Wortelkanaal behandeling

Author:
Tijgertron
Posted:
ma, 08/04/2003 - 20:50
Mijn tandarts zegt dat een wortelkanaal behandeling niet verdoofd hoeft te worden omdat de zenuw dood is en je daardoor niets voelt. Klopt dat?
terry

ja en nee.
als de zenuw dood is hij dood.
maar toch kan er pijn in zijn door wortelpunt onsteking,en dan lijkt mij toch een verdoving nodig.
ook ik heb eens een zenuw dood gehad,en toch deed me kies zeer bij aanraken.
tandarts geef eens antoowrd op deze vraag.
dit is iets wat ik niet erg snap soms van ja of nee verdoven.
ma, 08/04/2003 - 20:55 Permalink
Tijgertron

Goeie vraag Terry, dat is nou precies wat ik bedoel. Hoe weet de tandarts zo zeker dat een verdoving niet nodig is?
Groetjes.
ma, 08/04/2003 - 21:06 Permalink
sakit

Ik heb vanmorgen een wortelbehandeling gehad en laat in de middag. Ik heb verschrikkelijk veel pijn en slik nu nog om de 2 uur Ibuprofen 600 en Paracetamol 2 tabletjes. De pijn wil niet weg , wie weet hoelang dit gaat duren. Ik slaap niet en ik kan niet slapen want de pijn overheerst verschrikkelijk. Ik heb de dienstdoende tandarts gebeld vanavond en het ziekenhuis , huisartsenpost. Wie weet hoe ik van de pijn afkom. Ik denk er sterk over om morgen de tandarts te bellen en de kies eruit te laten trekken. Ik kan echt niet meer. Wie weet een ander medicijn..? Of..?

[ Dit Bericht is bewerkt door: sakit op 2003-08-06 03:00 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: sakit op 2003-08-06 03:00 ]
wo, 08/06/2003 - 02:59 Permalink
angele

Hoi Sakit
Als je zenuwdodend medicijn in je kies hebt gekregen veroorzaakt dat de pijn. Dat gaat vanzelf over. Het medicijin maakt de zenuwen dood en dat gaat gepaard met pijn. Is je zenuwbehandeling klaar? Dan zou ik contact op nemen met de tandarts, volgens mij is er dan iets niet in orde. Pijnstillers: naast brufen en paracetamol, kun je ascal of naproxen gebruiken. Deze zijn zonder recept verkrijg baar. Het beste werkt Dolocid, dit is echter niet zonder recept verkrijgbaar en dat zul je toch aan je tandarts moeten vragen. Als je het niet in combinatie met de medicijnen doet, werkt een stevige borrel volgens mij het beste. Succes en sterkte

[ Dit Bericht is bewerkt door: angele op 2003-08-06 19:38 ]
wo, 08/06/2003 - 19:37 Permalink
Tijgertron

Als ik het goed begrijp veroorzaakt het zenuwdodend medicijn de pijn? Die pijn heb ik dan al gehad toen de zenuw vanzelf afstorf. Als het goed is voel ik de behandeling dus inderdaad niet???!!
wo, 08/06/2003 - 22:12 Permalink
angele

Hallo,
Nou ten eerste, ik ben maar een leek, maar heb wel al 3 keer een zenuwbehandeling gehad. De tandarts boort ( bij mij zonder verdoving, jaja harde tante) totdat het echt niet meer kan en dan doet ze er zenuwdodend medicijn in. Je proeft het ook door de vulling heen. Het geeft een zeurende pijn en houdt een dag of twee aan. Dan gaat ze met die schroefjes aan de gang en haalt volgens mij dode zenuw weg. Dan doet ze er weer medicijn in en als ze dan de laatste keer met de schroefjes klaar is heeft ze volgens mij de dode zenuw eruit gehaald. De tand is dan toch dood zoals ze dat zeggen? En de pijn is weg. Je voelt ook niks meer van die laatste schroefjes omdat er volgens mij geen gevoel meer in de tand zit. Dus ik denk dat je het inderdaad niet gaat voelen. Misschien kan de tandarts hier zijn mening over geven ik doe in medicijnen dus weet het alleen uit eigen ervaring groetjes angele

[ Dit Bericht is bewerkt door: angele op 2003-08-06 22:30 ]
wo, 08/06/2003 - 22:27 Permalink
Ad

:smile:

Zoals ik het verschijnsel WKB ken (en het ook beschreven staat) worden al in de eerste sessie (zenuw levend of dood, maakt niet uit) de wortelkanalen schoon geschraapt.

Als het in meerdere sessies gebeurt wordt de kies tussentijds met een bacterie dodend middel gevuld (calcium hypochloriet?). Maar dat is niet om de zenuw te doden...

Geen wonder dat de WKB vroeger zenuwbehandeling heette (en mensen daar de zenuwen van kregen, ik heb althans 3 keer niets gevoeld, ook niet achteraf - vooraf wel :cry: )

Ik ben steeds netjes verdoofd geweest overigens (en sommige behandelde kiezen zijn nog steeds niet gevoelloos, dus ook als de zenuw dood is is verdoving niet per definitie overbodig...)





[ Dit Bericht is bewerkt door: Ad op 2003-08-06 23:28 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: Ad op 2003-08-06 23:29 ]
wo, 08/06/2003 - 23:23 Permalink
angele

Waarom doet het eerst wel pijn als ze er schroefjes in draait en nadat ze het medicijn er in heeft gedaan niet meer???? Omdat er dan geen bacterien meer inzitten of omdat de zenuw dan afgestorven is. Je kunt gelijk hebben nogmaals ben geen expert maar een bacteriedodend middel lijkt me vreemd. En calcium hypochloritis????? haha volgens mij is dat alleen toegestaan om zwemwater mee te desinfecteren. Ze boort totdat het teveel pijn doet en dan doet ze er dat medicijn in, als je daarna terug komt doet het geen pijn meer. Mijn gezond verstand zegt me dat dat komt omdat de zenuw weer een stukje meer is afgestorven en niet dat mijn tand of het zwemwater dat er in mijn tand zit gedesinfecteerd is. Dat heeft nl niks met pijn te maken. Misschien was jou zenuw al afgestorven. Het schijnt dat de meeste mensen er wel pijn aan hebben en ook vaker terug moeten komen. Waar blijft die tandarts die ons verteld hoe het nu echt in zijn werk gaat. Groetjes

[ Dit Bericht is bewerkt door: angele op 2003-08-07 00:01 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: angele op 2003-08-07 00:06 ]
wo, 08/06/2003 - 23:55 Permalink
terry

HoHOI.bij een wkb word de zenuw gelijk weg genomen.zou je dit niet doen,dan zal de persoon de erge pijn blijven behouden.
dat middel waar jullie het over hebben,is voor de bacterie en de resten er van de dooden.dat vijlen van in de kies wortel,is het weg nemen van zenuw.ook na de behandeling kan je napijn hebben,dat komt omdat de kaakbot en de rest wat er bij zit nog moet herstellen.
maar in ierder geval een zenuw word altyd gverwijderd bij de eerste behandeling.de bacterien die er nog in zitten die moeten ook er uit,want ook zonder zenuw kan je een onsteking krijgen.en dat is dus dat middel waar jullie het over hebben.
do, 08/07/2003 - 00:41 Permalink
sakit

hallo iedereen bedankt voor de adviezen.
helaas hebben ze het goed fout en ik heb dus na die vervelende nacht weer een wortel/zenuwbehandeling gehad van dezelfde kies. Door een andere tandarts, het gevolg is dat ik verlos was van de pijn na een paar uurtjes, maar ze hebben de binnenkant van mijn wang behoorlijk "geraakt" , waarschijnlijk met het maken van een foto.
Ik heb daar verschrikkelijk veel pijn aan , en je wil het niet weten want daar heb ik heel veel pijn aan. Ik heb daar inmiddels cordosyl van gekregen en moet nu wachten totdat de wond is genezen. Maar de druk van de kies komt weer terug. Ik blijf zo bezig.
Wie weet of je ook zonder verwijskaart bij de kaakchirug terecht kan?

Ik wil graag een second opinion en anders laat ik alles eruit trekken ,want ik ben het zoooooooo zat!!
Ik ben al langer als een half jaar bezig.


[ Dit Bericht is bewerkt door: sakit op 2003-08-11 15:15 ]
ma, 08/11/2003 - 15:14 Permalink
Tijgertron

Vervelend al die pijn verhalen. Ik vraag mij af, toen jullie die behandeling kregen, had je toen al (of nog) pijn.
ma, 08/11/2003 - 15:28 Permalink
Moon

Toen ik mijn wortelkanaalbehandeling kreeg, had ik al pijn! Na die tijd helaas nog steeds... Maar... alles komt goed... en ooit gaat de pijn over! Positief blijven!!!!
ma, 08/11/2003 - 15:47 Permalink
Bieah

pijn, pijn en nog eens pijn.

Bij mij is het begonnen met het boren van een "diep" gaatje.
Al na een week kwam de kiespijn terug. Sneel naar de weekend tandarts.
Meteen een WKB gehad.
De behandeling zelf was een HEL !
Ik heb wel verdoving gekregen, maar iedere keer als er gevijld moest worden liepen de tranen over mijn wangen. En ik ben toch echt geen watje !
Afijn, na twee weken terug om het af te maken, WEER zoveel pijn.
Ook de napijn na die behandeling was niet voor de poes !
Afijn na twee weken WEER kiespijn.
Nee zegt de tandarts nix aan de hand, nog even door zetten.
Uiteindelijk heb ik nog 3/4 jaar met dezelfde pijn rond moeten lopen voordat mijn tandarts mijn dooverwees naar de kaakmeneer.
Afgelopen week dan een apex resectie en 'k moet zeggen dat het nu redelijk gaat met de kies.
Maar ik beloof jullie dat als ik ook maar 1 keer pijn voel dat het dan EXIT is met die rotkies ! Totaal heb ik nu al meer dan een jaar kiespijn wat volgens mij meteen opgelost had kunnen worden met totale verwijdering. Maarja, geef de tandarts eens ongelijk, hij zal zijn uiterste doen om de kies te redden natuurlijk.
Al met al een hoop ge-emmer....


Guy
wo, 08/13/2003 - 09:54 Permalink
WvdW


Op 2003-08-13 09:54, schreef Bieah:
.....Maar ik beloof jullie dat als ik ook maar 1 keer pijn voel dat het dan EXIT is met die rotkies ! ....



Laat je er dan iets anders voor terug komen? (stift/kroon)

Kan/mag het eigenlijk bij een volwassene.... een kies die tussen 2 andere kiezen zit laten verwijderen en er niets voor terug laten zetten??? Even er van uitgaande dat het geen storend effect heeft voor je "lach".
wo, 08/13/2003 - 10:12 Permalink
Bieah

Als het zo mocht zijn dat de kies eruit gaat wil ik er inderdaad wel iets voor terug.
Hetzij een brug stift of whatever. Als die rotkies maar weg is :smile:

Kweet niet of het "mag" maar ik zou een stuk meer happy zijn.
wo, 08/13/2003 - 14:48 Permalink
de digitale tandarts

Soms als je een kies laat verwijderen, kunne nde andere kiezen gaan schuiven en daardoor de beet ongustig veranderen.

Meestal blijft het echter beperkt tot een kleine verschuiving zonder grote gevolgen...je kan altijd natuurlijk de situatie bekijken en onder contrrole houden...en indien het te erg veranderd als nog wat doen of spalken etc.

Mvg

[ Dit Bericht is bewerkt door: vaart op 2003-08-13 15:48 ]
wo, 08/13/2003 - 15:48 Permalink
Excuus Truus

Hoihoi, Ik ben vanmorgen naar een dienstdoend tandarts geweest.
Ik heb een wortelpuntontsteking.
De arts wilde direct de kies openboren en er een bacteriedodend middel in zetten, dan na de antibioticakuur 3dd500mg amoxicilline Dumex kuurtje 7 dagen een WKB. De kies is 'dood'.
Ik heb ervoor gekozen naar een andere tandarts te gaan, jeugdtandzorg ivm de aardige benadering en de zeer korte wachtlijst(1 weekje).
Ik denk dat ik het as dinsdag (dan heb ik de afspraak) het erg zwaar gaat krijgen of valt het wel mee en heb ik het ergste reeds gehad de afgelopen 2 weken?
di, 08/26/2003 - 13:50 Permalink
Moon

wat ik me afvraag is of een tandarts wel bij een wortelpunt ontsteking kan.. ik moest er nl. voor naar de kaakmeneer..... :S
sterkte!!!!
di, 08/26/2003 - 16:20 Permalink
sjoisie

Beste Excuus Truus...

Ik heb zowel een wortelkanaalbehandeling (meer dan eens) en een apexresectie (wortelpuntoperatie door kaakchirurg) gehad.
Volgens mij probeert de tandarts middels een wkb eerst de wortelpunt ontsteking te verwijderen en als dat niet lukt komt de kaakchirurg er aan te pas.

Ik vond achteraf bezien de wortelkanaalbehandeling vervelender dan de apexresectie. Natuurlijk is die laatste wat ingrijpender want je moet ervoor naar het ziekenhuis en je wordt 'opengesneden', maar als ik me bedenkt hoe druk ik me er destijds om heb gemaakt dan kan ik daar nu om lachen. Heb een paar dagen een dik en blauw/geel gezicht gehad maar dat was het dan ook wel. Weinig napijn. Die wkb-en vond ik echt niks, dat gedoe met die vijltjes... Wel moet ik zeggen dat ik over het algemeen goed verdooft was en het dus met de pijn nog wel meeviel.

Ik durf zelfs te stellen dat ik minder last van de apexresectie heb gehad dan van het trekken van mijn verstandskies afgelopen donderdag... (ik verga nu nl. van de oorpijn...).

In elk geval succes!!!!!

[ Dit Bericht is bewerkt door: sjoisie op 2003-08-27 20:13 ]
wo, 08/27/2003 - 20:10 Permalink
Excuus Truus

Ik weet niet Nadine, ik had eerst zoveel kiespijn en later niet meer zo erg, alleen een erg kloppend vervelend gevoel.. Ik denk dat als het gaat 'kloppen' dat je dan kan rekenen op een ontsteking.. een flinke ontsteking doet je ook nog eens goed ziek voelen..
do, 08/28/2003 - 11:08 Permalink
Moon

Ik heb zowel bij de wotelkanaalbehandeling als bij de kaakmeneer niets gevoeld!!!! Ze verdoven echt heel goed en als je toch iets voelt, dan verdoven ze gewoon bij!!!!
Ik vond beide behandelingen niet prettig, maar goed, alles is beter dan kiespijn!
do, 08/28/2003 - 11:17 Permalink
sjoisie

Ja, was heel goed verdoofd, voelde totaal geen pijn. Natuurlijk lig je nooit in de tandartsstoel alsof je op een strandbed ligt, maar het was echt goed te doen. Had die ingreep een aantal jaren daarvoor op tv gezien en toen dacht ik echt 'NOOIT'!! In elk geval niet zonder narcose haha maar daar kwam dus niks van in, gewoon locale verdoving.

Ik heb trouwens 9 jaar met dat bultje op het tandvlees boven mijn kies gelopen... In 1992 ging het mis tijdens een vakantie, gruwelijk veel pijn. Die pijn ging over en er ontstond een bultje als teken van die wortelpuntontsteking. Heb daar tot twee jaar geleden helemaal geen last van gehad... Toen begon het dus te rommelen en volgende ook die wkb en apexresectie...
do, 08/28/2003 - 12:33 Permalink
Excuus Truus

Vanmorgen is er begonnen met de wkb bij mij.
Na een aantal spuiten verdovend goedje ging de , overigens zeer vriendelijke, tandarts de wortelkanalen schoon vijlen.
De kanalen heeft hij doorgespoeld met een naar chloorruikende vloeistof. Van de gehele behandeling heb ik niets gemerkt. Een arts had mij al eens dat de kies 'dood'was, geen idee of dat er wat mee te maken heeft.
De wortelpuntonsteking had zicht uitgebreidt naar de weke delen en ik had een flinke bult welke de arts heeft opengemaakt.
Van deze behandeling vond ik het vrijkomen van het pus het meest beroerde. Gewoon walgelijk.
Ook is mij weer antibiotica voorgeschreven.
donderdag moet ik terugkomen. dan maakt hij weer de kanalen schoon en wast hioj ze weer met die chloorzooi. wat er dan gebeurt weet ik nog niet.
Ik ben om 1600uur geholpen en ik heb voor achten 1 tablet brufen 600 genomen. Het is nog wel vol te houden.
Heb immers drie weken lang met pijn rondgelopen. Een kindje baren is ook geen pretje maar dat is me toen ook gelukt denk ik dan maar.
Kop op, weet je wel.. lamaar komen nu.
di, 09/02/2003 - 21:37 Permalink
Excuus Truus

.... en ook nog eens een heerlijke nacht gehad.. voor het eerst in drie weken geen pijn bij het opstaan. Lekker een bakkie koffie op de nuchtere maag.. Jongens ik voel me goed. Na deze kies moet een andere kies gedaan worden en die schijnt niet 'dood'te zijn.. ben nu wel nieuwsgierig naar het verschil.
Wat me hier opvalt is dat er te veel mensen niet aan de tandarts vragen wat er nu eigenlijk precies gaat gebeuren. ZO zijn de schroeven geen schroeven maar vijltjes. en is het geen zenuwdodendmiddel maar een bacteriedodendmiddel. ook hier op de site en andere sites staat precies en heel uitvoerig beschreven wat er gebeurd en hoe.. feit blijft natuurlijk dat we allemaal anders zijn en het verschil tussen pijn bij de een en pijn bij de ander niet mogen vergelijken.
wo, 09/03/2003 - 08:55 Permalink
Excuus Truus

ow jah...
Zenuwen die pijnprikkels geleiden zijn zeer goed te verdoven met lokaal anaesthesie. De vloeistof blokeert de ionenpoorten van de zenuwvezel waardoor er geen verplaatsing van electrische lading kan plaatsvinden en dus de pijnprikkel ook wordt geblokkeerd.
(zegt Tandarts v. Leeuwen alhier-forum kronen)
Hieruit kunnen we dus ook opmaken dat de zenuwen onde de wortels lopen en alleen signalen opvangen..dus in die dingen zal dus niet geboord worden.
wo, 09/03/2003 - 09:02 Permalink
Tijgertron

Ben inmiddels 2 weken geleden behandeld. Zonder verdoving is de hele wortelkanaal behandeling gedaan. NIETS gevoeld!!! Er voor niet en er na niet. Het kan dus wel.
za, 11/08/2003 - 12:48 Permalink
Ricky


Op 2003-12-28 18:42, schreef Rude:
Een tandarts die je niet eens een verdoving aanbiedt, spoort gewoon niet!

Een verdoving heeft geen zin als de zenuw dood is. Dat zou alleen maar onnodige risico's met zich meebrengen, want een verdoving heeft ook zijn nadelen. Die tandarts spoort prima!

Groeten,
Rick :wink:
ma, 12/29/2003 - 00:39 Permalink