wortelkanaalbehandeling

Author:
solomi
Posted:
zo, 11/04/2001 - 17:29
Een week na het eerste deel van de wortelkanaalbehandeling (openen/ schoonmaken) kreeg ik behoorlijke pijn. Tandarts heeft wederom schoongemaakt en anti-biotica meegegeven. Volgende (zater)dag zeer gezwollen gezicht en uitermate pijnlijk. Naar weekend-tandarts gegaan, die hoektand getrokken heeft nadat foto uitwees dat de wortel hiervan niets meer waard was. Vandaag, zondag, zwellingen nog hetzelfde, maar de pijn is weg.

Bovendien ben ik niet voor tandartskosten verzekerd (ben Particulier) want ontving totnutoe slechts complimenten voor een goed verzorgd gebit.

Wat is uw advies ?
de digitale tandarts

Heel vervelend om te horen dat je hoektand getrokken is. Vaak willen wij als tandartsen dit element juist zolang mogelijk behouden.

Mogelijk heeft de weekendtandarts een breuk ontdekt in de wortel, of er moet een andere aanwijzing geweest zijn dat de tand niet te redden was. Het openen van het kanaal en spoelen met een desinfecterende chloor-oplossing en het tijdelijk aanbrengen van calciumhydroxide in het kanaal is over het algemeen voldoende om iemand van de pijn te helpen. Soms bij acute ontstekingen is het nodig om dit enkele malen te herhalen.

De hoektand kan op een aantal manieren vervangen worden. Mijn voorkeur gaat uit naar een vaste constructie. De hoektand is namelijk belangrijk voor de manier waarop de kaken langs elkaar kunnen glijden(articuleren). Als deze vervangen wordt met een plaatje dan komt hier veel kracht op te staan, waardoor deze kan gaan kantelen en schuiven.

Een vaste constructie met behulp van een brug of een implantaat, zou dit kunnen verhelpen. Mochten de tanden naast de hoektand weinig vullingen bevatten, dan is het verstandig om een implantaat te nemen, zodat aan deze niet geslepen hoeft te worden. De kosten van een implantaat (met botopbouw)liggen rond de 4500 gulden, afhankelijk van de staat je gebit en natuurlijk je eigen financiele positie, moet je afwegen, of deze investering het waard is.

Succes!

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-05 10:52 ]
ma, 11/05/2001 - 10:51 Permalink