo'n endo heel pijnlijk is, of toch weer zo'n fantastisch verhaal.

Ik houd jullie op de hoogte.
Soms lees je op het forum dat mensen pijn hebben, maar ik vind als het beter is, we het ook moeten zeggen.

Groetjes
En bedankt voor jullie steun
Krisje
za, 01/11/2003 - 20:13 Permalink
Pisco

Ben nu al 4 x voor dezelfde kies behandeld.

Afgelopen kerst kreeg ik hevige pijn aan de kies. Toen de tandartspraktijken in het nieuwe jaar weer open waren, was de pijn over. Toch naar de tandarts gegaan en na wat warm koud testjes bleek de zenuw inmiddels te zijn overleden. Een wortelkanaalbehandeling was het vervolg:
1 - Tandarts maakt kies open voor de WKB. Dit zonder verdoving want ik voelde immers toch niks meer in die kies. Bij de behandeling kreeg de tandarts maar 2 van de 4 kanalen schoon dus ik moet nog een keer terug.
Geen pijn tijdens en na de behandeling.
2 - Tandarts maakt kies opnieuw open zonder verdoving en probeert het 3e en 4e kanaal schoon te maken. Komt niet verder dan de helft in deze kanalen. Ik wordt doorverwezen naar de endodontoloog voor deze moeilijke klus. Geen pijn tijdens en na de behandeling.
3 - Na 4 maanden kon ik eindelijk terecht bij de endodontoloog. Een behandeling van 2 uur. Hij verdooft me met een ander goedje dan tandartsen gebruiken. De prikken zijn pijnlijker, je krijgt er na afloop hoofdpijn van en het werkt langer. Na 2 uur is het de Endodontoloog niet gelukt de 2 lastige kanalen schoon te krijgen. Ik mag een maand later nog een keer terug komen voor een herkansing. De prikken deden pijn en ik had nauwelijks napijn gedurende 3 dagen.
4 - Inmiddels niet bang meer voor dit soort behandelingen ga ik terug naar de endodontoloog voor de herkansing. Zelfde ritueel. Pijnlijke prikken. Het opvullen met de staafjes voelde ik ook. De 2 moeilijke wortels slechts voor 2/3 deel gelukt maar toch definitief dichtgemaakt. Waarschijnlijk wordt dit over een jaar 2 wortelpuntbehandelingen. Pijn tijdens de behandeling een beetje. Napijn: Verschikkelijk! Met de dag werd het erger. Nu dag 5 lijkt de pijn stabiel te zijn.

Waarom heb ik geen napijn van de eerste 3 behandelingen maar ontzettend veel van de laatste? Koorts, m'n hals en m'n wang doet pijn, hoofdpijn en natuurlijk kiespijn. Daarnaast voel ik me brak van de ibuprofen en de paracetamol. Wat een ellende. Volgende keer trekken ze zo'n kies maar. Dan maar een brug als oplossing :-*
ma, 10/03/2005 - 09:18 Permalink
JeeBee

Woensdag wortelkanaalbehandeling gehad. Daarna ontzettende pijn. Wanneer de tanden elkaar maar lichtjes raakten dan kreeg ik al een pijnscheut. Kon echt niks hebben aan de kies en de pijn trok ook naar mijn oor en oog.
Vandaag naar een vervangend tandarts geweest - was moeilijk mee te communiceren - en die heeft de noodvulling verwijderd en een watje teruggeplaatst (was zijn verhaal). Verder heb ik een antibioticakuur voor 5 dagen gekregen, maar de kies is niet opnieuw afgesloten. Inmiddels begint de verdoving uit te werken en komt de pijn weer terug. Maandag ga ik op vakantie naar Griekenland en ik heb er dus een naar gevoel over.
Morgen toch maar laten checken bij de weekendtandarts?
Ben bang dat na die kuur de bacterieen weer vrij spel hebben en ik dan daar naar een tandarts moet.
vr, 10/14/2005 - 14:54 Permalink
Roxanne

Hoi hoi!

Zowiezo moet je terug naar je tandarts, want met een openkies houd je het niet lang vol ;)

Heeft de plaatsvervangende tandarts niks gezegt over terugkomen??? en heb je tegen de tandarts gezegt dat je ging vliegen?


Groetjes Roxanne :smt006
vr, 10/14/2005 - 18:21 Permalink
JeeBee

De tandarts vanmiddag zei dat ik na de vakantie een afspraak moest maken, maar eerlijk gezegd durf ik zo niet zo echt het vliegtuig in :-?
Wat is wijsheid in deze?
vr, 10/14/2005 - 19:29 Permalink
Roxanne

Nou je kan altijd nog het antwoord hier afwachten op het forum...

En als het je nou echt niet zint... dan kan je morgenmiddag om 12 uur de diens tandarts bellen en het hem vragen... En vragen of hij de kies anders niet kan afsluiten met een noodvulling, omdat je op vakantie gaat, en je bang bent... Misschien mag je dan op spreekuur komen ( dat doen sommige tandartsen tussen ongeveer 12 en 1 uur, of tussen 1 en 2 uur... )


Groetjes Roxanne en succes... :smt006
vr, 10/14/2005 - 19:32 Permalink
carabelli

Het open laten van tanden of kiezen wordt een enkele keer wel gedaan als er druk ontstaat op de vulling, echter je creeert er ook een infasie van bacteriën mee in het kanaal met eventueel alle vervelende gevolgen van dien voor het in de toekomst slagen van de wortelkanaalbehandeling.

Je gaat maandag op vakantie, dat maakt het extra lastig om een advies te geven waar je ook echt iets aan hebt....

Het open laten van wortelkanalen is iets dat je voor een korte periode moet doen, nooit meer dan een paar dagen, gezien de infasie aan bacterën die je kanalen infietsen. Aan de andere kant kan er geen drukpijn onstaan zolang de onsteking in open contact met de kanalen staat , maar uiteindelijk wil je die bacteriën daar juist wel dood hebben en niet springlevend houden door de kanalen lekker open te laten.

Je kunt er voor kiezen om terug te gaan naar de tandarts, hem de kanalen laten reinigen en een noodrestauratie laten vervaardigen, echter daarmee neem je dan wel weer het risico neemt dat er zich toch drukpijn zal kunnen voordoen. Dan loop je dus het risico dat je in Griekenland naar de tandarts moet om de druk weg te nemen. Aan de andere kant kan de onsteking al weer dermate verminderd zijn dat zich geen drukpijn meer voordoet en dat er niks aan de hand is.

Dus om een lang verhaal kort te houden, aan beide scenario's kleven risico's en een recept om tandartsvrij door de vakantie heen te komen kan ik je niet geven. Persoonlijk zou ik de kanalen nog eens laten reinigen en een degelijke noodrestauratie laten zetten, omdat het je tijdens je vakantie de beste uitgangspositie geeft, maar wel met het risico dat er tijdens de vlucht iets op kan spelen. Maar zoals gezegd een echt waterdichte oplossing is op dit moment niet te geven.
za, 10/15/2005 - 00:45 Permalink
JeeBee

Het vervelende is dat ik best nog een weekje had kunnen wachten met die wortelkanaalbehandeling, maar dat de assistente zei van dan we het begin van de behandeling voor je vakantie, want dan kun je in ieder geval klachtenvrij op vakantie :o

Bedankt in ieder geval voor de uitgebreide reactie. Het wordt er niet makkelijker op. Hoe erg kan de drukpijn veregeren in een vliegtuig en wat voor pijnstiller zou daar het beste bij passen?

Brengt mij bij de volgende vraag: heeft U iets te doen in het weekend? :lol: (U begrijpt dat de smiley nu lacht als een boer met kiespijn)
za, 10/15/2005 - 09:24 Permalink
JeeBee

Morgenochtend heb ik een afspraak met de tandarts om de wotelkanalen opnieuw te reinigen en opnieuw af te laten sluiten.
Op hoop van zegen...
za, 10/15/2005 - 10:58 Permalink
JeeBee

Bedankt voor je meedenken en je vakantiewensen!
Je vraag over het vliegen had neem ik aan te maken met de druk op de onsteking? In dat geval...wat is een goede pijnstiller voor die pijn?
za, 10/15/2005 - 12:49 Permalink
minique

Brufen (onder verschillende namen te koop, bijv. ook ibuprofen) is een middel dat niet alleen pijn stilt, maar ook nog eens ontstekingsremmend werkt. Wel is brufen iets dat nogal eens maagklachten geeft. Oppassen dus.

Als een gewoon paracetamolletje werkt, dan gaat daar natuurlijk de voorkeur naar uit.

Ik wens je een hele fijne vakantie, met lekker weer daar in Griekenland (dan heb ik het nl. ook) en hopelijk helemaal zonder pijn!

:smt006 Monique
za, 10/15/2005 - 13:02 Permalink
JeeBee

Vandaag is de behandeling definitief afgemaakt en de kies is weer dicht. Vrijwel direct kwam het kloppende gevoel weer terug en de pijn bij het dichtbijten van de kiezen. Helaas schijnt het erbij te horen en ik hoop dat de anti biotica ervoor zorgt dat de druk op de kies zal afnemen.
Echt een liefhebber van wortelkanaalbehandelingen zal ik nooit worden.
Vanaf nu meer dan ooit goed :smt001
zo, 10/16/2005 - 13:02 Permalink
carabelli

Een wortelkanaalbehandeling geeft inderdaad zo goed als altijd napijn, er is immers in gevijld en gespoeld, dit geeft een tijdelijke opvlamming van het toch al geirriteerde weefsel rond de wortelpunt. Deze pijn kan een paar dagen aanhouden, maar moet in de loop van die dagen wel minder worden.

Het beste kun je deze pijn wat onderdrukken met een goede pijnstiller.

In ieder geval toch een fijne vakantie gewenst!
zo, 10/16/2005 - 14:00 Permalink
JeeBee

Bedankt maar weer!
Ik ben echt blij dat ik dit forum heb gevonden.
Even je onzekerheid, vragen en onwetendheid delen met lotgenoten en behulpzame deskundigen 8)
zo, 10/16/2005 - 16:53 Permalink