Wkb endodontoloog, meteen definitieve vulling?

Author:
smile-
Posted:
do, 04/14/2022 - 08:34
Goedemorgen,

Ik ben maandag naar de endodontoloog geweest naar aanleiding van zenuwpijn in een van mijn voortanden. Mijn voortanden zijn 10 jaar geleden afgebroken en ik had in de rechter al een wkb gehad. Ik heb een jaar geleden ook een wkb in een kies gehad. Nu was de linker voortand aan de beurt. De endodontoloog maakte de opmerking dat het een breed en lang kanaal was tijdens de behandeling. Ik vond het nogal gek dat er na de behandeling meteen een definitieve vulling werd geplaatst, in mijn ervaring wordt er een tijdelijke vulling geplaatst en wordt na een paar weken gekeken of het kanaal goed schoon is. Ik stond ervan te kijken toen er meteen een composiet vulling werd geplaatst.

We zijn nu ook drie dagen verder en ik begin wat druk op de tand te voelen, het is ook gevoelig als ik tegen de tand aantik. Dit had ik niet meteen na de behandeling. Ik voelde wel meteen na de behandeling een irritante pijn in mijn neus, ik denk dat dit door de stiften in het lange kanaal komt.

Mijn grootste vraag is, is het normaal dat er geen tijdelijke vulling wordt geplaatst na een wkb? Ook vraag ik me af of die pijn in mijn neus en gevoeligheid een paar dagen later normaal is.

Alvast bedankt!
Tandarts_Richa…

Als ik weet dat de kanaal schoon is dan heeft het geen zin voor mij om een tijdelijk vulling te plaatsen. Het is schoon dus sluit ik de kanaal definitief. Ook als er een enorme pus bel aan hangt. Droog en schoon betekent voor mij afsluiten. Het lichaam ruimt de pus op. De ontsteking aan de wortelpunt is niet gelijk weg dus er kan meer druk, door pus, ontstaan wat kan leiden tot meer gevoeligheid. Ik zeg altijd de eerste 3 dgn kan de pijn oplopen, neem een pijnstiller indien nodig ....na 7 dgn moet de gevoeligheid ver weg zijn.. Klopt het na 7 dgn nog of doet het dan nog heel erg pijn kom dan terug.
do, 04/14/2022 - 16:19 Permalink