Weken pijn die verergert ondanks extractie kies

Author:
Jacobah
Posted:
zo, 02/25/2024 - 08:27
Vijf weken geleden kreeg ik hevige pijn bij een kies in de bovenkaak, de tandarts constateerde een wortelpuntontsteking. Een antibiotica zou binnen een paar dagen verlichting moeten geven, maar dat was niet het geval. Toen is de kies (rechtsbovenin vanaf de tanden is het de 2e) getrokken. De tandarts kon toen ook de redelijk grote ontsteking zien en daar wat van weghalen.
De eerste dagen waren pijnlijk maar toen nam het vrij snel af en kon ik helemaal met pijnstillers stoppen.
Op dag 9 kwam er echter pijn terug, die hetzelfde leek als ervoor maar ook heviger. De tandarts zag dat het tandbeen wat openlag (dry socket) en zag necrose. Op de foto was ook wat gruis te zien (witte vlekjes) maar dat leek nog van de wortelkanaalbehandeling uit 2009. Ik kreeg advies te spoelen met zout water en pijnstillers aan te houden. Met ibuprofen en paracetamol ging het overdag maar de nachten waren pittig. Omdat ik in een afbouwtraject zit met amitryptiline, zei de huisarts beter geen zwaardere pijnmedicatie te nemen. De huisarts dacht dat het zenuwpijn kon zijn.
Een week later had ik een afspraak bij de tandarts voor het herstel van een vulling aan dezelfde kant maar ik gaf aan dat ik daarmee wilde wachten maar wel graag even de wond te laten beoordelen. De wond was inmiddels dicht. Ik moest het nog wat tijd geven, er staat 1-2 weken voor. Inmiddels kon ik weer slapen met de medicatie.
Echter na die 2 weken was de pijn nog steeds soms voelbaar door maximale dosis heen dus ik belde maar vanwege de voorjaarsvakantie kwam ik bij de spoedtandarts. Die zei ziet er goed uit, maar dry socket heling kan tot 6 weken duren, alleen dat 'gruis' kon hij niet beoordelen (geen dossier) maar anders misschien toch verwijderen nodig.
Enkele dagen later, afgelopen donderdag, wilde ik de ochtend uitproberen om even te wachten met pijnmedicatie maar niet gerealiseerd dat het even duurt door de spiegel. In de loop van de middag nam ik pijnmedicatie maar ik kreeg toch zoveel scherpe pijn dat ik er misselijk van werd.
De volgende dag, afgelopen vrijdag door de eigen tandartspraktijk gezien. Geklopt op de kiezen erom heen, niks, tandvlees wel wat ontstoken en ze zei omdat je er niet kauwt kan dat ook pijn geven; dry socket is goed genezen maar geef het nog even en ga weer die pijnstilling goed gebruiken. Het gruis gaf de tandarts aan zien we veel vaker, lost het lichaam in prncipe zelf op en bovendien als het er al sinds 2009 zit kan dat haast niet het probleem zijn.
Echter vrijdagnacht kon ik weer niet goed liggen de eerste helft van de nacht. Inmiddels op 1600 mg per dag ibuprofen naast 8 PCM. Nu afgelopen nacht was het nog gekker, om 1 uur werd ik wakker met weer die scherpe pijn dat ik er misselijk van werd en eerst zitten en toen met hoofd omhoog heb geprobeerd weer in slaap te komen. Het is iets gezakt in de loop van de nacht.
Inmiddels ben ik 3 weken verder nadat die pijn terug kwam (en dus ruim 4 weken na extractie kies).
Ik ben bezorgd: wat is er aan de hand. Juist omdat het erger wordt. En ik het niet begrijp, maar zorgen maken helpt uiteraard niet voor pijn. Maar het beeld lijkt niet te kloppen met wat ik op internet lees over dry socket en zenuwpijn volgens de huisarts weet ik ook niet of dat zo is.
Tandarts_Richa…

^wkn voor herstel kan. Soms toch langer. U bent pas 4wkn verder. En AB kuur onderdrukt maar haalt de oorzaak v e ontsteking niet weg. Duurt vaak 3dgn voordat de kuur gaat werken. Maar kan toch gevoeligheid doorkomen. Jammer dat een herbehandeling v d kies ( eventueel bij de endodontoloog) niet mogelijk was en dat de kies getrokken is.
Lijkt mij niet verstandig om het dichtmaken v e "gaatje "uit te stellen. Kunt u ook klachten v krijgen. Bij aanhoudende klachten, na 6 wkn, zou ik een verwijzing naar de kaakchirurg vragen.
zo, 02/25/2024 - 11:13 Permalink
Jacobah

Hartelijk dank voor uw reactie. De AB kuur heb ik nu 5 weken geleden ingenomen. En 5 dagen na afronden ervan kwamen de klachten,
Dat ik nu de laatste dagen van de pijn wakker lig én de pijn door de ibuprofen (nu 1600 mg) en PCM (4 gram) doorheen komt, dus in mijn beleving nu na 4 weken het toeneemt, kan dit ook samenhangen met het proces van herstel? Of bijv dat het lichaam het gruis aan het wegwerken is? Het gekke is dat als ik het positiever kan framen dit de pijn dragelijker maakt (ipv het frame er is iets niet goed en komt dit ooit goed). Het blijft wel gek dat ik niet goed kan liggen, dan gaat de pijn dwars door de pijnmedicatie heen.
De andere kies aan dezelffde kant heeft een gevuld gaatje maar hij vond de vulling niet helemaal goed gedaan door de vorige tandarst en daarom preventief over maar wellicht goed om dat te versnellen.
Verder overweeg ik toch te vragen voor de nacht zwaardere pijnmedicatie te proberen maar gee n idee of dat iet sbijdraagt of andere probleme geeft.
zo, 02/25/2024 - 18:31 Permalink
Jacobah

ter aanvulling: de tandarts verwees me naar de huisarts voor evt tramadol of oxycodon maar hij was ook erg voorzichtig (heel fijn). De huisarts zei echter maar het kan zenuwpijn zijn en dan kom je in andere medicatie maar was daar ook erg voorzichting in. De tandarts hoor ik niet over zenuwpijn en ik herken dat ook niet. Is er iets wat goed/beter kan werken aanvullend als het echt niet meer gaat?
zo, 02/25/2024 - 18:35 Permalink
Jacobah

De huisarts trad in overleg met de tandarts, die ervoor zorgde dat ik dezelfde dag bij de kaakchirurg terecht kon. Het bleek na openmaken een residuale cyste te zijn die is weg gehaald. Herstel is pittig. Ik doe ook zeer voorzichtig om een dry socket te pogen dit keer te voorkomen. Ik moet ook starten met de mond spoelen met chloorhexodine.
wo, 02/28/2024 - 13:42 Permalink
Jacobah

1,5 week na verwijderen van de cyste kwam er pijn door Tramadol+Ibu+pcm heen dus ik ben terug geweest maar ik kreeg het bericht dat ik me geen zorgen hoef te maken,dat het er goed uit ziet. Alleen dat de wond ‘hem nog moet pakken’, ik kon die uitdrukking niet helemaal plaatsen en nadien vroeg ik me dat af. Verder de toelichting gehad dat als je weken pijn hebt gehad, dit ook nog even zo kan duren. Ik had zelf wat online gezocht naar indicaties voor hoe lang het duurt maar dat lijkt allemaal heel optimistisch te zijn en qua pijn medicatie dat je pcm + evt ibu gebruikt maar niet zoals ik ook Tramadol. Ik twijfel op zich niet aan het oordeel van tandarts en kaakchirurg maar ben gewoonweg benieuwd hoe het zit. De tandarts had uitgelegd dat je door deze ingreep in feite ‘opnieuw’ begint (dus na eerst de extractie). Verder ben ik benieuwd of er iets bekend is over of je ook eerst zou kunnen afbouwen met ibuprofen omdat er (volgens een podcast van Huberman) ook wat onderzoeken blijken te zijn dat nsaids het genezend vermogen wat kunnen vertragen. Overal lees je dat de beleidslijn is van Tramadol naar ibu naar pcm afbouwen. Een Tramadol minder overdag gaf meer pijn en slechte nacht dus ik ben nu echt even voorzichtig omdat slaap ook herstel bevordert.
za, 03/09/2024 - 10:25 Permalink
Jacobah

Dank! Ik ben idd precies met de instructies. Chloorhexodine zou in principe 10 dagen zijn maar mocht ook langer al ben ik daar voorzichtig mee. Qua pijn medicatie liet hij zich niet over uit. uitproberen wat er gebeurt als ik de ibuprofen juist een keer oversla in de ochtend zou wellicht een optie zijn. Goed om te weten dat geduld nodig is. Ik las eea over BlueM kent u dat?
za, 03/09/2024 - 11:20 Permalink
Jacobah

Als Bluem gel en spoelmiddel niet schadelijk is, en ik vind daar geen waarschuwingen voor, eerder wat positieve studies, dan ga ik dat uitproberen. Voor de pijnmedicatie zit ik op 3x per dag (3x1000 pcm, 3x400 ibu, 3x50 tramadol). De Ibuprofen doe ik doordat ik al zo lang met pijn zat nu al 6 weken dus vandaar mijn gedachte wat zou er gebeuren als ik die eraf zou halen. Verder eet ik gewoon nog even vloebaar en zacht voedsel aan 1 kant.
za, 03/09/2024 - 14:03 Permalink
Tandarts_Richa…

Ba at het niet dan shaadt het niet. Ik vind dit behoorlijk veel medicatie. Pas op dat u niet te veel neemt waardoor het niet meer gaat werken. Meestal is het of paracetamol met IBU of tramadol. Ik schrijf paracetamol 500 met Ibu 600 voor 3xdgs, Pas op voor de maag Ibu alleen als u geen maagklachten heeft en geen bloedverdunners gebruikt. Bij langdurig gebruik een maag beschermer. ook bij hogere leeftijd.
za, 03/09/2024 - 22:32 Permalink
Jacobah

Dank ja die indruk had ik ook. Die ibu slik ik door dei pijnklachten al zo’n 6 weken. Wel met een maagbeschermer omdat ik de eerste dag maagklachten kreeg. Die pcm + ibu bleek toen de cyste groeide niet meer afdoende maar ook niet na de operatie. De tramadol pas gestart na de operatie (morgen 2 weken geleden) Ik heb op veel plekken gezocht online en overal staat eerst Tramadol afbouwen maar het is simpelweg een ander werkend middel. En kennelijk helpt het me nu om te slapen. Zodra ik iets meer inspanning op ene dag heb wordt het al gevoelig. Toen ik vorige week overdag 1 Tramadol eraf deed dus een nieuwe pas na uitwerking van de 12 uur ging innemen kreeg ik heviger pijn. Vandaar liever een week langer dan te snel. Ik had eerst 8 pcm en sinds paar dagen er 2 af en dat gaat goed. Maar ik heb sterk de neiging uit te proberen of ik de Ibu bijv in de ochtend kan beginnen niet in te nemen. Het is ene ontstekingsremmer dus als er nog ontsteking zit is mijn redenatie ga ik het voelen en anders niet.
zo, 03/10/2024 - 10:20 Permalink
Jacobah

Vanmorgen bij de huisarts geweest voor het afbouwen van pijnmedicatie en zij keek ook even naar de hechtingen en kon die zo van het tandvlees vegen dus die zijn er nu uit. Alleen zij benoemde niet wat het was wat ik zelf nu een aantal dagen zie ‘hangen’ uit het gat: een wit hoopje zacht spul wat kan bewegen. Maar als ik er met de tandenborstel of flosdraad/rager voorzichtig aankom, gaat het niet weg dus het zit ergens aan vast. De assistente bij de kaakchirurg gebeld maar die kon het ook niet beoordelen en hoef zonder specifieke klachten niet langs te komen. Ze zei dat is het wit van de wond maar ik zei nee het hangt los, alsof opgehoopt hechtingsmateriaal is. Het zat eerst als het ware op het gat, dus toen was het gat gedicht maar nu hangt het dus wat meer los. Ik ben vooral bezig met dat er niet van allerlei vuil in, onder, achter kan raken. En ik wil het liefst weten wat het is. Ik spoel 2-3x per dag met Bluem mondspoelwater en een paar keer extra poetsen en dan nog met zout water even. Zou ik het toch moeten laten bekijken door de tandarts of er toch vanuit gaan dat het bepaalde resten zijn van of de wond of materiaal en vanzelf los gaat raken?
do, 03/14/2024 - 19:05 Permalink
Jacobah

Het was vrij zacht. Ik had zelf de indruk dat dit eerst het gat bedekte / afsloot en toen los is gegaan. Dus ik dacht aan hechtingsmateriaal. Ik ben er niet bezorgd over meer.
Maar nu het volgende: op advies van de huisarts eerst ochtend tramadol eraf 3 dagen en vanaf gister alleen avond tramadol. Naast nog de 3x daags pcm en ibu 400. Het begon gister avond gevoelig te worden maar vannacht ook wakker van enige pijn en wat dof gevoel op de plek waar destijds de cyste zat uitstralend naar de neus. Oftewel het is alsof het hele gebied weer signalen doorgeeft van gevoeligheid en enige pijn. Het is nu 3 weken geleden de ingreep. Ik heb werkelijk geen idee of dit normaal kan zijn. De kaakchirurg bij wie ik na een paar dagen en 1,5 week terug kwam zei genezing en pijn vrij kan aantal weken duren omdat je zo lang ervoor pijn hebt gehad. En toch ben ik niet helemaal gerust nu: zit er echt niks fouts meer. Is cyste en ontsteking echt weg of sluimert het door en komt dat naar boven nu ik afbouw. Mijn kaak is al gespannen (liep al bij kaakfysio) maar het lijkt daarvan niet te zijn. De kaakchirurg leek mij duidelijk niet meer terug te willen zien. Zou ik al een second opinie moeten overwegen of is dit echt wel een normaal fenomeen dat het na deze termijn nog zo gevoelig is? Een second opinion overhoop halen is natuurlijk ook weer wat extra stress.
ma, 03/18/2024 - 07:29 Permalink
Jacobah

Helder, er begint toch steeds meer pijn door te komen nu ik Tramadol afbouw. Doordringend ondanks geen focus er meer op. Dat betekent volgens mij morgen in eerste instantie kc bellen ivm dat ik daar behandeld ben. Ik vind de tandarts laagdrempeliger maar goed kans dat het daar nu niet hoort.
ma, 03/18/2024 - 17:40 Permalink
Jacobah

Kon direct terecht. De aanhechting van de spier kan een zelfde pijn geven als de ontsteking. Heeft tijd nodig. Door tramadol ontspande spieren dus nu meer voelbaar. Afbouw medicatie wel doorzetten met huisarts.
Fijn dat een kc de tijd neemt.
Doordat de cyste zo lang niet gezien is en 4 tandartsen het niet vermoedden heb ik langere tijd met iets rond gelopen. Dus dat geeft zei hij ook dat alles wat in de war is. En ik merk dat ik vertrouwen weer moet opbouwen in mijn lijf.
di, 03/19/2024 - 18:37 Permalink
Jacobah

Inmiddels is het verwijderen van de cyste 2,5 maand geleden. Ik ben sindsdien 's nachts veel aan het kaakklemmen (maar mogelijk deed ik dit onbewust al veel langer en ben ik het nu gaan voelen). Dat geeft allerlei spanning en soms pijnklachten nog op de plek waar de cyste is verwijderd. Maar duidelijk dat dit daar van komt. Ik heb ook al een paar weken dat ik druk op de neus voel bij de bril maar ook gedacht het zal vast nog gevoelig zijn. Echter heb ik nu een aantal dagen dat mijn gehele bovenkaak en gebied achter de neus zeer doet. Het is voortdurend aanwezig en ik kan niet goed duiden waar het van kan zijn. Alsof er iets 'te krap' is daar. Soms bij de plek van verwijderen van de kies is het nog even pijnlijk maar dat lijkt niet perse afwijkend.
Is zo'n helingsproces gewoon echt lang durend met botaangroei etc en reageert mijn aangezicht daarop, kan dat, in combinatie met de hevige spanning die ik daar opgebouwd heb? Of is dit toch iets om voor terug te gaan naar kaakchirurg/tandarts/huisarts? Ik haal mij in mijn hoofd dat er een cyste terug is, of iets anders is gaan groeien wat er niet hoort. Tegelijk speelt dat ik na de operatie al een paar keer terug ging naar de kaakchirurg die toen al zei het kost tijd (maar kon het niet benoemen hoe lang etc).
di, 05/07/2024 - 19:16 Permalink
Jacobah

dank, ik belde de kaakchirurgie en op grond van de aantekeningen adviseerde de assistente een bitje te laten aanmeten bji de tandarts. Dit zal ik tzt eens vragen al lijkt het me niet heel fijn voro het slapen. Het zou kunnen zijn dat een deel van de klachten komen door het klemmen dus dat het gbied waar de ingreep is gedaan daar gevoelig op is. Ik merk daarnaast ook dat stress het gevoeliger maakt, pijnlijk, meer gezwollen of wat kloppen. Ik kan hier nergens wat over vinden online of dat bekend is dat zo'n wond/ingreep maanden nog gevoeligheid kan geven. Als dat zo is, is het simpelweg accepteren en afwachten natuurlijk maar je leest het nergens althans ik ben er niet bekend mee.
ma, 05/20/2024 - 16:43 Permalink
Jacobah

Wat bedoel je met als de wond de oorzaak is? Het lijkt er nu inmiddels op dat de pijn van de wond op de achtergrond is. Maar nu overdag en ‘s nachts veel last van een soort niet te omschrijven gevoel van spanning pijn in hele bovenkaak, sinus, neus tot aan de slapen. Kan dat opgebouwd zijn door klemmen? Ik wil zeker bij de tandarts vragen om een bitje. Ik was bij een kaakfysio maar masseren van de wangspieren maakte het eerder erger. .
vr, 05/24/2024 - 07:01 Permalink
Jacobah

Dus als ik het goed begrijp is hier de vraag: is er sprake van goede wondgenezing (na inmiddels 3 maanden) maar is er ook sprake van kaak klemmen ontstaan / verergerd (dus de operatie bijv een trigger geweest) óf en daar lijkt u mij van bewust te maken om niet uit te sluiten is er iets met de wond aan de hand waardoor ik overdag en ‘s nachts klem waardoor de gevolgen van dat klemmen op de voorgrond staan. In dat geval moet ik toch aandringen op meer onderzoek
vr, 05/24/2024 - 13:32 Permalink
Tandarts_Richa…

Of de wondgenezing goed is kan ik zo niet concluderen. Als u klemt daar iets aan doen...een bitje bijvoorbeeld als dat nodig geacht wordt. Ik praat in algemeenheid. Of dat voor u v toepassing is moet door uw specialisten bepaald worden.
za, 05/25/2024 - 00:05 Permalink
Jacobah

Dat begrijp ik. Ik puzzel (tekstueel) op uw eerdere zin: “Als de wond de oorzaak is v uw problemen dan zal het klemmen daar niet de invloed v uw klachten zijn/verergeren.”
Tav specialisten zoek ik wie moet ik precies benaderen en kijken ze naar het geheel maar ik zal toch proberen aan te dringen of ik toch ook nog een keer door de kaakchirurg gezien zou kunnen worden naast het bitje bij de tandarts vragen.
za, 05/25/2024 - 06:31 Permalink
Jacobah

Ik kon gister direct terecht. De aanhechting spier was zeer gespannen en de kc heeft daar een verdoving spuit gegeven. Dat hij de oorzaak voelde was een opluchting en de uitleg dat de ingreep een trigger is geweest voor kaakklemmen en de spuit aanvankelijk ook fijn. Helaas lijkt mijn kaak toch gecompenseerd te hebben met spanning dus het is zeker niet minder. De kc adviseerde doorgaan met fysio. Ik had een nieuwe gevonden die anders werkt. Het gaat nu om oefeningen doen. Het kaakgewricht gaat niet soepel open. Dus daar mee aan de slag.

Nu kwam ik vandaag een kennis tegen en die vertelde dat ze met hevige pijn uiteindelijk bij een gespecialiseerde tandartspraktijk in wortelkanalen ontdekten dat aan de andere kant van het gebit een ontstoken wortelkanaal zat. Dat blijft nu nog rond spoken zo van stel dat tóch nog iets anders de oorzaak. Is dat iets om de tandarts nog voor te leggen?
di, 05/28/2024 - 11:42 Permalink
Tandarts_Richa…

Oefeningen bij een fysio die accridatie heeft voor kaaklgewrichts klachten. Als u verder geen klachten heeft....niet te veel nadenken. U kunt altijd een panorama foto laten maken...maar dat lijkt mij niet nodig omdat de KC er meestal een laat maken. Die heeft verder niets onrdekt dus waarom zorgen maken.
wo, 05/29/2024 - 00:41 Permalink
Jacobah

De kc maakte eind februari een grote foto, dat zal panorama geweest zijn. Dus hij deed het voor de operatie. Nu heeft hij dat niet gedaan. Hij gaat dus uit van myogene pijn. Dat wellicht eerst volgen met kaak fysio. Dat ik ook pijn heb bij de plek waar de operatie is geweest maakt mij soms aan het twijfelen. De redenatie moet dan zijn dat myogene pijn daar nog extra gevoeligheid geeft.
wo, 05/29/2024 - 07:07 Permalink